Adliyelere `Profesyonel Sözcüler` Geliyor

Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafindan adliyelerde baslatilan `basin sözcülügü` uygulamasi genisliyor.

Adliyelere `Profesyonel Sözcüler` Geliyor

5 ilde baslatilan uygulama, 20 yeni pilot adliyede daha yürürlüge girdi. Basin sözcülügü ile ilgili iki çalistay yapilirken, bu çalismalar sonucunda 'basin açiklamalarinin yazili olarak yapilmasi, agir ceza basin sözcülerinin mülhakat adliyeleri için de açiklama yapmasi, büyük adliyelerde bürolar kurularak basinin takibi ve açiklamalarin 'profesyonel sözcüler' vasitasiyla yapilmasi gerektigi' gibi konularda fikir birligine varildi. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde 'profesyonel sözcüler' uygulamasinin hayata geçirilmesi bekleniyor.
Basin sözcülügü, 'Mahkeme Yönetim Sistemi'nin Güçlendirilmesi Projesi' kapsaminda yürütülüyor. Proje ilk etapta Konya Mardin, Rize, Manavgat ve Aydin adliyelerinden olusan 5 pilot adliyede aktif olarak baslatildi. Ardindan ise Beyazit, Ordu, Amasya, Çorum, Kastamonu, Kirsehir, Eskisehir, Isparta, Erzurum, Elazig, Siirt, Kahramanmaras, Kirklareli, Yalova, Iskenderun Alanya, Bafra, Salihli, Bergama, Bandirma ve Düzce adliyeleri proje kapsamina alindi. Proje, 'danisma masalari, ön bürolar, brosürler, kisitli alanlar, adli yardimcilar, adliye müdürleri ve basin sözcüleri' gibi temel basliklardan olusuyor.
Projeyi degerlendiren Avrupa Birligi Genel Müdürlügü Tetkik Hakimi Özgür Beyazit, yargi mensuplarinin her geçen gün artan agir is yükü altinda ezilmesi ve mevcut sistemin çagin degisen sartlarina ayak uyduramaz hale gelmesinin Türk yargisinda dönüsümü zorunlu kildigini vurguladi. Beyazit, bu dönüsümü bir nebze olsun gerçeklestirmeyi amaçlayan 'Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'yle Avrupa Birligi ülkelerindeki en iyi uygulamalar göz önünde bulundurularak, yarginin mevcut is yükünü azaltacak, yargilama sürelerini kisaltacak, kisilerin yargiya yaptiklari basvurulardan daha etkin sonuçlar almalarini saglayacak bir mahkeme yönetimi sisteminin kurulmasi ve bu sisteminin isletilmesini saglayacak teknik alt yapinin olusturulmasinin hedeflendigini ifade etti.
"ISLERIN YÜZDE 80'I ÖN BÜROLARDA GERÇEKLESTI"
Beyazit, ön bürolar sayesinde is sahiplerinin mahkeme kalemi arama derdinden kurtuldugunu ve islerinin yüzde 80'ini ön bürolarda gerçeklestirdigine dikkat çekti. Bu saye de hâkimlerin sadece bir havale islemi için rahatsiz edilmedigini, kalem personelinin de diger kalem islerini sakin ve huzurlu bir ortamda rahat bir sekilde yerine getirebildigini belirten Beyazit, is sahiplerinin yüzde 80'inin islerini ön bürolarda, yüzde 15'inin de kalemlerde sonuçlandirdigini kaydetti. Yüzde 1-5'lik kesimin ise hâkim - savci yanina gitmeye ihtiyaç duyacagini ifade eden Beyazit, aksi takdirde kisitli alanlarin fiili olarak ise yaramaz hale gelecegini söyledi.
Basin sözcülerine proje kapsaminda HSYK tarafindan gerekli egitimlerin verildigini belirten Beyazit, basin sözcüleri ile görüsüldügünde birkaç yazili açiklama disinda bir faaliyette bulunmadiklarini beyan ettiklerini aktardi. Beyazit, çalismalar sonucunda 'basin açiklamalarinin yazili olarak yapilmasi, agir ceza basin sözcülerinin mülhakat adliyeleri için de açiklama yapmasi, büyük adliyelerde bürolar kurularak basinin takibi ve açiklamalarin profesyonel sözcüler vasitasiyla yapilmasi gerektigi' gibi konularda fikir birligine varildigini açikladi.
Hâkim ve savcilar üzerinde bulunun is yükünün bir kisminin 'Adli yardimcilara' devredilmek suretiyle nitelikli islere daha fazla zaman ayirmalari ve is yüklerinin hafifletilmesinin saglanacagini anlatan Beyazit, "Diger taraftan 70'den fazla hukuk fakültesinden her yil 8 bin -10 bin kisi mezun oldugu düsünüldügünde bu kisiler için istihdam alani olusturulmus olacaktir. Hâkim açigi azalacak ve bu açik daha ekonomik bir sekilde telafi edilmis olacaktir." dedi.
"YASAL DEGISIKLIGE IHTIYAÇ VAR"
Mahkeme Yönetimine Destek Projesinin Adalet Bakanligi'nca yürütülmekte olan projeler içinde belki de en büyük ve en önemli olani oldugunun altini çizen Beyazit, Türk yargi sisteminin modernlestirilmesinde öncü bir rol oynadigina dikkat çekti. Projenin 5 pilot adliyede basariyla uygulandigini dile getiren Beyazit, söyle devam etti: " Hâkim-savci, personel ve is sahipleri projeden memnuniyetlerini dile getirmislerdir. Is sahiplerinin adliyede geçirdikleri süre oldukça kisalmistir. Yargi mensuplari daha huzurlu bir çalisma ortamina kavusmustur ve bu sekilde islerine daha rahat odaklanabilir hale gelmislerdir. Pilot adliye kapsaminda olmayan adliyelerde dahi proje heyecanla takip edilmekte birçok adliye ön büro ve kisitli alan uygulamasini projenin sonunu beklemeden pratige dökmek istemektedir. Bu açidan projenin bitmesini beklemeden, öncelikle danisma masalarinin ihtiyaç bulunan tüm adliyelerde derhal, ön bürolarin da kademeli olarak kurulmasi gerekmektedir. Örnegin Ankara adliyesinde danisma masasi ve ön büroya çok ciddi sekilde ihtiyaç duyulmaktadir. Hâkim ve savci adaylarinin adli yardimci olarak görevlendirilmelerinin hem hâkim adaylarinin yetistirilmesi hem de hâkim ve savcilarin is yükünün hafifletilmesi kapsaminda faydali sonuçlarinin olsa da proje kapsaminda geçici bir çözüm olarak benimsenen bu uygulamadan istenen neticelerin elde edilmesi mümkün degildir. Bu konuda bir çerçeve belirlenerek yasal düzenleme yapilmalidir. Adliye müdürlügü ve adli yardimcilik müesseseleri gerçeklesirse yargi sistemimizdeki en radikal degisikliklerden olacaktir. Ancak bu konularda yasal degisiklige ihtiyaç duyulmaktadir."
Kaynak: Cihan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284