Arslan’dan Uyari: Kolon Kanseri ve Rektal Kanama Için Dikkat!

Özel Mümine Hatun Hastanesi Bashekimi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ahmet Aslan, Kolon Kanseri ve Rektal kanama ile ilgili çok çarpici açiklamalarda bulunurken, herkesi bu konuda dikkatli olmaya davet etti.

Arslan’dan Uyari: Kolon Kanseri ve Rektal Kanama Için Dikkat!

Doç Dr. Ahmet Aslan, “Rektal kanamasi olan kisiler bu sikâyetlerini saklamasinlar, doktorlarina müracaat edip nedenini arastirsinlar” dedi.
Doçent Doktor Ahmet Aslan, “Günümüzde insanligin önemli bas belalarindan birisi olan ve kanser ölümleri içinde ilk üçte yer alan kolon kanseri, öncü bulgu olarak rektal kanama (büyük abdestte kanama ) ile bulgu vermektedir. Fakat ülkemizde pek çok hasta özellikle utandigindan, çekindiginden bu yakinmalari önemsememektedir, hemoroid ( basur ) kanamasi olarak degerlendirmektedir. Maalesef pek çok saglik çalisani da bu konuda duyarsiz davranmakta olup, rektal kanamayi hemoroid kanamasi olarak degerlendirmektedir. Sonuçta erken evrede saptanacak olan kolon kanseri, maalesef ileri evrede saptanmakta, bireyin yasam kalitesi ve süresi azalmaktadir. Dünya Saglik Örgütü 50 yas üstü tüm bireylerin kolon kanseri yönünden taranmasini önermektedir. 50 yasin üstündeki bütün bireylere, gaitada gizli kan varligi ve Kolonoskopi ile muayenesi önerilir. Maalesef ülkemizde bu öneriye uyulmamaktadir” dedi.
Doç.Dr. Ahmet Aslan '' Erken evrede yapilacak olan kolonoskopi ile kalin bagirsaktaki hastalik daha kanser baslamadan taninabilecegini ve tedavi edilebilecegini'' vurguladi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284