Aybasti Magarasi Kesfedilmeyi Bekliyor

Karaman`in Aybasti köyü eski adi ile Kemran köyünde bulunan, sarkit, dikit ve traverten havuzlariyla dikkati çeken uzunlugu konusunda çesitli rivayetler olsa da Aybasti Magarasi yapilacak düzenlemelerin ardindan magara ve saglik turizmine kazandirilmayi bekliyor.

Aybasti Magarasi Kesfedilmeyi Bekliyor

Karaman’a 22 km uzaklikta bulunan Aybasti köyü Eski adi ile Kemran köyünde Aybasti Magarasi diger adi ile Güvercinlik Magarasi sarkit, dikit ve traverten havuzlari ayni zamanda uzun magara tünelleriyle dikkati çekiyor. Binlerce yilda olusmus sarkit ve dikitleriyle dikkat çeken magarada yaklasik 70 metrelik dar bir koridordan yürüdükten sonra damla tas havuzlari ile sarkit ve dikitlerin yer aldigi ana salona ulasiliyor.
Magaranin olusumu ile ilgili herhangi bir kaynak olmamasi bu magaranin sadece çevre köyler Boyali, Seyithasan, Çavuspinar ve Kemran köylüleri tarafindan bilinmekte.
SU SARNICI OLARAK KULLANILIYOR
Kemran köylüleri tarafindan sicak yaz aylarinda tarlalarinda çalisirken soguk sularini getirdikleri dogal bir su sarnici olarak da hizmet veriyor. Dogal su havuz göleti ile essiz bir güzellik sunarken çobanlarin ve köylülerin su ihtiyaçlarini karsilamaya devam ediyor.
ROMA -BIZANS KALINTILARI MEVCUT
Magara içerisinde uzun yillardir bilinen Bizans dönemi veya roma dönemine ait yerlesim izlerinin yaninda bir takim esyalarin bulundugu rivayet edilmektedir.
EL DEGMEMIS ENDER BIR YER
Magara girisinin 4 metrelik bir obruk çukuru mevcut bu obruk girisi nedeniyle çobanlar ve köylüler tarafindan giris yapilabiliyor. Köylüler magaraya zarar vermekten kaçinmislar.
3 ADET MAGARA TUNELI MEVCUT
Giris itibariyle obruk benzese de suana kadar kesfedilen 3 adet magara tüneli bulunuyor. 1. Tünel su havuz göletine çikmakta ve yerin daha da derinine inmektedir. 2. Tünel ise havuz sapaginda kalip bir süre sonra çikmaz hale gelmektedir.
3.ve en uzun magara tüneli obrugun hemen altinda sag kisimda yer aliyor burasi ile ilgili çesitli rivayetler bulunsa da gezi sirasindaki incelemelerimizde magaranin uzunlugunun 300 metrenin üzerinde
DÜZENLEME BEKLIYOR
Magara çobanlar tarafindan yapilan agaç dallarindan bozma merdiven yerine ziyaretçilerin obruga ve magaralara daha rahat girebilmelerini saglayacak saglam bir merdiven ihtiyaci var. Obruk içerisi isik alsa da magara ve dehlizler karanlikta kalmakta yaninizda el feneri ve tam teçhizatsiz magara ve su göletine girilmemesi gerekiyor.
HABER -FOTO / BÜNYAMIN KATIRCI
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284