Bakan ``Tam Gün``ün Ayrintilarini Anlatti

Saglik Bakani Müezzinoglu, Tam Gün Yasasi`nda yapilacak düzenlemelerin ayrintilarini anlatti.

Bakan ``Tam Gün``ün Ayrintilarini Anlatti

Müezzinoglu, bir süredir üniversite yetkilileriyle yasada yapilmasi planlanan düzenlemeye iliskin görüs alisverisinde bulunduklarini, bu dogrultuda ilgili bakanliklarla da çalisma yürüttüklerini bildirdi. Basbakan Recep Tayyip Erdogan'nin AK Parti grup toplantisinda yapilmasi düsünülen düzenlemenin bir bölümüyle ilgili açiklamalarda bulundugunu animsatan Müezzinoglu, zaman darligi nedeniyle düzenlemenin tamamiyla ilgili bilgi veremedigini belirtti.
Kisa sürede yapilmasi planlanan düzenlemeyle ilgili bilgi veren Müezzinoglu, düzenlemenin en önemli bölümünün tip fakültelerindeki ögretim üyelerine yönelik olacagini açikladi.
-'Tam Gün çalismaya devam'-
Üniversite hocalarinin tam gün çalismasiyla ilgili düzenlemede bir degisiklik olamayacagini vurgulayan Müezzinoglu, sunlari söyledi:
'Hocalarimiz, bugün nasil tam gün çalisiyorsa bundan sonraki süreçte de yine ayni sekilde çalismalarina devam edecekler. Buradaki gerek döner sermaye gerek çalisma dinamiklerinin güçlü bir sekilde devam etmesini istiyoruz. Burada farkli olabilecek tek bir sey var: Mesai sonrasi süreçte yani aksam saat 16-17'den sonra mesaisi bittikten sonraki sürecini üniversitede geçirecek hocalarimizin günlük mesailerinde yaptiklari performansin aksam mesailerine de yansimasini düsünüyoruz. Yani bir aylik performansinda hocalarimizin muayene sayisi veya müdahale sayisi veya ameliyat sayilariyla paralel olarak mesai sonrasinda da benzer bir performans haklari dogacak. Dolayisiyla günlük performans dinamikleriyle mesai sonrasi dinamiklerinin de birlikte gelismesini arzu ediyoruz. Normal mesaiden sonra hocalarimiza muayene isteyen hastalarimiz, Saglik Uygulama Tebligi (SUT) baz alinarak, bu tebligin bir misli gibi katilim payi ödeyecek. Bu katilim payini da hocalarimiz ve üniversiteler arasinda paylasacak.'
Bakan Müezzinoglu, ögretim üyelerinin alacaklari performans ücretinin mesai öncesi ve sonrasi muayene veya islemler de esas alinarak hesaplanacagini kaydetti.
-'Isterlerse hafta sonu da olur'-
Ögretim üyelerinin isterse sadece gün içinde mesai sonrasi degil ayni zamanda hafta sonlari da kurumlarinda çalisabileceklerini belirten Müezzinoglu, 'Yani hafta sonu da çalisabilecekler mi' sorusu üzerine 'Istiyorlarsa tamamen serbest. Burada tercihleri ve kararlari üniversitelerinin yönetim kurullari ve hocalarimiz verecek' yanitini verdi.
Üniversitedeki hocalarin kurumlarina tam gün katki vermelerinin kendileri için önemli oldugunu dile getiren Müezzinoglu, 'Ilave çalisma arzu ediyorlarsa üniversiteler hocalarimiza bu zemini hazirlayacak ve üniversitelerimiz hocalarimizla birlikte kendi dinamiklerini daha güçlü hale getirebilecek. Biz bunun yasal düzenlemesini yapacagiz' diye konustu.
-Kurum disinda çalisma olanagi-
Üniversite hocalarina ayrica kendi kurumlari disinda çalisma olanagi da getirilecegini açiklayan Müezzinoglu, söyle devam etti:
