Artik Sana Ne Diyebilirsiniz!

Bakanlar Kurulu toplantisinda gündeme gelen Kisisel Verilerin Saklanmasi Yasa Tasari’si, bütün özel ve kamu kuruluslarina kisisel verilerin paylasiminda kisitlamalar getiriyor.

Artik Sana Ne Diyebilirsiniz!

Internet’te alisveris yaparken girilen bilgiler, saglik, sigorta gibi nedenlerle özel sirketlere aktarilan kisisel veriler, ise girerken doldurdugunuz bilgi formlari ve kamu kuruluslarinin sizinle ilgili sakladigi tüm bilgilerin elde edilmesi bir düzene kavusuyor.
Kurumlarin, satis, hizmet, ise giris gibi islemler sirasinda gereksiz bilgileri sorma hakki ortadan kalkiyor, izinsiz kisisel bilgi toplayan ve aktaranlara hapis cezasi geliyor. Cep telefonu numaralarinin ticari paylasimi, müsteri bilgilerinin aktarilmasi gibi islemler son bulacak.
KISISEL BILGILERIN PAYLASIMINA KISITLAMA
Bakanlar Kurulu toplantisinda gündeme gelen Kisisel Verilerin Saklanmasi Yasa Tasari’si, bütün özel ve kamu kuruluslarina kisisel verilerin paylasiminda kisitlamalar getiriyor. Tasariya göre bütün kurumlar hizli bir sekilde veri koruma çalismasi baslatmak zorunda.
ISTE DIKKAT ÇEKEN MADDELER
OECD ve Avrupa mevzatina uyum nedeniyle de hazirlanan kisisel veri düzenlemesi, kisisisel verilerin depolanmasini daha kolaylastirici ancak paylasimini kisitlayici bir amaç tasiyor. Tasaridaki dikkat çekici maddeler söyle:
- Kisisel Verileri Koruma Kurulu olusturulacak. Bütün kamu ve özel kurumlar kisisel verileri bu kurum izniyle toplayabilecek.
- Bagimsiz veri denetim kuruluslari olusturulacak. Bu kuruluslar kisisel verilerin yanlis kullanimini denetleyecek ve kisilerin istegi üzerine kendileri hakkinda yanlis veri toplanip toplanilmadigini, baska kurumlara aktarilip aktarilmadigini da arastiracaklar.
- Isim, telefon numarasi, araç plakasi, pasaport numarasi, sosyal güvenlik numarasi, TC kimlik no, özgeçmis, resim, görüntü, parmak izleri, genetik bilgiler, cinsiyet, adres bilgileri tasaridaki düzenlemelere göre arsivlenebilecek, akli, fiziki, psikolojik özellikler, siyasi düsünce, din, irk, mezhep, bilgileri saklanamayacak.
BILGI PAYLASANA HAPIS CEZASI
- Sirketlerin müsteri bilgilerinin yanisira çalisan bilgileri de tasari kapsaminda ele alinacak.
- Kisiler, kendilerinden istenen özel bilgilerin ne amaçla kullanilacagini net olarak bilecekler, veri isteyen bunu açikça belirtecek, aksi kullanimda hapis cezasi uygulanacak.
- Yargilama, milli güvenlik, istihbarat çalismalari için gerekli kisisel bilgiler için tasarida özel hükümlerle düzenleniyor.
- Kurumlar, yürüttükleri is veya ticaret sahasi disinda gerekmeyen bilgileri depolamayacak. Kurumlar bu verileri ne kadar saklayacaklarini belirtecekler ve bu süre bitimi bilgileri imha edecekler, baska kurumlara veremeyecekler.
- Kisisel veriler istenirken, karisik ve dolambaçli ifadelerden kaçinilarak, amaç ve nerede kullanilacagi müsterilere net olarak bildirilecek ve “kesin ve açik yazili riza” sarti gözetilecek.
- Istatistik, arastirma ve kamu yarari için yapilan çalismalar sirasinda elde edilen bilgiler, üçüncü kisilere aktarilabilecek ve yayinlanabilecek.
- Kisiler, kendilerine iliskin eksik, yanlis bilgileri düzeltme hakkina sahip olabilecek.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284