AK Parti Çocuklar Için Özel Arama Motoru Istedi

AK Parti Kadin Kollari Baskanliginin düzenledigi, `Internet Kullaniminin Toplum Üzerindeki Psikolojik ve Sosyal Etkileri Çalistayi``nda uzmanlarin gündeme getirdigi öneriler, sonuç raporunda bir araya getirildi.

AK Parti Çocuklar Için Özel Arama Motoru Istedi

AK Parti Kadin Kollari Baskanligi tarafindan geçen ay, ilgili kurumlarin yöneticileri, akademisyenler ve uzmanlarin katilimiyla düzenledigi çalistayda, katilimcilarin gündeme getirdigi öneriler sonuç raporunda bir araya getirildi.
TBMM Baskanligi basta olmak üzere ilgili kurumlarla da paylasilan raporda, gençler ve çocuklarin günlük hayatina giren internetin zararlarinin asgari düzeye indirilmesi için alinabilecek yasal ve teknik tedbirler siralandi.
Türkiye Istatistik Kurumunun (TÜIK) son verilerine göre, Türkiye'de vatandaslarin yaklasik yüzde 45'inin interneti gündelik hayatinda kullandigina vurgu yapilan raporda, "Internetin muazzam bir icat oldugunu kabul etmemek mümkün degildir ancak her gülün bir dikeni oldugu gibi internetin de pek çok dikkat edilmesi gereken yönleri vardir" ifadeleri yer aldi.
"Ödevler bile internetten"
Raporda, internet kullaniminin, "sanal hayat içinde gerçeklikten uzaklasma" sorununu gündeme getirdigi kaydedilirken, "Birçok seye internetten aninda erismek mümkün hale gelmistir. Bundan dolayi insanlarin bekleme ve sabretme gibi önemli özellikleri yipranmaktadir. Ayrica bu durum insanlari kolayciliga sevk etmekte, ögrenmeleri gereken konulari nasilsa internette kolayca bulacaklari düsüncesiyle ögrenmemelerine yol açmaktadir. Çocuklar ve gençler ödevlerini yaparken bile çok ugrasmadan ve çaba sarf etmeden cevaplari internetten bulabilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Ebeveynlerin çocuklara, gerçek hayatta tanimadiklari yabancilarla konusmamalarinin tavsiye etmelerine ragmen çocuklarin internette kiminle neyi paylasacaginin bilinmedigine ve denetlenemedigine deginilen raporda, ''Çocuklar, sosyal paylasim sitelerinde kimlik kargasasi yasayabilmektedir. Gerçek hayatta farkli, sosyal paylasim sitelerinde farkli davranabilmektedirler. Sanal ortamlarda kendilerini farkli yansitabilmekte ve istedikleri kimlige bürünebilmektedirler" ifadeleri yer aldi.
Çocuklar anne-babalarindan daha bilgili
Raporda yer alan bazi tespit ve öneriler söyle :
-40 yas üstü bireyler internet kullanimi konusunda gençlere göre daha az bilgilidir. Gençler interneti daha yaygin kullanmaktadir. Dijital okuryazarlik ebeveynler arasinda düsüktür. Anneler ve babalar bu konuda çocuklari kadar bilgili degiller.
-Teknoloji ve internet kullaniminin yayginlasmasiyla 'dijital dil' kavrami ortaya çikmistir. Dijital dili ailelerin bilmiyor olmasindan ve hemen hemen her gün yeni seyler ortaya çikmaya basladigindan kusak çatismasinin süresi 1-2 yila düsmüs durumdadir.
-Birçok seye internetten aninda erismek mümkün hale gelmistir. Bundan dolayi insanlarin bekleme ve sabretme gibi önemli özellikleri yipranmaktadir. Ayrica bu durum insanlari kolayciliga sevk etmekte. Ögrenmemelerine yol açmaktadir.
-Gençler interneti bilgiye ulasma araci olarak kullanmanin ötesinde daha çok sosyal amaçlar için kullanmaktadir.
-Çocuklarin ve gençlerin güvenli internet kullanmasini desteklemek amaciyla çocuklara özel arama motoru gelistirilmelidir.
-Uzun saatler internet kullanimi hareketsizlige ve bunun sonucu olarak da obeziteye yol açmakta ve kemik gelisimine zarar vermektedir.
-Milli Egitim Bakanligi ders müfredatina bilinçli internet ve teknolojiyi dogru kullanma yöntemleriyle ilgili dersler konmalidir. Bu alanda irade egitimi de verilmelidir. Internetin yanlis kullanilmamasi konusunda kisilerin iradelerine nasil hakim olacaklari ögretilmelidir.
-Çocuklar ve gençler dijital vatandasligi, dijital vatandas olmanin kurallarini ilk okullardan baslamak üzere verilecek dijital vatandaslik egitimi ile almalidir.
-Internet ortamindaki yayinlarin degerlendirilmesi ve toplumun her kesimi açisindan internet ortaminin daha güvenli hale getirilmesi için RTÜK benzeri bagimsiz bir yapiya sahip, bagimsiz bütçeli bir kurum olusturulmasi düsünülebilir.
-Anne ve babalar teknolojiyi kullanmayi ögrenmeli ve çocuklarini internetin zararlarindan korumak için filtreler konusunda bilinçlendirilmelidir.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284