Bakan Elvan: “Sirketlerin Rekabet Gücü Artacak”

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Çiragan Sarayi’nda düzenlenen Avrupa Havayollari Birligi (AEA) Havacilik Liderleri Zirvesi’ne katildi. Bakan Elvan, zirve sonrasi basin mensuplarinin gündeme dair sorularini yanitladi.

 Bakan Elvan: “Sirketlerin Rekabet Gücü Artacak”

Karaman Mersin arasi hizli yük tasimaciligi ile ilgili yapilan çalismalar hakkinda da bilgi veren Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, “Özellikle Izmir, Ankara aksindan gelen tüm yüklerimiz Konya üzerinden Karaman, oradan Mersin ve Adana’ya ulasacak. Yani Mersin limanina ulasacagiz. Konya’dan itibaren Karaman ve Mersin güzergahindaki tren hattimiz yüksek hizli tren degil hizli tren. Yani yolcu tasimaciliginda maksimum 200 kilometre hiz yapabilecek. Yük tasimaciliginda ise maksimum 120 kilometre hiz yapabilecek. Yüksek hizli trenlerimizdeki hiz 250 kilometre ve biraz üzeri. Ama hizli trenlerimizdeki maksimum hiz 200 kilometre. Bununla ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Biz özellikle Ankara’nin Konya’nin ve bu güzergahtaki sirketlerimizin rekabet güçlerinin daha da arttirilmasi amaciyla bu projeye öncelik verdik. Bir an evvel gerçeklestirmek istiyoruz” dedi.

“ORTA ANADOLU ILLERINI GÜNEYE VE KUZEYE BAGLAYACAGIZ”
“Özellikle orta Anadolu’da bulunan illerimizin denize demiryoluyla baglanmasi son derece önemli” diyen Bakan Elvan, “Eger siz bunu saglarsaniz firmalarimizin da rekabet güçlerinde ciddi artislar söz konusu olacak. Orta Anadolu’nun herhangi bir ilinden Mersin limanina bir konteynerin maliyeti Mersin limanindan Çin’e göndermis oldugunuz konteynerin maliyetinden daha yüksek. Dolayisiyla maliyetleri asagiya çekmek zorundayiz. Bu anlamda orta Anadolu’daki illerimizi hem güneye hem de kuzeye baglayacagiz. Bir taraftan samsun limanina bir taraftan da Mersin limanina baglayacagiz ki firmalarimizin rekabet güçleri daha da artsin” seklinde konustu.
“ILLER ARASI ÇAPRAZ UÇUSLARI BASLATMAK ISTIYORUZ”
Çapraz uçuslarin artacagi yönündeki haberlerin sorulmasi üzerine Bakan Elvan, sunlari söyledi; “Bu konu üzerinde çalisiyoruz. Suanda toplam 53 havaalanimiz var ve 7 ilden uçus gerçeklestiriyoruz. 51 ilimizde havalimani olmasina ragmen 7 farkli ilden uçus gerçeklestiriyoruz. Bu il sayisini arttiracagiz. Bunun mali boyutu var. Fizibilite kismini arkadaslarimiz hazirliyor. Biz sunu arzu ediyoruz. Atik iller arasindaki çarpraz uçuslari da baslatarak havacilik sektörünün daha da gelismesini saglamak istiyoruz. Havacilik sektörümüz asagi yukari bizim büyüme performansimizin 3,5 kati hizla büyüyor. Sadece Türk Hava Yollari’nin bu yil ki büyümesi yüzde 20. Diger hava yollarini dikkate aldigimizda yüzde 10’un üzerinde bir büyüme performansina sahip.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284