Bakan Elvan: `Ankara Istanbul YHT Seferlerinde Güvenlik Yönüyle Herhangi Bir Sikinti Yok, Sefer Sayilari Yilsonuna Dogru Artacak`

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Ankara-Istanbul Yüksek Hizli Tren seferlerinde güvenlik yönü itibariyle herhangi bir sikintinin söz konusu olmadigini, yilsonuna dogru sefer sayilarini artiracaklarini söyledi.

 Bakan Elvan: `Ankara Istanbul YHT Seferlerinde Güvenlik Yönüyle Herhangi Bir Sikinti Yok, Sefer Sayilari Yilsonuna Dogru Artacak`

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere memleketi Karaman’a gelen Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Polisevi’nde basin mensuplariyla kahvaltida bir araya geldi. Bakan Elvan, burada basin mensuplarinin gündeme dair sorularini yanitladi. Yüksek Seçim Kurulu’nun Basbakan ve Cumhurbaskani adayi Recep Tayyip Erdogan’in reklâm filmini yasaklamasiyla ilgili soruya Bakan Elvan, “Yüksek Seçim Kurulu’nun almis oldugu karar bizi üzmüstür. Tabi yasaklama gerekçesine biz baktigimizda özellikle bir vatandasimizin Kur'an-i Kerim okumasi, bir de belli belirsiz bir ezan sesinin olmasi gerekçe gösterilerek YSK böyle bir yasak getirdi. Bu karara elbette saygi duyuyoruz. Ama bunun dogru oldugunu da düsünmüyorum. Çünkü biz günümüzde her birimiz herhangi bir toplantida, herhangi bir ortamda siir okuyabiliyor, sohbet edebiliyor. O siirlerin içerisinde bile ezanla ilgili Kur'an-i Kerim ile ilgili ifadeler bulunabiliyor. Bunu anlamis degilim açikçasi. Ama buna ragmen çok önemsemiyoruz. Neticede o bölümler çikartilip tekrar medyaya sunulmustur. Reklamlar devam edecektir” dedi.

