Askerde Çocugu Olana Ayda 250 TL Maas Geliyor!

Basbakan Recep Tayyip Erdogan partisinin haftalik olagan grup toplantisinda yaptigi konusmasinda sehit yakinlarina, gazilere, terör magdurlarina ve askerde çocugu olanlara müjde üstüne müjde verdi.

Askerde Çocugu Olana Ayda 250 TL Maas Geliyor!

AK Parti Genel Baskani ve Basbakan Recep Tayyip Erdogan, evladi askerde olan, kendisi de ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocugu askerde oldugu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 TL ödeyeceklerini açikladi.
-Sehit yakini ve gazilere müjde-
Basbakan Erdogan, çözüm süreci basladigi andan itibaren, üzerinde hassasiyetle durduklari ve her firsatta da hassasiyetlerini tekrar tekrar ifade ettikleri bir konu oldugunu söyledi.
Bu süreçte sehitlerin hatirasina asla gölge düsürmeyeceklerini, sehit yakinlarinin, gazilerin basini asla öne egdirmeyeceklerini belirten Erdogan, "Sehitlerimiz nasil ki bizim kutup yildizlarimizsa, onlarin aileleri de bizlere emanetidir. Biz sehit yakinlarinin, gazilerimizin ne kadar hassas, ne kadar duygu yüklü bir iklim içinde olduklarini biliyoruz. Muhalefetin sikça yaptigi gibi o hassasiyeti istismar etmiyor, o duygu yüklü iklimi çirkin bir sekilde kullanmak gibi bir çikarciliga asla tevessül etmiyoruz" dedi.
Erdogan, 10 yili askin süre boyunca, sehit yakinlarina ve gazilere hak ettikleri degeri vermek, emanete en iyi sekilde sahip çikmak için çok sayida düzenleme yaptiklarini bildirdi. Geçen yil Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi bünyesinde Sehit Yakinlari ve Gaziler Dairesi Baskanligi kurduklarini dile getiren Erdogan, 43 ayri mevzuata dagilmis sehit yakinlari ve gazileri ile ilgili düzenlemeleri gözden geçirdiklerini söyledi. Erdogan, sehit yakinlari ve gaziler ile görüsmeler yaparak,, onlardan gelen talepleri dikkatle ele alarak, geçen yilin temmuz ayinda bir dizi düzenlemeyi kanunlastirdiklarini bildirdi.
Basbakan Erdogan, 12 Subat 2013 tarihli grup toplantisinda sehit yakinlari ve gaziler ile 65 yasin üzerindeki yaslilar ve engelliler için önemli düzenlemelerin müjdesini vererek çalismalari baslattiklarini hatirlatarak, sunlari kaydetti:
"Ihtiyaçlari, talepleri, imkanlari gözden geçirerek, sehit yakinlari ve gazilerimiz için yeni bir düzenlemeyi de bugünden itibaren baslatiyoruz. Bu düzenleme ile bilhassa vazife ve harp malullerine saglanan haklarin kapsamini da genisletiyoruz. 12 Subat'ta grup toplantimizda açikladigimiz düzenlemeleri maalesef CHP Genel Baskani anlayamamis ve haftalarca gaf üstüne gaf yapmistir. Meseleyi tam olarak idrak edemedigi, inceleme zahmetine katlanmadigi için, bizi var olan haklari tekrar vermekle itham etmistir. Kendisine yapilan düzenlemeleri iyi incelemesini, anlamasini ve bir zahmet anlayarak açiklama yapmasini tavsiye ediyorum. Gerçi böyle bir seye de girmez, böyle bir derdi yok, zaten o çark sifatini onun için koydular, bosuna degil.
Terörle mücadele sirasinda sehit olanlarin yakinlari ile malul gazilerimizin kendilerinin birer istihdam hakki bulunuyor. Temmuz ayinda yaptigimiz düzenlemeyle bu kapsamdaki sehit yakinlarina verilen istihdam hakkini biliyorsunuz ikiye çikardik. Simdi ise vazife ve harp malulü kapsaminda olan Türk Silahli Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatini kaybedenlerin yakinlarina iki, malul olanlara ise bir istihdam hakki getiriyoruz. Böylece silah altinda iken veya asayis ve güvenlik hizmeti sirasinda hayatini kaybedenlerin yakinlarini veya malul olan evlatlarimizin yararlanacagi istihdam imkanini esitlemis olduk. Ayrica vazife malullügü kapsaminda bulunan, diger kamu görevlilerine de bir istihdam hakki getiriyoruz, bu yoktu. Buna ek olarak, terör magduru sivil vatandaslardan hayatini kaybedenlerin yakinlarina veya malul olanlara da bir istihdam hakki getiriyoruz. Ayrica bunlardan sosyal güvencesi olanlarin da maas hakkindan yararlanmasina imkan sagliyoruz.
