Bakan Yildiz: “7 Gözalti Var, Maden Sahibi Araniyor”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Ermenek`teki maden kazasi olayiyla ilgili 7 kisinin gözaltina alindigini, maden sahibinin de arandigini söyledi.

Bakan Yildiz: “7 Gözalti Var, Maden Sahibi Araniyor”

Yildiz, maden ocagindaki çalismalarla ilgili yaptigi açiklamada, “Ilk gözlemlerimize göre eski ocagin neredeyse 6-7 metre kadar daha yanina yaklasip, oradan suyun bosalabilecegi bir mesafeye gelmisler. Tabii ki bu çok açik bir hata” dedi.
Maden ocagindaki çalismalarla ilgili bilgi veren Bakan Yildiz, “Dünden bu yana yaptigimiz çalismalarda daha çok kömür ve pasanin, çamurun oldugunu görüyoruz. Tahkimat malzemelerinin hayli bozuldugunu görüyoruz. Ilerledikçe, yani suyun ocaga bastigi merkeze dogru ilerledikçe tahribatin daha da büyük oldugunu görüyoruz. Bu zaman daha fazla ihtiyacimiz oldugunu gösteriyor. Yaklasik su anda nefeslikteki yürüme yolunda 400 tona yakin gördügümüz kömür var. Onun hizlica disari çikartmaya gayret ediyoruz. Bir vardiyada 45 vagon civarinda çikartiliyor. Hal böyle olunca gerek tahkimat malzemeleri, gerekse bütün vagonlar bunlarin iyi bir planlamasini programlamasini arkadaslarimiz yaptilar. Daha seri çalisabilmek açisindan, güvenli olmak kaydiyla ekiplerimizin bir kismini degistirdik. Sayilarini azaltmadik ama ekiplerimizi degistirdik. 20’ser, 30’ar kisilik takviyeler yapiyoruz. Yani ilk günkü kurtarma ekibinin yogunlugu seklinde bunlarda rahatlikla çalisabilsinler diye. Bizim yürüttügümüz idari sorusturmanin içerisinde ilk gözlemlerimizi sizlerle, kamuoyuyla paylasmak isteriz. Burada net ve çok açik bir hatanin oldugunu görüyoruz. O da isletmecilikten kaynaklanan ki bunlar idari sorusturmalar arkadaslarimiz tarafindan tamamlandiktan sonra kamuoyuyla paylasacagiz ama eski ocagin neredeyse 6-7 metre kadar daha yanina yaklasip, oradan suyun bosalabilecegi bir mesafeye gelmisler. Tabii ki bu çok açik bir hata. Bunun yapilmis olmasini hiç ama hiç dogru bulmadigimizi ve bunun da bedelinin çok agir oldugunu bir kez daha söylemek isterim. Bu açidan idari sorusturma devam edecek ama ilk bulgularimizda böyle bir eski ocaga bu kadar net bir yaklasmanin oldugunu görüyoruz. Zaman zaman ikaz edilmis isçiler tarafindan. Daha 50-60 metre mesafemiz var, herhangi bir sikinti yok denmis. Biz Ankara’dan ve ilgili, iliskili bütün arkadaslarimizi çagirdik. Paftalari üst üste oturttuk ve karsilastigimiz ilk nokta eski ocaktan yaklasik 6-7 metre kadar daha yaklastiklarini ve bu mesafede her türlü geçisinin, su geçisinin olabilecegini gördük” dedi.