"ANKARA ISTANBUL YHT SEFERLERI ARTACAK"
Ankara-Istanbul Yüksek Hizli Tren seferlerinde zaman zaman olan aksakliklarin sebepleriyle ilgili olarak sorulan soruya ise Bakan Elvan, “Daha önce de söyledim. Güvenlik yönü itibariyle herhangi bir sikintimiz söz konusu degil. Ama bu tür yüksek hizli tren seyahatlerinde zaman zaman bu tür arizalar söz konusu olabiliyor. Bu ilk defa olmus bir hadise de degil. Hatirlarsiniz Ankara-Konya Yüksek Hizli Tren hatti açildiginda birkaç kez yine trenin yolda kalmasi söz konusu oldu. Keza Konya-Eskisehir, Ankara-Eskisehir güzergâhinda da böyle arizalar zaman zaman oldu. Ama maalesef özellikle Ankara-Istanbul Yüksek Hizli Tren hattinin açilmasindan rahatsiz olan önemli bir kesim var. Bunu sizler de görüyorsunuz. Özellikle belirli bir medya grubu Ankara-Istanbul hattini küçük düsürmeye, bunun aslinda Yüksek Hizli Tren projesi olmadigini söylemeye çalisan kesimler var. Bunlarin iyi niyetli oldugunu düsünmüyorum. Ülkeyi seven, ülke için bir seyler yapmaya çalisan her bir bireyin, her bir vatandasin bu tür projelerden gurur duymasi lazim. Biz anlam vermekte ve onlari anlamakta inanin güçlük çekiyoruz. Herhangi bir sorunumuz söz konusu degil. Suanda seferlerimiz rahat bir sekilde isliyor. Insallah yil sonuna dogru sefer sayilarimizi artiracagiz. Suan biliyorsunuz 6 gidis 6 dönüs olmak üzere toplam 12 sefer söz konusu. 10 tren setimiz gelecek yeni. Onlarla birlikte yil sonuna dogru sefer sayilarini artiracagiz” diye konustu.
  Bakan Elvan, Konya-Istanbul arasinda Yüksek Hizli Tren seferlerinin ne zaman baslayacagi sorusuna ise, “Biz yeni gelecek olan 10 tren setiyle birlikte Konya-Istanbul arasinda da yüksek hizli tren seferlerine baslayacagiz. Tabi bu trenler yil sonuna dogru gelecek. Ama biz Eylül ayi sonu itibari Ekim ayi basinda Konya-Istanbul Yüksek Hizli Tren seferlerini baslatma arzusundayiz. Temel sikintimiz tren setlerinin az olmasi. Gelen yeni setlerle birlikte hem Konya’yi, hem Istanbul’u rahatlatacagiz” dedi.
  Ankara-Istanbul arasi Yüksek Hizli Tren biletlerinde yapilan indirimle ilgili olarak da da konusan Bakan Elvan, “Biz açikçasi fiyatlarin yüksek olmasini arzu etmedik. Özellikle uçak kullanamayan vatandaslarimizin, uçak biletlerinin pahali oldugunu düsünen veya uçakla gidemeyecek vatandaslarimizin en azindan yüksek hizli trenle gitmelerini arzu ediyoruz. Bu çerçevede Istanbul-Ankara arasindaki otobüs fiyatlarina baktigimizda asagi yukari 40 ila 60 lira arasinda degisiyor. Dolayisiyla ona yakin bir rakam 70 lira olarak belirledik. Biz özellikle ögrencilere indirim yapmayi uygun gördük. Ögrenciler için asagi yukari otobüs 55 lirayken, tren fiyatini 55 lira olarak öngördük. Yine 7 yas altindaki çocuklara koltuk tahsis edilse bile para almiyoruz. 7-12 yas arasindaki çocuklar ile 65 yas üstü vatandaslarimizdan da 35 lira bilet ücreti aliyoruz. Bunun yaninda havayollarinda oldugu gibi erken bilet alanlara ilave indirimler getirdik. Biletinizi toplu veya erken alirsaniz çok daha ucuza seyahat edebilmeniz mümkün. Tabi öneriler olursa da bu önerileri degerlendirmeye haziriz” dedi.
"YASADISI DINLEMEYI KIM NASIL YAPTIYSA BUNUN HESABINI VERECEK"
Bakan Elvan, paralel yapinin yaptigi yasa disi dinlemelere yönelik yapilan operasyonlarla ilgili olarak ise, “Basbakanimiz dinlendi, bakanlarimiz dinlendi. Sadece normal telefonlari degil, kriptolu telefonlari bile bu ülkede yasadisi dinlendi. Hatta basbakanimizin yurtdisindaki degisik devlet baskanlariyla yaptigi görüsmelerin bile dinlendigini görüyoruz. Bunu kabullenmek mümkün degil. Bu yasadisi dinlemeyi kim ve nasil yaptiysa bunun hesabini verecek. Yargi önünde mutlaka bunun hesabini verecek. Biz bunun pesini birakmayacagiz. Herkesin yasalara, kanunlarimiza uyma zorunlulugu vardir. Türkiye bir hukuk devletidir. Biliyorsunuz demokratiklesme alaninda insan haklari alaninda çok önemli gelismeler kaydetti ülkemiz. Ama buna ragmen bu tür yollara tenezzül edenlere karsi da siddetle, israrla, azimle üzerlerine hükümet olarak gidecegiz. Yargi önünde de herkes hesabini verecek. Telekomünikasyon Iletisim Baskanligi'na yönelik yapilan olay ise biliyorsunuz benimle iliskili olan bir kurum. Bu kurumda geçmis kayitlarin silindigi Basbakanlik Teftis Kurulu Baskanligi tarafindan tespit edildi. Bunun üzerine biz Bassavciliga suç duyurusunda bulunduk. Bassavcilik bu konuda gerekli sorusturmayi baslatti. Buna paralel olarak Telekomünikasyon Iletisim Baskanligi ile savciligimizin yürüttügü derin çalismalar var. Biliyorsunuz dinleme kayitlarinin açildigi yer, yani bir anlamda dinleme izninin verildigi yer Telekomünikasyon Iletisim Baskanligi'dir. Dolayisiyla orada da yasadisi mahkeme karari olmadan yapilan dinlemeler ne ise bunlar teker teker bilirkisiler ve savcilik tarafindan tespit edilecek. Zaten savcilik gerekli çalismalarini yürütüyor. Bu konuda suçlu kimse, bunlari kim nasil gerçeklestirdiyse mutlaka cezasini görecektir” dedi.
HSYK Baskanvekili Ahmet Hamsici’nin yargi bagimsizligiyla ilgili açiklamasiyla ilgili olarak da Bakan Elvan, “Yargi mensuplarinin bu tür beyanatlarda bulunmasinin çok yanlis oldugunu düsünüyorum. Yargi mensuplari kararlariyla konusur. Yani basinin karsisina çikip bir takim beyanatlar vermek bir yargi mensubuna yakismaz diye düsünüyorum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284