Asker Kaçaklarini Artik Polis Arayacak

Askeri inzibatin görevi polise devredildi. Artik asker kaçaklarini polis yakalayacak..

Asker Kaçaklarini Artik Polis Arayacak

Yaklasik 780 bin asker kaçagi ve yoklama kaçagi artik polislerin GBT taramasina takilirsa en geç 24 saat içerisinde en yakin askerlik subesine götürülecek. Emniyet Genel Müdürlügü, 800 bin yoklama kaçagi ve bakayanin GBT sistemine girip aranmasi konusunda "olumsuz" görüs bildirdi.
8 YIL ÖNCE IPTAL EDILEN PROTOKOL KRIZE NEDEN OLDU
2005'de iptal edilen protokolün yeniden uygulamaya girmesi "krize" neden oldu. Emniyet Genel Müdürlügü ile KIHBI'nin (Kaçakçilik Istihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Daire Baskanligi) karsi çikmasina ragmen Milli Savunma Bakanligi ile Içisleri Bakanligi arasinda, "Yoklama kaçagi ve bakaya bilgilerinin elektronik ortamda paylasimina dair usul ve esaslar hakkinda" protokol imzalanarak yürürlüge girdi.
ONLINE AKTARILACAK
Protokol sayesinde Milli Savunma Bakanligi, yoklama kaçaklari ve bakayalarin bilgilerini on-line olarak Içisleri Bakanligi'na aktaracak.
Kolluk güçlerince ülke genelinde yapilacak denetimlerde kisilerin askerlik durumlari da GBT'den sorgulanacak.
Bugün Gazetesi'nden Kamil Elibol'un haberine göre, yoklama kaçaklari ve bakayalarin GBT (Genel Bilgi Toplama) sistemine eklenmesi Türkiye'de aranan kisi sayisinin 350 binden 1 milyon 130 bine yükselmesine yol açti.
SUBELER KAPANDI
2012'de ülke çapinda 115 Askerlik Subesi'nin kapatildigi, bu durumun 7 yil sonra yeniden baslatilan uygulamayi olumsuz yönde etkileyecegi ifade edildi. Protokole göre, polis-jandarma GBT sorgusunda yoklama kaçagi ya da bakaya oldugu anlasilan kisileri yakalayacak.
Bu kisiler en geç 24 saat içerisinde en yakin Askerlik Subesi'ne teslim edilecek. Bunun mümkün olmamasi halinde ise yakalanan kisiler saliverilecek. Emniyet Genel Müdürlügü, 800 bin yoklama kaçagi ve bakayanin GBT sistemine girip aranmasi konusunda "olumsuz" görüs bildirdi.
Imzalanan protokolün Içisleri Bakani Idris NaimSahin'in kisa bir süre önce yayinladigi, "Polis vasitasiyla yapilan tebligat islemlerine" dair genelgeye aykiri oldugu öne sürüldü.
Kaynak: Ensonhaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284