Artik Uçaklar da Kestirmeden Gidecek!

Sivil ve askeri yetkililer, bir araya gelerek hava koridorlarinin kisaltilmasi için çalisma baslatti.

Artik Uçaklar da Kestirmeden Gidecek!

Uçus rotalari günümüz teknolojisine göre yenileniyor. Istanbul-Bodrum uçusu 13, Istanbul-Izmir uçusu 6, Izmir-Adana uçusu ise 8 dakika daha az sürecek. Havada yeni rotalar yarim milyar dolarin üzerinde tasarruf saglayacak.
Geçtigimiz günlerde Van-Siirt arasindaki 240 kilometrelik hava koridorunu yenileyerek 137 kilometre kisaltan yetkililerin hedefinde, Istanbul Atatürk Havaalani ve Sabiha Gökçen Havaalani merkezli uçuslar da var. Özellikle Istanbul'dan Adana, Trabzon, Antalya, Dalaman, Erzurum ve Bodrum gibi yogun yolcu talebi olan güzergahlarda rota kisaltmak için çalisma yapiliyor. Bu yeni uçus rotalari Türk Sivil Havacilik sektörüne 500 milyon dolarin üzerinde tasarruf yapma imkani saglayacak.
HAVADA YENI YOLLAR
Sivil Havacilik Genel Müdürlügü (SHGM), havayolu isletmelerinden gelen talepler dogrultusunda Devlet Hava Meydanlari Isletmesi (DHMI), Genelkurmay Baskanligi ve Hava Kuvvetleri Komutanligi gibi ilgili kurumlarla görüserek Türk hava sahasini yeniden yapilandiriyor. Yaklasik 40 yil önce seyrüsefer cihazlarinin ve radyo istasyonlarinin konumuna göre belirlenen uçus rotalari günümüz teknolojisine göre yenileniyor. Havayolu yetkilileri, günümüz teknolojisinde uçaklarin rotalarinin GPS'den (Küresel Konumlama Sistemi) gelen sinyallerle belirlendigini bu nedenle eski rotalari degistirmek gerektigini savunuyor.
YENI HEDEFLER BELIRLENDI
Yetkililerden edinilen bilgiye göre bu çalismanin ardindan basta “yogun trafige” sahip rotalar olmak üzere düzenlemeler yapilacak. Genel Müdürlük, yapilan düzenleme ile 8 adet uçus sahasini da kisaltmaya hazirlaniyor. Hürriyet'e göre, uçus rotalarinin kisaltilmasi daha az yakit tüketimi, zaman ve maliyet tasarrufu saglamasinin yani sira karbondioksit gazi saliniminin azaltilmasi bakimindan da fayda saglayacak. Ayrica uçaklar daha az süre kullanilidigi için bakim masraflarinda da onlarca milyon dolarlik tasarruf edilmesi bekleniyor. Yapilan çalismalara göre düzenleme yapilmasi halinde, Istanbul-Izmir 6, Istanbul-Bodrum 13, Istanbul-Dalaman 6, Istanbul-Adana 5, Izmir-Adana 8, Istanbul-Trabzon 3, Istanbul-Van 2 dakika daha kisa uçus mesafesine sahip olacak.
13 DK'DA 520 KG TASARRUF
Bu kisaltmayla örnegin dakikada ortalama 40 kilo yakit harcayan 737 tipi uçaklar Istanbul-Bodrum uçusunda 520 kilo tasarruf saglamis olacak. Ayrica IATA verilerine göre 1 dolarlik yakit 3.15 kilogram CO2 yani karbondioksit emisyonu birakiyor. Böylelikle çevre temizligi konusunda da önemli bir adim atilmis olacak. Ilk olarak Siirt ve Van arasinda yeni bir hava koridoru tesis edilerek kisaltma saglandi. Yeni düzenlemeye göre birbirlerinin yedek meydani olarak kullanilan ve 240 kilometre olan Siirt ve Van Havaalanlari arasinda mevcut olan hava koridoruna ilaveten yeni direkt bir hava koridoru tesis edilerek 103 kilometreye düsürüldü.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284