Amerikali Yazar Delaney: “Kutsal Kitaplarda Erkek Tohum, Kadin Topraktir”

Amerikali antropolog Carol Delaney Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyoloji Ögrenci Toplulugu’nun daveti üzerine üniversiteye geldi. Delaney KMÜ’lü ögrencilerle bulusmadan önce Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makaminda ziyaret etti.

Amerikali Yazar Delaney: “Kutsal Kitaplarda Erkek Tohum, Kadin Topraktir”

Üniversitenin Saglik, Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklesen konferans öncesi Neyzen Osman Gözel tarafindan katilimcilara ney dinletisi sunuldu. Ardindan Amerikali Yazar Carol Delaney, zaman zaman dinleyenlere Türkçe hitap ederek “Tohum ve Toprak” adli bir konferans verdi.
Carol Delaney konferansinda 1980-1982 yillari arasinda Orta Anadolu’da bir köyde gerçeklestirdigi antropoloji arastirmasina dayanan “Tohum ve Toprak (Türk Köy Toplumunda Cinsiyet ve Kozmoloji)” baslikli doktora tezini ve tezi hazirlarken yasadigi deneyimleri anlatti. Delaney, tezinin daha sonra kitap haline getirildigini de sözlerine ekledi.
Arastirmasi için 75 köyü inceledikten sonra 2 yil yasayacagi köyü tespit ettigini belirten Delaney köyü seçmesindeki etkenleri su sekilde açikladi: “Köy yüksek bir dagda idi. Muhtesem bir manzaraya sahipti. Ayrica nüfusu da diger inceledigim köylerden fazlaydi.”
Antropologlarin isinin insani gözlemek oldugunu vurgulayan Carol Delaney, kendisinin ise din ve cinsiyet konusuna egilerek arastirmalarini bu alanda yogunlastirdigini vurguladi. Delaney, kadin-erkek tanimlamalari üzerinde durarak, Yunan filozoflari basta olmak üzere tüm kutsal kitaplarda erkegin tohum, kadinin toprak olarak tanimlandigina dikkat çekti. Delaney sözlerine söyle devam etti: “Dinlerde erkek Tanri’nin bir parçasi olarak görülür ve toprakla simgelenen kadini tohumu ile döller.”
Dünyada 20. yüzyilin ortalarina kadar, erkek üstünlügüne dayanan bir anlayisin söz konusu oldugunu söyleyen Carol Delaney, bu anlayisin yavas yavas kadin-erkek esitligini kabul eden bir temele oturdugunu kaydetti.
Carol Delaney: “Köy Hayatini Çok Sevdim”
Carol Delaney, konferansinda yasadigi köy hayatini da ayrintili bir sekilde anlatarak, köyde çektigi fotograflari katilimcilarla paylasti. Köy hayatini çok sevdigini belirten Delaney, “Amerika’da sizin ülkenizdeki gibi köyler yok. Orada birbirinden bagimsiz konumlanmis çiftlikler var.” dedi. Carol Delaney arastirmasindan sonraki dönemlerde de köye belli araliklarla gittigini ve 90’larin ortasindan sonra büyük degisimlerin yasandigini gözlemledigini dile getirdi. Yazar, Türkiye’de köyden kente göç oldugunu vurgulayarak “Köylerinizin tükenmesinden endiseliyim. Köyden kente göç arttikça, köylülerin toprak ve canlilar hakkindaki engin bilgileri yok olmaya baslayacaktir.“ dedi.
Carol Delaney, insan yasaminda kültürün önemine deginerek, insanlar için kültürün su gibi oldugunu söyledi. Delaney, arastirmasindan elde ettigi en büyük deneyimi “Farkli kültürlerle yasayinca, kendi kültürümü daha iyi anlamaya basladim.“ sözleriyle açikladi.
Katilimcilarin sorularini yanitlayan Carol Delaney’e konferansin sonunda plaket takdim edildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284