Bakan Sahin`den Engellilere Müjde

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü ile Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügü (ISKUR) isbirligiyle alt yapisi gelistirilen “Korumali Isyerleri Projesi” engelli istihdaminda yeni imkanlar sunacak.

Bakan Sahin`den Engellilere Müjde

Korumali Isyerleri Projesi kapsaminda Türkiye'de faaliyet gösteren egitim kurum/kuruluslari, üniversiteler, kamu kurum/kuruluslari, vakif, dernek, sendika, meslek örgütleri gibi sivil toplum kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisiler eliyle yürütülecek ve zihinsel engelliler ile ruhsal ve duygusal engellilere yönelik gelistirilecek projelere devlet destegi sunulacak.
HEDEF: ISTIHDAMIN ÖNÜNDEKI TÜM ENGELLERIN KALDIRILMASI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü ile IS-KUR tarafindan alt yapisi gelistirilen Korumali Isyerleri Projesi ile engelli kisilerin haklarini savunan sosyal taraflarin desteklenmesi, engelli istihdaminin altyapisinin gelistirilmesi, isgücü piyasasinda normal sartlar altinda çalisma imkani kisitli olan agir engelli kisilere istihdam ortamlari olusturulmasi amaciyla korumali isyerlerinin kurulmasi ve yayginlastirilmasi, mesleki rehabilitasyon imkani veren isletmelerin sayisinin ve etkinliklerinin artirilmasi, engelli istihdaminda artis saglanmasi, engellilerin toplumsal hayatin her alanina aktif katilimini saglanmasi, sosyal ortaklar ile ISKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi arasindaki diyalogun gelistirilmesi hedefleniyor.
CEZALAR ISTIHDAMIN KAYNAGI OLUYOR
Korumali Isyerleri Projesi Teklif çagrisi kapsaminda, kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelere, kurulus sermayesi olarak, engelli çalistirmayan isverenlerden kesilen cezalarin olusturdugu Ceza Paralari Fonundan karsilanmak üzere, ilgili komisyonun degerlendirmeleri sonucunda, kurulus tarihinden itibaren bir yil içerisinde, 150 bin Türk Lirasina kadar hibe verilecek. Ayrica, kurulan korumali isyerinde çalisacak engelli isçilerin maas giderleri ilk bir yil boyunca, engelli çalistirmayan isverenlerden kesilen cezalarin olusturdugu Ceza Paralari Fonundan karsilanacak. Böylece engelli çalistirmayan isyerlerine kesilen cezalardan elde edilen kaynak yine engelli istihdami için kullanilmis olacak.
PROJE SÜRDÜRÜLEBILIR ISTIHDAM SAGLAYACAK
Korumali Isyerleri Projesi kapsaminda kurulacak korumali isyeri, 5 yil boyunca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ve ISKUR tarafindan takip ve denetime tabi olacak. 5 yillik süre içerisinde baslangiçta alinan makine ve donanimin satis veya devri yapilamayacak. Ayrica, korumali isyerinin kurulusundan itibaren 5 yil içerisinde herhangi bir nedenle kapanmasi, tasfiye edilmesi veya çalisan engelli sayisinin belirtilen orandan ve sayidan asagi düsmesinden bir ay içerisinde eski sayi ve orana ulasamamasi halinde baslangiçta hibe olarak verilen kurulus sermayesi yasal faizi ile birlikte geri alinacak, engelli isçi maas giderleri kapsaminda verilen destegin ise yüzde 30'u geri tahsil edilecek.
GÜÇLÜ SIVIL TOPLUM: SÜRDÜRÜLEBILIR ISTIHDAM
Korumali Isyerleri Projesi Teklif çagrisi ile projenin faydalanicisi olacak olan engellilik alaninda örgütlenmis sivil toplum kuruluslari tarafindan gelistirilecek is teklifleri ile özellikle istihdama katilmakta zorluk çeken ve isgücü piyasasi içinde çalisma imkani olmayan zihinsel ve ruhsal engelli bireylerin desteklenmesi ve isgücüne katilmasi amaçlaniyor. Böylece, proje ile engelli kisiler ve engelli kisilerin haklarini savunan sivil toplum kuruluslari basta olmak üzere tüm sosyal ortaklarin kapasitelerinin arttirilmasi ve engellilik alaninda kamu kurum/kuruluslari ile diyalogun gelistirilmesi hedefleniyor.
Korumali Isyerleri Projesi ile engellilerin toplumsal hayatin her alanina aktif katilimini teminat altina almak için, sivil toplum kuruluslarinin iletisim agini gelistirip Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü ve Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügü ile STK'lar arasindaki diyalogun arttirilmasi bekleniyor. Bu kapsamda projenin STK'larin karar alma süreçlerine katilimlarini saglamakla birlikte, engellilik alanindaki bilincin artirilmasina da katkida bulunacagi düsünülüyor.
KORUMALI ISYERLERI REHBERI ILE PROJELERIN ÖNÜ AÇIK
Proje teklifleri için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü tarafindan, projeleriyle engelli istihdamina katki saglayacak olan sivil toplum kuruluslarina yol göstermek üzere kurumun internet sitesinden ulasilabilecek Korumali Isyerleri Rehberi hazirlandi. Korumali Isyerleri Rehberi; korumali isyerlerinin kurulmasindan sürdürülebilir bir isletmenin tüm gereklerine ve engelliler için yapilacak önemli düzenlemelere kadar kurulacak isyerleri için tüm detaylari içeriyor. Korumali Isyerleri Projesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü, engelli istihdaminin önündeki tüm engellerin kaldirilmasini ve hayatini kazanmak isteyen tüm engellilerin kendi ayaklari üzerinde durabilecegi bir Türkiye hedefliyor.
PROJE TEKLIFLERI IÇIN SON TARIH 25 MART
Korumali Isyerleri Projesi kapsamindaki proje teklifleri, projenin uygulanacagi ilde bulunan Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügü Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlüklerine verilecek. Proje tekliflerinin son teslim tarihi 25 Mart 2013 tarihi mesai bitimi olacak.
Iha
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284