Anadolu Yaban Koyunu Sayisi 505`e Çikti

Anadolu Yaban koyunu, soyunun bitmemesi için Konya Bozdag`da koruma altina alinmasinin ardindan geçtigimiz yila oranla sayisi yüzde 20 oraninda artti. Geçtigimiz yil 426 olan yaban koyunu sayisi bu yil 505`e ulasirken, suana kadar av turizminde 16 koyunun avlanmasina müsaade eden yetkililer, 800 bin TL gelir elde ederek, bu geliri 17 köy ile 1 beldeye dagitti.

Anadolu Yaban Koyunu Sayisi 505`e Çikti
Anadolu Yaban koyunlarinin yasadigi Konya Bozdag'a giden Orman ve Su Isleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran incelemelerde bulundu. Anadolu Yaban Koyunlari ile ilgili bilgi veren Duran, geçtigimiz yil 426 olan yaban koyunu sayisinin bu yil 505'e çiktigini söyledi. Duran, "Bozdag Yaban Hayati Gelistirme Sahasi olarak ilan edildi. Yaban koyunumuz 60 bin hektar alanda yasamini sürdürüyor. 3 bin 500 hektar alani tel çiftle çevirerek korumaya alinip, neslini gelecege aktarmak istiyoruz. Geçen hafta itibariyle
kendi ekibimizle yaptigimiz envanter sonuçlarina göre alanimizda 170 tane koç, 269 tane anaç ve 46 tane yavru olmak üzere 505 adet yaban koyunumuz bulunuyor. Geçen yil bu rakam 426 idi. Bakanligimiz ile genel müdürlügümüz tarafindan gerçeklestirilen projede Ankara, Karaman, Malatya ve mevcut alanimizin disina da birakmak suretiyle transfer projesi gerçeklestirildi" dedi.
"YABAN KOYUNUNUN TANITIMINA ÖNEM VERECEGIZ"
Anadolu Yaban koyununun korunmasi ile gelecege hizmet edildigine vurgu yapan Ahmet Duran, "Simdi yaban koyunlarimizin tanitilmasi ve gelistirilmesi için bir proje daha hazirladik. Bu proje sayesinde orjinal ve ender olan Anadolu Yaban Koyununu uluslararasi tanitacagiz. Biz bu tanitim sirasinda 60 bin hektarlik sahanin tanitimina önem vererek, dikkat çekecegiz" dedi. Duran, suana kadar 16 adet Anadolu Yaban Koyununun avlanmasina izin verildigini ve buradan da 800 bin TL'ye yakin gelir elde edildigini vurgulayarak, bu gelirin 17 köy ile 1 beldeye dagitildigini söyledi.
Burada dogal ortamda bulunan yaban koyunlarinin asilanip küpelenmesinden sonra Ankara'ya 173, Karaman Karadag'a 61, Malatya Hekimhan'a 20 ve Loras dagina 28 olmak üzere toplam 282 tanesinin dogaya yerlestirildigi ögrenildi. Koruma alaninda agir geçen kis sartlarinda kullanilmak üzere 60 ton yem ve yonca ile 18 ton bugday hazirda bulunduruluyor.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284