“Annemin Isi Benim Gelecegim” Projesi Karamanda Hayata Geçiriliyor

Borusan Holding, sanayide kadin istihdamini artirmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi isbirligi ile yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza atti.

“Annemin Isi Benim Gelecegim” Projesi Karamanda Hayata Geçiriliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Nihat Ergün ve Borusan Holding Yöneticisi (CEO) Agah Ugur tarafindan imzalanan protokol ile hayata geçen ''Annemin Isi Benim Gelecegim'' projesi kapsaminda ilk Borusan Nese Fabrikasi, Adiyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde açilacak. ''Annemin Isi Benim Gelecegim'' adli proje kapsaminda, çocuk bakimi nedeniyle çalisamayan kadinlarin çocuklari için kresler yapilacak, 0-6 yas arasi çocuklara hizmet verecek kresler Adiyaman'in yani sira 2013 yili içinde Malatya, Sanliurfa, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgeleri'nde de Borusan Nese Fabrikalari'nin yapimina baslanacak.
Her yilin her dönemin kendine ait sorunlari oldugunu söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, “Bu sorunlari çözebilecek kapasiteye ulasmamiz gerekiyor. Hedeflerimizi iyi belirlememiz ve hedeflerimiz üzerinde iyi çalismamiz gerekiyor. Koydugumuz hedef. Sürdürülebilir büyüme. Dünyanin 10. Büyük ekonomisi olma. Bunu basarabilmemiz içinde ekonomik kalkinmayi destekleyecek beseri ve sosyal sermayeyi de güçlendirmemiz lazim. Söyledigimiz hedeflere ulasmak için önce insan diyoruz” diye konustu.
Kadinin yasam kalitesini yükseltmek ve kadini sürdürülebilir kalkinmanin öznesi yapmanin olmazsa olmazi oldugunu söyleyen Bakan Sahin sözlerini söyle sürdürdü:
“Ekonomiyi de hukuku da sosyal hayati da insan için düzenliyoruz. Bu baktigimiz noktada degerli bakanimin söyledigi gibi kadinin yasam kalitesini yükseltmek ve kadini sürdürülebilir kalkinmanin öznesi yapmak bizim olmazsa olmazimiz ve en temel olarak karsimizda duruyor. Istihdamda kadindan bahsedebilmemiz için egitim hayatini tamamlamis, saglikli düsünen fiziki ve ruhi olarak maddi ve manevi olarak sagligin bütün imkânlarindan istifade etmis kadinlarin, ekonomik olarak güçlü olmasini saglamamiz gerekiyor. Bu ikisi olmadan üçüncüden bahsetmemiz mümkün degil. Artik üçüncü anahtarimiz kadini bütün potansiyeliyle ekonomik hayata sokmak. Iste burada is yasantisini ve aile hayatini uyumlu hale dönüstürmemiz lazim. Okuyan genç kizlarimiz egitimini tamamlayarak istihdama katiliyor. Bir taftanda onun yapmasi gereken en önemli görevi toplumun gelecegi açisindan saglikli nesillerse eger, temel görevi olan annelik görevini de güçlü bir sekilde devam ettirmemiz lazim. Biz ya o ya o diye bir seçenekten bahsetmiyoruz. Kadini zorlayip ya sunu olacaksin ya sunu olacaksin degil hem o hem o. Bu alternatifleri çogaltmamiz ve kadinin hayatta isi neyse isçiyse isverense yönetici ise siyasetçi ise ne ise o isi annelikle at basi götürmemiz gerekiyor”.
Daha sonra konusma yapan Bakan Ergün ise, “Kadinlarimizin ekonomik hayata daha aktif bir sekilde katilmalari için çok büyük önem tasimaktadir. Zira kadin çalisma hayatina katilmasi için özellikle aile ve çocuk konusundaki sorunlarini gidermesi lazim. Çünkü aile sorumluluklari çocukla ilgili sorumluluklari kadinin sosyal siyasi ve ekonomik hayata katilmasinda olumsuz bir unsur olmaktan çikmali. Hem kadinin anne olmasini bir esi olmasini ama ayni zamanda da sosyal siyasi ekonomik hayatta etkili bir unsur olmasini birlikte nasil gerçeklestirebiliriz? Ama ayni zamanda toplumun gelecegini annelik olarak çocuk sahibi olmak olarak da önceliyorsak ikisini birbiri ile çelisen bir husus olmaktan çikarmaliyiz. Ikisi birbirinin önünde engel olmaktan çikmali” dedi.
Kadinlar ‘ya çalis kariyer yap aileyi çocugu unut, ya da otur ailenle evinde çocuklarina bak’ tercihini etmek zorunda olmamali” diyen Bakan Ergün sunlari söyledi;
“Annemin Isi Benim Gelecegim projesi annelerin ekonomik hayatta katilmalarini saglamanin ötesinde bu çocuklara egitimleri için güvenli ve dogru adres olusturmak açisindan da önemlidir. Biz de bakanlik olarak bu proje kapsaminda organize sanayi bölgelerinin Borusan ile isbirligi yapmasi konusunda koordinasyonu saglamis olacagiz. Kadinlarimiz is ve çalisma hayatina sadece personel düzeyinde degil, yönetimci ve gelisimci düzende de yogun bir katilim göstermektedirler.”
Son 2-3 yil içerisinde KOSGEB'in yeni girisimcilik egitimlerinden 100 binden fazla insanin yararlandigi bilgisini veren Ergün, bunlarin yarisinin kadinlardan olustugunu söyledi. Ergün, “Girisimcilige kadinlarimin önem verdigini görüyoruz. Türkiye’de kurulusu tamamlanmis 265 organize sanayi bölgesi var. Bunlardan altyapisi tamamlanan üretime geçen 152 sanayi bölgesi var. Bu 152 organize sanayi bölgesinde 150 bin kadin çalisan var. Bu kadin çalisanlardan bir istatistik de olusturduk. Kaç kadinin 0-6 yas grubunda çocugu var diye 12 bin 961 kadin çalisanin 0-6 yas grubunda çocugu bulunmaktadir. Adiyaman afyon, Malatya ve Sanliurfa organize sanayi bölgeleri daha sonra Fatsa, Karaman, Çorum, Diyarbakir ve Mardin organize sanayi bölgeleri de gelisecek” diye konustu.
Kaynak: Iha
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284