Bakan Yildirim`dan Demiryolu Müjdesi

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim, 2023 yili hedefleri dogrultusunda demiryolu aginin yaklasik 26 bin kilometreye ulasacagini söyledi.

Bakan Yildirim`dan Demiryolu Müjdesi

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim, 2023 yili hedefleri dogrultusunda demiryolu aginin yaklasik 26 bin kilometreye ulasacagini ve bu agin 10 bin kilometresini Yüksek Hizli Tren (YHT) hatlarinin olusturacagini kaydetti.
Bakan Yildirim'in Hazar Strateji Enstitüsü'nün (HASEN) yayin organi Hazar World'e yaptigi açiklamalarini derleyen AA muhabirinin haberine göre, 2013 yilinda 13 milyar 900 milyon lira olan Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi yatirim ödeneginin yüzde 56'si demiryollarina ayrildi.
10. Ulastirma Surasi'nda "2023 Yili Vizyonu" çerçevesinde ulastirma sektörüne yapilacak 350 milyar dolarlik yatirimin 45 milyar dolarinin demiryollarina yapilacagini hatirlatan Binali Yildirim, bu kapsamda yapilan yatirimlar çerçevesinde yüksek hizli tren hatlarina yatirimlarin artarak devam edecegini, Ankara-Istanbul Yüksek Hizli Tren Hatti'nin tamaminin Marmaray'la birlikte 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete girecegini belirtti.
15 ilin YHT ile birbirine baglanacagini belirten Yildirim, Ankara merkezli olarak olusturulan çekirdek demiryolu agiyla 15 ilin YHT ile birbirine baglanacagini, böylece, Ankara-Istanbul 3 saat, Ankara-Bursa 2 saat 15 dakika, Bursa-Bilecik 35 dakika, Bursa-Eskisehir 1 saat, Bursa-Istanbul 2 saat 15 dakika, Bursa-Konya 2 saat 20 dakika, Bursa-Sivas 4 saat, Ankara-Sivas 2 saat 50 dakika, Istanbul-Sivas 5 saate, Ankara-Izmir 3 saat 30 dakika, Ankara-Afyonkarahisar arasinin 1 saat 30 dakikaya inecegini anlatti. TCDD'nin 2023 yili hedefleri dogrultusunda demiryolu aginin 26 bin kilometreye ulasacagini, bu agin 10 bin kilometresini YHT hatlarinin olusturacagini belirten Yildirim, yükte demiryolunun etkinligini ve verimliligini artirmak için de çesitli projelerin hayata geçirildigini kaydetti.
-''Demiryolunda büyük potansiyel var''-
Bakan Yildirim, sunlari kaydetti:
"Karayolu, demiryolu, denizyolu ve yerine göre havayolu erisimi ile kombine tasimacilik yapilan, depolama hizmetlerinin de sunuldugu lojistik merkez kuruluyor. Farkli ölçeklerde 19 noktada projelendirilen lojistik merkezler, Türk lojistik sektörüne yillik yaklasik 40 milyar dolar katki saglayacak. 26 milyon ton ilave tasima imkani ile 8,4 milyon metrekare konteyner stok ve elleçleme sahasi kazandiracak.
Türkiye ileri demiryolu sanayisini üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna geldi. Bölgede demiryolu sektörüne 150 milyar dolarlik yatirim yapilacagi dikkate alindiginda, demiryolu sektöründe büyük bir potansiyel var.
Hizmet zararlarinin azaltilmasi ve rekabet ortami olusturularak isletme kalitesinin artirilmasi için Türk demiryolunun yeniden yapilandirilmasini tamamlayacagiz. Demiryolu sektör payinin arttirilmasi için mevcut hatlari yenilemeye devam edecegiz. Mevcut sinyalsiz demiryolu hatlarinin sinyalizasyonunu tamamlayacagiz. 2023 yilina kadar mevcut elektrifikasyonsuz demiryolu hatlarinin elektrifikasyonunu da tamamlayacagiz. Yapimlari ve uygulama projesi devam eden 3.344 kilometre yüksek hizli demiryolu agini 3 yil içinde tamamlayacagiz. 2023 yilina kadar toplam 14.000 kilometre demiryolu yapilarak toplam 25.940 kilometre demiryolu agina ulasacagiz. Istanbul-Basra, Istanbul-Kars-Tiflis-Bakü,Kavkaz-Samsun-Basra,Istanbul-Halep-Mekke, Istanbul-Halep-Kuzey Afrika, Güneydogu Asya tasima koridorlarini gelistirecegiz."
Bu yatirimlarin disinda 10 yil içerisinde bakanlik bünyesinde Demiryolu Enstitüsü ile uluslararasi akredite bir demiryolu test ve sertifikasyon merkezi de kurmayi planladiklarini belirten Yildirim, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi hakkinda ise sunlari kaydetti:
"Temelini attigimiz 73 kilometrelik Türkiye-Gürcistan kesimi uluslararasi standartlara uygun olarak insa ediliyor. Hatta seyrüsefer hizi saatte 120 kilometre olarak planlandi. Iki buçuk kilometrelik bir tünel, 3 viyadük ve 12 adet üst geçidin yapilacagi hat üzerinde, Türkiye-Gürcistan sinirina bir de istasyon insa edilecek. Projenin Gürcistan tarafindaki 28 kilometrelik kesiminde de insaat faaliyetleri de devam ediyor. Hattin isletmeye alinmasi ile ilk yil 1,2 milyon yolcu ve 3,5 milyon ton yük, 2034 yilinda ise söz konusu proje hatti üzerinde 7,8 milyon yolcu ve 21,5 milyon ton yük tasima kapasitesi olacagini tahmin ediyoruz. Bakü-Tiflis-Kars hatti, Marmaray ve yapimi devam eden hizli tren projeleriyle birlikte yalnizca Türkiye degil, Gürcistan ve Azerbaycan da Asya-Avrupa koridorunun en ekonomik ve en güvenli seçenegi haline gelecek."
Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'nin 2011 yilina kadar tamamlanacaginin söylenmesine karsin halen açilamamasina iliskin de bilgi veren Ulastirma Bakani Yildirim, "Projede ilk etapta belirlenen Gürcistan kesimindeki çikis agzinin heyelanli bölgede yer almasi nedeniyle Gürcistan tarafindan hattin daha güneye kaydirilma talebinde bulunuldu. Bu nedenle bu kesimde 1.286 metre uzunlugundaki sinir tünelinin 2.380 metreye çikmasi zaruret arz etti. Ayrica ilave olarak 7.870 metre delme tünel yapilmasi, 10.000 metre Aç-Kapa Tünel yapilmasi da gerekti. Bu kapsamda gecikmeler yasadik" seklinde konustu.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284