'Üniversitelerimiz kadrosunun yüzde 3-5'i arasindaki bir oranda ögretim üyesine kurum disinda çalisma olanagi saglayacak. Bunu daha sonra netlestirecegiz. Bir baska sehirde ya da ülkede de bu yapilabilecek. Ülke içinde bu söz konusu olabilecek. Bu bir sözlesme çerçevesinde üniversite yönetim kurullarinin yetkisinde olabilecek. Üniversitelerimizin yetkili kurullari ayrica kendisinde olmayip disarida ihtiyaci olan kurum disindaki hocalarla ister özelde ister baska yerde olsun yine kadrosunun yüzde 3-5'i oraninda sözlesme yapabilecek. Bununla üniversitelerimizin dinamiklerini gelistirmesi ve marka degerinin daha ileri bir noktaya tasinmasini amaçliyoruz. Hocalarimizin kurumlariyla gelismesini, kazanacaklarsa kurumlariyla birlikte kazanmasini ve bu kazancin ülkemizin saglik dinamiklerine katki saglamasini amaçliyoruz.'
'Ögretim üyelerinin çalisabilecegi baska kurumdan kastiniz nedir' sorusu üzerine Müezzinoglu, bir üniversitedeki ögretim üyesinin baska bir üniversitede görev yapabilecegini veya özel bir hastanedeki profesör veya doçentin tip fakültesinde sözlesmeyle hizmet verebilecegini belirtti.
Ülkede yetismis uzmanlardan azami ölçüde belirli kurallar çerçevesinde istifade etmeyi amaçladiklarini ifade eden Müezzinoglu, bunu sistemin takibine de özen göstererek uygulamayi planladiklarini vurguladi. Müezzinoglu, 'Belirli kaliplardan ziyade esnek uygulamalarla bütün hekimlerimizden özellikle hocalarimizdan azami istifade etmemiz gerekir' degerlendirmesinde bulundu.
Ülkede ciddi bir hekim açigi olduguna isaret eden Müezzinoglu, 'Dolayisiyla 'surada yapabilirsin, burada yapamazsindan' ziyade 'su kurallar çerçevesinde çalisabilirsin' diyerek alternatifleri de çogaltarak hekimlerimizden azami istifade etmek istiyoruz' dedi.
Tip fakültelerinin egitim dinamiklerini güçlendirme arzusunu da dile getiren Müezzinoglu, ögretim üyelerinin bir taraftan saglik hizmeti verirken diger taraftan egitim de vermesini amaçladiklarina dikkati çekti.
-Kamudaki hekimler-
Bir soru üzerine, üniversite yönetim kurullarina belirli bir orani asmamak kaydiyla ögretim üyelerinin disardaki kurumda da hizmet vermesinin önünü açmak için yetki vereceklerini yineleyen Müezzinoglu, bu kurumun bir özel hastane olmasi halinde üniversite ile söz konusu özel hastane yönetimi arasinda sözlesme imzalanacagini kaydetti. Elde edilecek gelirin ise kurumla hoca arasinda paylastirilacagini bildiren Müezzinoglu, bu konuda bir sorun çikmasini beklemediklerini ifade etti.
Saglik Bakanligi hastanelerindeki doçent ve profesörlere yönelik, gelirlerinin arttirilmasi için düzenlemeye gideceklerini açiklayan Müezzinoglu, Bakanligin egitim ve arastirma hastanelerindeki ögretim görevlilerinin mesai sonrasi özel muayene yapmalarinin söz konusu olamayacagini vurguladi. Müezzinoglu ancak egitim ve arastirma hastanelerindeki doçent ve profesörlerin ek ödeme oranlarinin 800+240'tan 800+400'e çikarilacagini bildirdi.
Saglik Bakani Müezzinoglu, böylece bu hastanedeki hocalarin ekonomik gelirlerinin daha da artacagini dile getirdi.
Müezzinoglu, bir soru üzerine üniversitelerdeki ögretim üyeleri için mesai sonrasinda Saglik Uygulama Tebligi (SUT) uyarinca 55 liralik muayene ücreti ödenmesinin söz konusu olabilecegini belirterek, bu ilave ücretin ayni zamanda ameliyat ve diger islemler içinde ödenecegini söyledi. Müezzinoglu, bazi ameliyatlar hariç SUT'ta öngörülen ücret kadar da hastanin ödeme yapmasinin düsünüldügünü ifade ederek, 'Mesela SUT'ta ögretim üyesinin bir ameliyati için devlet 500 lira ödüyorsa hasta da 500 lira ödeyecek. Bu ücreti de üniversite ve hoca yari yariya paylasacak' ifadesini kullandi.
Bakan Müezzinoglu, bazi özellik tasiyan ameliyatlarin üniversitelerde yapilmasi halinde daha fazla ödeme yapilmasi için SUT'ta düzenlemeye gidilecegini sözlerine ekledi
Aktifhaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284