Adalet Bakanligi 5 Bin Personel Alacak

Dava konularina göre mahkemelerin uzmanlasmasini amaçlayan tasari kabul edildi. Tasariya göre Adalet Bakanligi`na, tasra teskilatinda çalistirilmak üzere 5 bin 60 personel alinacak.

Adalet Bakanligi 5 Bin Personel Alacak

TBMM Adalet Komisyonu, birden fazla dairesi bulunan büyük adliyelerdeki hukuk mahkemelerine gelen dosyalarin dava konularina göre tevzi edilerek mahkemelerin uzmanlasmasini amaçlayan tasariyi kabul etti. Tasariya göre Adalet Bakanligi'na, tasra teskilatinda çalistirilmak üzere 5 bin 60 personel alinacak.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisina göre, davanin esastan reddi veya kabulünü içeren kesin bozmaya uyularak verilen kararlarin önceki bozmayi ortadan kaldiracak sekilde yeniden bozulmasi üzerine, alt derece mahkemesince verilen kararin temyiz edilmesi halinde inceleme, Yargitay Hukuk Genel Kurulu'nca yapilacak.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bagimsiz bölümlerinde, kat maliklerinin izni ve benzeri sartlar aranmaksizin avukatlik, serbest muhasebeci mali müsavirlik veya yeminli mali müsavirlik faaliyetinde bulunulabilecek.
MAHKEMELERDE IS BÖLÜMÜ
Ayni yargi çevresinde birden fazla idare veya vergi mahkemesinin faaliyet gösterdigi hallerde, ihtisaslasmanin saglanmasi amaciyla gelen islerin yogunlugu ve niteligi dikkate alinarak, mahkemeler arasindaki is bölümü Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) belirlenebilecek. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayimlanacak. Mahkemeler, tevzi edilen davalara bakmak zorunda olacak.
HSYK, ayni yargi çevresinde birden fazla idare veya vergi mahkemesi kurulmasi halinde 6 ay içinde mahkemeler arasindaki is bölümüne iliskin karar verecek. Kararda mahkemelerin is bölümü esaslarina göre çalismaya baslayacaklari tarih de belirtilecek. Mahkemelerin is bölümü esaslarina göre çalismaya baslayacaklari tarihe kadar açilmis olan davalarin görülmesine bulunduklari mahkemelerde devam olunacak.
Hakim ve savcilarin uyusmazlik çözüm yöntemlerinin uygulanmasina iliskin çalismalari da mesleki basarilarinin degerlendirilmesinde dikkate alinacak. Böylece, ilgili kanunlardaki ''sulh'' veya ''arabuluculuk'' hükümlerinin etkin uygulanmasinin saglanmasi amaçlaniyor. Hakim ve savcilarin alternatif uyusmazlik çözüm yollarini uygulamalari tesvik ediliyor.
Yurtdisinda görevlendirilen hakim ve savcilar, Disisleri Bakanligi memurlarina saglanan hak, ödenek ve imkanlar ile kira yardimindan yararlandirilacak.
Mahkemeye gelen isler sayisal anlamda tevzi edilmek yerine, ayni mahkemenin numarali sekilde isimlendirilmis daireleri arasinda, gelen islerin dava konulari esas alinarak paylastirilacak. Böylece, birden fazla dairesi bulunan bazi büyük adliyelerdeki hukuk mahkemelerine gelen dosyalar, dava konularina göre tevzi edilerek mahkemelerin uzmanlasmasi amaçlaniyor.
IS DAGILIMINI HSYK YAPACAK
Buna göre, is durumunun gerekli kildigi yerlerde hukuk mahkemelerinin birden fazla dairesi olusturulabilecek. Bu daireler numaralandirilacak. Ihtisaslasmanin saglanmasi amaciyla, gelen islerin yogunlugu ve niteligi dikkate alinarak, daireler arasindaki is dagilimi HSYK'ca belirlenebilecek.
Daireler, tevzi edilen davalara bakmak zorunda olacak. Böylece, mahkeme, HSYK karari uyarinca kendisine tevzi edilen dosya hakkinda, dosyaya ayni yer mahkemesinin baska bir dairesince bakilacagi gerekçesiyle gönderme karari veremeyecek. Ancak, ayni yerdeki hukuk mahkemeleri arasinda (örnegin asliye hukuk ile tüketici mahkemeleri) arasinda görevsizlik ya da yetkisizlik karari verilmesine herhangi bir engel bulunmayacak.
BU CEZA ORTADAN KALKIYOR
Tasariyla, kanuna aykiri olarak egitim kurumu açan veya isleten kisilere verilen hapis cezasi ortadan kaldiriliyor. Buna göre, TCK'nin, ''kanuna aykiri olarak egitim kurumu açan veya isleten kisilere verilen üç aydan bir yila kadar hapis veya adli para cezasi verilmesini'' öngören maddesi yürürlükten kaldirilacak.
5 BIN PERSONEL ALINACAK
Adalet Bakanligi'na, tasra teskilatinda çalistirilmak üzere 5 bin 60 personel alinacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284