Anadolu Ekonomisinin Nabzi Karaman’da Atacak

Yüzyillardir Anadolu’yu güneye baglayan ticaret yollarina geçit veren, bu nedenle uygarlik tarihi insanlik tarihiyle birlikte yazilan Karaman, iç ve dis pazarlardaki payini büyütecek yeni bir sanayilesme hamlesine hazirlaniyor. 16 Ekim Cuma günü düzenlenecek Karaman Serbest Bölge Çalistayi ve Ekonomik Vizyon Toplantisi’nda, Karaman’a kurulacak Serbest Bölge ile ‘Gida Vadisi’ ve ‘Marka Birligi’ konulari tartisilacak.

Anadolu Ekonomisinin Nabzi Karaman’da Atacak

Kuzey sinirlari Konya ile boydan boya çevrelenen, Bati’da Antalya’ya, Güney’de ve Dogu’da ise Mersin’e yaslanan Karaman, 16 Ekim 2015 Cuma günü önemli bir toplantiya ev sahipligi yapacak. AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un fikir babasi oldugu Karaman Serbest Bölge Çalistayi ve Ekonomik Vizyon Toplantisi, Karaman Valiligi, Karaman Belediye Baskanligi ve Mevlana Kalkinma Ajansi Baskanligi (MEVKA)’nin isbirligiyle hayata geçiriliyor.
Ekonomi Bakani Sayin Nihat Zeybekci’nin himayesinde yürütülen çalistayda Karaman’in ve Türkiye’nin ekonomisini etkileyecek ‘Karaman Serbest Bölgesi’ fikri, ‘Marka Birligi’ ve ‘Gida Vadisi’ konu basliklari Türkiye’den ve yurtdisindan basarili örneklerle ele alinacak. Tarima dayali sanayide hem iç hem dis pazarlarda etkin bir konuma gelmeyi hedefleyen Karaman’in, altyapi anlaminda güçlü oldugu gida sektöründe nitelikli siçrama gerçeklestirmesi için atilacak adimlar ve yol haritasi belirlenecek. Sehrin üretim hacmini katlayacak üretim potansiyeline yeni bakis açilari kazandirmayi amaçlayan toplanti, alanlarinda uzman konusmacilar ve sanayicilerin katilimiyla gerçeklestirilecek.
80’li yillarda baslayan yatirimlarla 90’li yillarda bisküvi, kek, gofret gibi atistirmalik sektöründe büyük bir atilim gerçeklestiren Karaman, gida sanayinde ikinci bir siçramayi gerçeklestirmek amaciyla gida vadisi, serbest bölge ve markalasmayi da içeren entergre bir proje çerçevesinde yapilacaklari adim adim belirlemek için harekete geçiyor. Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci’nin Temmuz ayinda Karaman’a gerçeklestirdigi resmi ziyarette Karaman Milletvekili Recep Konuk’un markalasma ve gida vadisi projelerini gündeme getirmesi ve Zeybekci’nin de bu projeleri Serbest Bölge ile taçlandirma önerisi ile hazirliklari baslayan Çalistay öncesinde Karaman’da Sanayi ve Ticaret Odasi ile birlikte bir dizi hazirlik toplantisi yapildi. Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip limaninin bulundugu Mersin’e iki saatlik mesafede olan ve çevre illerle limana duble yollarla baglanan Karaman’in lojistik imkanlarini güçlendirecek liman ile baglantili ve yük tasimaciligina da uygun demiryolu projelerinde de son asamaya geldi. Güçlenen ulasim agiyla iç ve dis pazarlara erisimi kolaylasan Karaman bu güçlenen altyapiyi degerlendirerek ikinci bir ekonomik siçramaya imza atmayi amaçliyor. Bu sürecin saglikli ilerleye bilmesi ve sonuca ulasilabilmesi için de sehrin siyasetçisi, bürokrati, isadami, üniversitesi, STK’lari ile birlikte olusturulacak proje sürecinde çalistay ilk adim olarak görülüyor.
Dünya’daki basarili örneklerin anlatilacagi çalistayda, Serbest Bölgeler Genel Müdürü Ugur Öztürk Serbest Bölge sistemini ve Karaman için alternatifleri degerlendiriken, Ege Serbest Bölge Kurucu ve Isleticisi Yürürtme Kurulu Baskani Dr. Faruk Güler ile Mersin Serbest Müdürü Ebvar Mum uygulamadaki deneyimlerini paylasacaklar. Çalistayin bir diger oturumunda ise Eurosis Consulting Italya Türkiye Ülke Müdürü Giuseppe Reggia küresel rekabette yeni trend ‘Marka Birlikleri’ni, Il Biologica Isbirligi Organizasyonu Pazarlama Baskani Devide Pierloni Italya’daki marka birligi basari hikayesini ve Prof. Dr. Johan Wissema da gida vadisi organizasyonun en basarili örneklerden Hollanda Wageningen Gida Vadisi’ni anlatacaklar.
Çalistay’dan çikan sonuç, ayrica raporlanacak ve Karaman ekonomisine yeni bir dinamizm katacak yol haritasi belirlenecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284