ARI: Karaman’da Enerji Kooperatifi Kurulmali

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Plani`nda yer alan yeni kooperatif türlerinin Türkiye`de kurulmasi hedefi dogrultusunda Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi Örnek Ana Sözlesmesi girisimcilerin hizmetine sunuldu. Bu konu özellikle günes enerjisi potansiyeli olarak Türkiye’de önde gelen illerden olan Karaman açisindan da büyük önem arz ediyor.

ARI: Karaman’da Enerji Kooperatifi Kurulmali

Ticaret Il Müdür Vekili Yusuf Ari, Karaman’da günes enerji potansiyeli göz önüne alindiginda, Enerji Kooperatiflerinin kurulmasi gerektigini ifade etti.
Ari Kooperatif kurulmasi için, “Kooperatifler 1163 Sayili Kooperatifler Kanunu'na göre en az 7 gerçek ve/veya tüzel kisi ortak tarafindan ana sözlesmenin imzalanmasi ile kurulabilecek. Kooperatife ortak olacak kisilerin ortaklarinin medeni haklari kullanma ehliyetine ve elektrik aboneligine sahip olmalari yeterli olacak. Kooperatifin kurulus islemlerinin akabinde elektrik piyasasi mevzuati devreye girecek. Bu kapsamda kooperatif ortaklari "Elektrik Piyasasinda Lisanssiz Elektrik Üretimi Yönetmeligi" ve tebligi çerçevesinde faaliyette bulunacak.Tüm girisimci vatandaslar yenilenebilir enerji kooperatifleri çatisi altinda bulusmaya davet edilirken, Ticaret Il Müdürlügümüze müracaat etmeleri yeterli olacaktir” dedi.
Ari, Yenilebilir enerji konusunda da verdigi kisa bilgide, “Dünyada yenilenebilir enerji kooperatifleri her geçen gün hizla büyümektedir. Almanya’da 80.000 yenilenebilir enerji kooperatifi ortagi, 500’den fazla kurulu enerji kooperatifi, yenilenebilir enerjiye toplamda 800 milyon € yatirim yapilmistir. Danimarka’da 150 binden fazla aile rüzgâr kooperatifi ortagidir. 2000’den fazla rüzgâr kooperatifi bulunmaktadir. Kooperatifler “Danimarka Ticaret Yasasi” kapsamindadir.“Yenilenebilir Enerji Kanunu” ile yeni rüzgâr enerjisi projelerinin en az %20’sinin yerel halka ait olmasi sarti getirilmistir. Amerika’da Ülke çapindaki tüm kooperatiflerin yaklasik %94’ünü olusturan 790 kooperatif, 15 milyon kooperatif ortagina yenilenebilir enerji seçenegi sunarak, toplamda 908 MW’lik yenilenebilir enerji üretim kapasitesine sahip olmustur. Bu kooperatifler, 47 eyalette 42 milyondan fazla tüketiciye elektrik saglamaktadir. Ingiltere’de Su an 1 3,5 milyon kisi kooperatif ortagidir.36,5 milyon £ kooperatif yatirimi bulunmaktadir. 2008’den bu yana %24’lük bir artis ile yenilenebilir enerji alaninda43 kooperatif bulunmaktadir. Ülke çapinda 16 milyon £ yatirim yapilmistir” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284