Baharatlar Artik Açikta Satilmayacak

Baharatlar dökme olarak, açikta satilmayacak. Karisimlar dahil tüm baharatlara nisasta katilmasi da yasaklanacak.

Baharatlar Artik Açikta Satilmayacak
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü'nce, ''Türk Gida Kodeksi Baharat Tebligi'' taslagi hazirlanarak ilgili kamu, kurum ve kuruluslari ile üniversitelerin görüsüne açildi.
Taslak ile baharatlarin tanimlari ve ürün özellikleri belirlenirken, daha önce 37 çesit baharati konu alan tebligin kapsami da genisletildi. Buna göre yeni teblig, 53 çesit baharati kapsayacak.
Taslaga göre baharatlarin dökme olarak satisi yasak olacak.
Mevcut tebligde baharat karisimlarina nisasta katilmasina izin verilirken, yapilan degisiklikle karisimlar dahil tüm baharatlara nisasta katilmasi yasaklanacak. Karabiberin dogasindan gelen nisasta göz önüne alinarak, nisasta miktari yüzde 45'ten fazla olamayacak.
Ögütülmüs çörekotu ise yalnizca vakumlu ambalajlarda satisa sunulabilecek.
PUL KIRMIZIBIBER IKI FARKLI KATEGORIDE ÜRETILEBILECEK
Pul kirmizibiber, tohum ve tohum parçalarini içeren veya içermeyecek sekilde iki farkli kategoride üretilebilecek ve ilave edilecek tohum ve tohum parçalari yüzdesi ürün ismiyle ayni yüzde ve ayni büyüklükte olacak sekilde etikette belirtilecek.
Bu kategorilere göre pul kirmizibiberde bulunabilecek maksimum yag miktarlari da belirlendi.
Mevcut tebligde ögütülmüs baharatta üretim tarihi olarak paketleme tarihi esas alinirken, yeni taslakta ögütülmüs baharat için üretim tarihi olarak ürünün hasat yili ve paketleme tarihi, digerlerinde ürünün hasat yili esas alinacak.
Taslak ile halen faaliyet gösteren isletmelere tebligin yayimindan sonra bir yil uyum süresi verilecek.
Taslaga iliskin görüs bildirimi için 6 Kasim 2012 tarihine kadar süre veren Bakanlik, teblig taslagina gelen görüsleri degerlendirdikten sonra Ulusal Gida Kodeks Komisyonu'nda son halini verecek.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284