Alkollü Sürücüye Hapis Cezasi Geliyor

Trafik Kanunu`ndaki degisiklikle 1.00 promil alkollü soföre 2 yil hapis cezasi verilecek. Mevcut durumda, alkollü sürücüye para cezasi kesiliyor, ehliyetine el konuluyor.

Alkollü Sürücüye Hapis Cezasi Geliyor

Kameralara yansiyan asiri alkollü sarhos sürücü görüntüleri tarihe karisacak. Zil zurna sarhos olarak, direksiyon basina geçen sürücülere 2 yila kadar hapisle cezalandirilacak. Karayollari Trafik Kanunu'nu tasarisinda yapilan degisiklikle 1.00 promil alkolle direksiyon basina geçen soföre 2 yil hapis cezasi verilecek. Mevcut düzenlemede, alkollü sürücülere para cezasi kesiliyor, ehliyetine el konuluyor.
108 BIN SÜRÜCÜYE CEZA
2011'de 108 bin 235 sürücüye alkollü araç kullandigi gerekçesiyle cezai islem uygulandi. Soförlerin ehliyetine 6 el konuldu ve 650 TL idari para cezasi uygulandi. Ancak Içisleri Bakanligi yasanan trafik kazalarinda alkollü araç kullaniminin giderek arttigini belirleyince çalisma baslatti. Genel Müdürlük Türk Ceza Kanunu'nun 179 maddesinin C fikrasi uyarlanarak, Karayollari Trafik Kanunu'na bir madde ekleyecek. Alkol veya uyusturucu madde etkisiyle ya da baska bir nedenle emniyetli bir sekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasina ragmen araç kullanan kisi iki yila kadir hapis cezasiyla ile cezalandirilacak.
TICARIYE ESNEKLIK
Kanun tasarisinda, trafik denetim ya da kontrolleri ile meydana gelen kazalarda 1.00 promil ve üzerinde alkol aldigi saptanan sürücüler hakkinda sadece idari islem yapilmayacak. Ilk seferinde 6 ay ehliyetine el konup 650 TL para cezasi uygulanan sürücüler hakkinda adli sorusturma da açilacak. Tasarida kamyon, otobüs, tir, minibüs, taksi gibi ticari araç sürücülerine uygulanan 0 alkollü olma sarti biraz esnek hale getirildi. Ticari araç sürücüleri 0.10 promilin üzerinden alkollü çikarsa haklarinda idari ceza uygulanacak. 0.50 promil olan alkol degerinde bir degisiklik yapilmadi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284