Artik Hiç kimse Devlete ‘Arz’ Etmeyecek

HÜKÜMET vatandasin resmi yazismalarinda devrim niteliginde bir degisiklige imza atmaya hazirlaniyor.

Artik Hiç kimse Devlete ‘Arz’ Etmeyecek

VATANDASIN STATÜSÜNÜ MEMURUN ÜSTÜNE ÇIKARTAN DEVRIM GIBI DEGISIKLIK
Yeni hazirlanan resmi yazismalar taslagi ile vatandaslara gönderilen resmi yazismalarda yer alan ve alt kademeyi ifade eden “rica ederim” sözü kullanilmayacak. Onun yerine, “saygilarimla”, “iyi dileklerimle” ifadelerine yer verilecek. Bürokratlar arasinda ise, arz ve rica kelimeleri ise kullanilmaya devam edilecek.
Basbakanlik, Resmi Yazismalarda Uygulanacak Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik Taslagi hazirladi. Basbakanlik tarafindan görüse açilan taslakta, “vatandasi” memurun üstünde gören düzenlemelere yer verildi. Bu konuda, en önemli degisiklik ise, dilekçelerde, resmi yazilarin en alt kisminda yer alan, “arz ederim”, “rica ederim” ifadelerinde yapildi. Mevcut yönetmelikte, alt makamlara gönderilen resmi yazilarda, “rica ederim” üst makamlara gönderilen yazilarda ise, “arz ederim” ifadesi kullaniliyor. Resmi kurumlardan vatandaslara gönderilen her türlü yazida ise, “rica ederim” ifadesine yer veriliyor. Bir anlamda, vatandas bir alt makam statüsünde görülüyor.
Halk ‘üst makam’ a terfi etti
Yeni hazirlanan taslakta ise, bu uygulamaya son veriliyor. Bundan sonraki süreçte, resmi kurumlardan vatandaslara gönderilen yazilarda, “rica ederim” ifadesi yerine, “saygilarimizla”, “iyi dileklerimle” ifadelerine yer verilecek. Yani vatandas, üst makam olarak kabul edilecek. Ayrica yine ayni taslak ile, vatandasin dilekçelerinde, “arz ederim” ifadesinin kullanilmasi zorunlulugu da kaldiriliyor. Buna göre, “arz ederim” ifadesi yer almayan dilekçeler de, devlet kurumlari tarafindan kabul edilecek.
Yönetmelik taslagi, kamu kurumlarindan vatandaslara gönderilen borç ve ceza tebligatlarina da yansiyacak. Özellikle vergi gibi borçlarin ödenmesi için vatandaslara gönderilen tebligatlarda yer alan, “borcunuzu ödemeniz rica olunur” ifadesi yerine, “borcunuzu 7 gün içinde ödeyiniz, saygilarimizla” ifadesi kullanilacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284