Askeri Bölgeler Tamamen Degisiyor

“Türkiye’de askeri güvenlik bölgesi denilen birçok yerin bu sifatla alakasinin olmadigini gördük” diyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, Askeri güvenlik bölgelerinin tamamen yeniden belirlendigini açikladi.

Askeri Bölgeler Tamamen Degisiyor
Yabancilara mülk satisinin önünü açan mütekabiliyet düzenlemesiyle askeri güvenlik bölgeleri ve askeri yasak bölgelerin sinirlari da yeniden belirleniyor.
"Türkiye'de askeri güvenlik bölgesi denilen birçok yerin bu sifatla alakasinin olmadigini gördük" diyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, "Siz her asker tel örgüsünün çevresine 500 metre koruma alani getirirseniz Türkiye'nin her tarafi askeri güvenlik bölgesi olur. Onun için askeri güvenlik bölgeleri tamamen yeniden belirleniyor" diye konustu.
Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'in haberine göre; mütekabiliyete en çok ilgiyi Araplarin, Azerilerin ve Kazaklarin gösterdigini belirten Güney, "Varlikli Suriyelilerden de yogun talep var. Ama izin olmadigi için bu kisiler Dubai ve Fas'a gidiyor" dedi. Türkiye yüzölçümünün 210 bin kilometrekaresinin orman, göl ve SIT alani oldugunu belirten Güney, sunlari söyledi: "Her isteyen Türkiye'nin her istedigi yerinde gayrimenkul alamayacak. Özellikle askeri yasak bölgeler ve askeri güvenlik bölgeleriyle ilgili Bakanlar Kurulu karari agustos basinda çikti. Biz hemen bölgelerimize gerekli talimati gönderdik. Bununla ilgili talepler geliyor ama halen su anda askeri güvenlik bölgeleri, askeri yasak bölgeler ve özel güvenlik bölgeleriyle ilgili bakanliklardan görüs istiyoruz. Tabi bu görüsler halen sonuçlanmadi. Bir yil içinde göndermeleri gerekiyor. Daha önce gönderilmis olan yerlerle ilgili çalismalar sürüyor. Halen ilgili kurumlarin görüsüne ihtiyacimiz var. Tespitler tamamlanmadan satis olmayacak, herhangi bir yanlisa sebep vermemek için görüs soruyoruz. Arap ülkelerinden, Azerbaycan'dan Kazakistan'dan talep var. Tayvanlilar 'biz nasil alacagiz' diye telefonlar açiyor. Listeye göre Tayvan diye bir devlet yok.
YEDI AY SÜRE KALDI
18 Mayis'ta kanun yürürlüge girdi. Bu nedenle önümüzdeki 18 Mayis'a kadar bize askeri güvenlik bölgeleri, askeri bölgeler, yasak bölgeler, özel güvenlik bölgeleriyle ilgili bilgileri vermeleri lazim. Bize verilenlerin üzerinde de çalisiyoruz. Onlar askeri yasak bölge ya da askeri güvenlik bölgeleriyle ilgili tapu ve harita bilgilerini verecek. Biz kendi haritamiza isleyip tapuya da serh edecegiz.
500 METRE KORUMA MI OLUR?
Mesela 1995'te denilmis ki Kara Harp Okulunun çevresi Askeri Güvenlik Bölgesi denilmis. Simdi orasi askeri güvenlik bölgesi mi degil mi? Fethiye'de, Milas'ta Çanakkale de olsun askeri güvenlik bölgesi diye arazinin tamami güvenlik bölgesi olarak belirlenmis. Siz her asker tel örgüsünün çevresine 500 metre koruma alani getirirseniz Türkiye'nin her tarafi askeri güvenlik bölgesi olur. Onun için askeri güvenlik bölgeleri yeniden belirleniyor.
ALAMAYINCA DUBAI'YE GIDIYORLAR
Iranlilarda bir sinirlama yok. Isyeri, arsa konut hepsini alabiliyorlar. Suriye'ye esneme Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde. Sirket kurup almalarinda bir sikinti yok. Varlikli Suriyeler Tunus'tan, Fas'tan, Dubai'den gayrimenkul aliyorlar."
ASKERI BÖLGEYLE ALAKASI YOK
TAPU ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, askeri güvenlik bölgesi denilen alanlarin çogunun askeri güvenlik bölgesiyle alakasinin olmadigini belirterek sunlari söyledi: "Ama çogunda tapuda serhi oldugunu gördük. 10 sehirde çalismalari tamamladik. Talep sayisi ne kadardir bilmiyoruz. Yanit gelme süresi degisiyor, süreç uzun sürüyor. 3-4 ay sürdügü oluyor. Biz istiyoruz ki o bilgiler bize hemen gelsin. Bir an evvel sonuçlandirmak istiyoruz. Çünkü parasi olan gidip baska yerlerden de aliyor. Bölgede çok varlikli Suriye'den gelen insanlar var deniliyor. Ama onlar alamadiklari için birsey yapamiyoruz."
Kaynak: Hürriyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284