Örnegin Güngören saldirisinda hayatini kaybeden kardeslerimizin yakinlarina veya malul olanlara bir istihdam hakki geliyor, ayni sekilde Bingöl'deki kardesimize böyle bir hak geliyor. Bu vatandaslarimiz sosyal güvencesi olsun ya da olmasin, ayirim yapilmaksizin maas hakkina kavusuyor. Vazife ve harp malullügü kapsaminda olup, daha önce istihdam hakki bulunmayanlara istihdam hakki taniyoruz. Örnegin Afyonkarahisar'daki o talihsiz patlamada sehit olan askerlerimizin yakinlarina, sadece maas veriliyordu simdi maas arti iki istihdam hakkini bu düzenleme ile o sehit yakinlarimizin yakinlarina getiriyoruz."
-"Bu düzenlemeler ahde vefa göstermenin geregidir"-
Basbakan Erdogan, daha önce Terörle Mücadele Kanunu kapsaminda olanlar ile asayis ve güvenlik hizmeti sirasinda hayatini kaybeden veya malul olanlara taninmis olan sanal intibak suretiyle maas artis imkanini simdi tüm vazife malullerine saglayacaklarini belirtti.
Vazife malullügü kapsaminda ek ödeme ile egitim-ögretim yardimi alamayanlar oldugunu belirten Erdogan, "Simdi yeni düzenlemeyle, vazife malullügü kapsaminda ek ödeme ile egitim-ögretim yardimini bu kardeslerimiz için de tesis ediyoruz" dedi.
Erdogan, sehit yakini ve gazilerden su ve elektrik ücretlerinden indirim imkanindan yararlanamayanlarin tamami, artik bu haktan yararlanma imkanina kavusacaklarini ifade ederek, ayirim yapmadan tüm sehit yakini ve gazileri bu kapsama aldiklarini söyledi.
Basbakan Erdogan, vazife ve harp malulü kapsaminda olup, faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlara da faizsiz konut kredisi imkani getirdiklerini bildirerek, bu çerçevede hak sahiplerinin 73 bin TL, 20 yil vadeli faizsiz konut kredisi kullanabileceklerini kaydetti.
-Muhtaç asker ailesine ayda 250 lira-
Erdogan, sözlerini söyle tamamladi:
"1942 yilinda çikarilan bir kanunla, ogul askerde olan muhtaç ailelere belediye ve köy bütçelerinden yardim yapilmasi sarti getirilmisti. Ancak bu kanun amaci dogrultusunda isletilemedi, bir standart ve süreklilik de ne yazik ki saglanamadi. Kimi belediyeler bu yardimi yaparken, kimi belediyeler yapmadi veya yapamadi. Köylerde zaten bu imkan hiç kullanilmadi. Simdi yapacagimiz yeni düzenlemeyle, evladi askerde olan, kendisi de ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocugu askerde oldugu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 TL ödemeye basliyoruz. Bir aile düsünün, çocuk askere gidiyor, aile belirlenen kriterlere göre yoksulluk içinde. Düzenlemeyi yaptigimiz andan itibaren, bu aileler basvurduklarinda ayda 250 lirayi annenin ya da evli ise esinin hesabini yatiriyoruz. Belediyelerin yardim yapmasi yolunu da açik birakiyoruz, ayrica belediyeler yapacaksa yapsin o bizi ilgilendirmiyor.
Son olarak, bu yeni düzenleme ile 65 yasini asmis muhtaç vatandaslarimiza ve muhtaç engellilerimize yönelik maas uygulamasinin kapsamini da belli kriterler çerçevesinde genisletiyoruz. Tüm bu düzenlemelerin, bize emanet olan sehit yakinlarimiza, gazilerimize, kendilerine hürmetle bagli oldugumuz yaslilarimiza hayir olmasini diliyorum. Bu düzenlemeler emanete sahip çikmanin, ahde vefa göstermenin geregidir. Her bir hakkin sehit yakinlarimiz, gazilerimiz ve yaslilarimiz için, annelerinin ak sütü gibi helaldir."
Bu arada, geçen ay yanan Altindag'daki Yunus Emre Çarsisi'nin esnafi, AK Parti Grubu'na katildi. Esnaf, çarsinin yeniden yapilmasina verdigi destekten dolayi Basbakan Erdogan'a tesekkür ederek, çiçek verdi.
AK Parti Grup Baskanvekili Ayse Nur Bahçekapili da çarsi esnafina maddi yardim yapildigini, vergi borçlarinin ertelenmesi imkani getirildigini dile getirerek, yeni çarsinin Temmuz ayinda tamamlanacagini söyledi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284