Bakan Eroglu: “Kurakliga Ragmen Su Sikintisi Yasanmayacak”

Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, son dönemde yasanan kuraklik ve sehirlerin içme suyu durumlarina iliskin yaptigi degerlendirmede, yasanan kurakliga ragmen hiçbir sehirde su sikintisinin yasanmayacagini ifade etti.

 Bakan Eroglu: “Kurakliga Ragmen Su Sikintisi Yasanmayacak”

Bakan Eroglu, Istanbul Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) düzenledigi basin toplantisinda, son dönemlerde yasanan kuraklik ve barajlardaki son durum hakkinda bilgi aktardi. Türkiye’nin 81 ilindeki içme ve kullanma sularinin durumunu degerlendiren Orman ve Su Isleri Bakani Eroglu “Herkesin bildigi gibi Türkiye yari kurak bir iklim bölgesinde yer aliyor. Bizim yaptigimiz tesisler olmasa ne içme suyu ne sulama suyu temin edilebilirdi” dedi.

KURAKLIK YÖNETIM PLANI…
Türkiye’nin içinde bulundugu cografi konum nedeniyle bazi yillarin kurak, bazi yillarin yagisli geçtigini aktaran Eroglu “Türkiye’de yagis rejimi düzenli degil ve bölgelere göre farklilik gösteriyor. Bu sebeple suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz aylarinda, ihtiyaci karsilayabilmek için baraj ve göletler insa ediyoruz. Sularimizi tek elden ve havza bazinda yönetmek gerekir. Biz bunun çabasi içindeyiz. Hazirladigimiz kuraklik yönetim planlari ile kurak dönemden önce, kuraklik esnasinda ve sonrasinda bütün su kullanim alanlari için alinacak tedbirler ve hayata geçirilecek uygulamalar üzerinde çalisiyoruz” seklinde açiklama yapti.
1971 ila 2014 yillari arasinda su yili içerisinde yapilan analizlere göre Türkiye genelinde 44 yillik dönemde 12 kez kuraklikla karsi karsiya kalindi. Bunlarin 6’si siddetli kuraklik olup; 1973, 1989, 1994, 2001, 2007 ve 2014 yillarinda gerçeklesti.
“EN AZ 30 YILIN IHTIYACINA GÖRE HAREKET EDIYORUZ”
Su sorunun kökten çözümüne yönelik olarak 81 vilayet için Içme suyu Eylem Plani hazirlandigini kaydeden Bakan Veysel Eroglu, “Büyük düsündük, uzun vadeli planlar yaptik. Özellikle içme suyu ile alakali çok önemli çalismalar gerçeklestirdik. Illerimizin 2040 ve 2050 yillarina kadar içme suyu ihtiyacini, gelecek nüfuslarini ve su kaynaklarini dikkate alarak planladik. Içme suyu ihtiyaci acil olan illerimizden baslayarak, sehirlerimizin içme suyu ihtiyacini karsiladik. Planlarimizi en az 30 yilin ihtiyaçlarini dikkate alarak yapiyoruz. Isletmeye aldigimiz 76 adet içme suyu tesisi ile takriben 41 milyon kisiye içme suyu sagladik. Insaatlari devam eden 39 adet projeyi de tamamladigimizda 18 milyon kisiye daha içme suyu saglamis olacagiz” dedi.
BARAJLARIN DURUMU
2013-2014 yillari arasinda Afyonkarahisar’da Düzagaç Akdegirmen Baraji, Agri’da Yazici Baraji, Aydin’da Ikizdere Baraji, Bursa’da Nilüfer Baraji, Çankiri’da Güldürcek Baraji, Erzurum’da Palandöken Baraji, Kahramanmaras’ta Ayvali Baraji, Karaman’da Ibrala Baraji, Kars’ta Selim Baraji, Kilis’te Seve Baraji, Sinop’ta Erfelek Baraji, Sivas’ta 4 Eylül Baraji, Tekirdag’a Naipköy Baraji, Trabzon’da Atasu Baraji, Yozgat’a Musabeyli Cemil Çiçek Baraji ve Çanakkale Gelibolu’da Çokal Baraji ile içmesuyu meselesi çözülmüstür.
“KONYA KAPALI HAVZASI’NA 700 MILYON METREKÜP ILAVE SU SAGLIYORUZ”
Son günlerde Konya Kapali Havzasi’nda yasanan kuraklik ile alakali degerlendirmelerde bulunan Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu açiklamalarina su sözlerle devam etti: “Konya Kapali Havzasi yagislardan baska beslenimi olmayan, su kaynaklarinin kisitli, suya olan talebin ise en yogun oldugu alanlardan biri. En genis yüzölçümüne sahip olan Konya ilimizin su yillari yagis miktarlarini Türkiye ortalamasi ile mukayese ettigimizde yaklasik yüzde 50 daha az. Biz bunun için önlemlerimizi aldik Konya Kapali Havzasi’na yillik yaklasik 700 milyon m3 ilave su sagliyoruz. Çiftçilerimizin ihtiyaç duydugu sulama suyunu da problemsiz olarak temin ediyoruz. Ayrica bu bölgede bulunan Konya, Nigde, Aksaray ve Karaman illerinde içme-kullanma suyunun temininde de bir sikinti söz konusu degil” diye konustu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284