“ESKI OCAGA 6-7 METRE YAKLASILMIS”
Bakan Yildiz, gazetecilerin yaklasilan mesafe ile ilgili sorusu üzerine, “6-7 metre kadar yaklasilmis. Olmasi gereken, ocagin, jeolojik yapinin, topragin, kilin durumuna göre 25 metre, 50 metre, bazi yerlerde 100 metreye kadar yaklasma mesafeleri var. Burada eski ocagi çalistiranlar buralari çok iyi bildikleri halde bu kadar yaklasmis olmalarini mantikli bir seyle izah etmek lazim. Yani o standart yaklasma mesafelerine 6-7 metre degil, ocagin kendisine 6-7 metre yaklasmislar. Paftalari üst üste oturttugumuzda bu noktayi rahatlikla görüyoruz. Bunlar her zaman MIGEM’den yillara sari haritalar her zaman müracaat edilmesi halinde alinabiliyor ama böyle bir hatayi nasil yaptiklarini arastiriyoruz” seklinde konustu.
“8 KISILIK GÖZALTI VAR, MADEN SAHIBI ARANIYOR”
Bakan Yildiz, Sayin Bassavcimizla görüstügümüzde toplam 8 kisilik gözalti oldugunu ama birine ulasilamadigini, onunla alakali yakalama emri çikartildigini, 7 kisinin su anda halihazirda gözaltina alindigini biliyoruz. Bu 8 kisinin 3’ü maden sahipleriyle alakali, 5’i de teknik personelle alakali. Yine madende isletmecilik yapa teknik personel ile alakali. Genel müdür, isletmecisi ve mühendisleri olmak kaydiyla. Bunu tabiî ki sahibi de o 3 kisinin arasinda. Aranan kisinin sahibi oldugunu söyledi sayin Bassavci. Biliyorsunuz bununla alakali daha önce niye baslamadi diye sayin Bassavcimizi elestirenler olmustu. Bu aslinda halki bir elestiri degil. Hukuken ölümün gerçeklesmis olmasiyla beraber bunlar saglanabiliyor. Yani bize göre teknik açidan maden ocaginda cansiz bedenlerine ulastigimizi biz söylemis olsak bile onlarin hukuken Bassavcilik tarafindan da otopsilerinin yapilmasindan sonra ilan edilmesi gerekiyor. Hukuki bir süreçtir bu. Sayin Bassavcimiz onlari tamamladilar. Adli süreç sayin Bassavcilik tarafindan yürütülmekte” dedi.
Kazanin olus sekliyle ilgili soruya Bakan Yildiz, “Eski ocak farkli kotlarda gelisiyor bu, dümdüz degil. Ama geldigimiz noktada mevcut kazanin oldugu ocak, suyun patladigi ve bosaldigi yerde 6-7 metre kadar daha altina iniyor. Bu su demek; bir kere bu kadar mesafe yaklasilamaz, bu kadar altina girilemez. Bu çok bariz bir hata. Bizim idari sorusturmamiz nihayetlenmemis olmasina ragmen, ilk bulgularimizin bu oldugunu kamuoyuyla paylasiyorum. Idari sorusturma bittikten sonra da sizlerle paylasacagiz” seklinde konustu.
Teknik ekiplerin bu mesafeyi tespit etme imkani olup olmadigi ile ilgili soruya Bakan Yildiz, “Idari olarak bizim kendi içimizdeki sorusturma devam ediyor. Ama simdiden bir hüküm cümlesi söylemek istemem. Su anda söyleyecegim hüküm cümlesi yanlis olur. Bununla alakali MIGEM içerisinde de bu noktayla alakali atlanan bir konu varsa o arkadaslarin da üstüne gidecegimizi rahatlikla söylemeliyim. Ne benim sorumluluk geregim, ne de bir baskasinin sorumluluk geregi herhangi bir görev ihmali söz konusu olmamasi lazim” diye konustu.
Maden ocagindaki bas yukari ve bas asagi kisimlariyla ilgili soru üzerine Bakan Yildiz, “Bas yukari kisim kot olarak eski paftanin altina gelen kisim. Yani biz iki yer tahmin etmistik, paftalardaki kotlar, ki daha o noktaya fiilen ulasmis degiliz, o noktaya ulastigimizda bunu teyit edecegiz ama paftalardaki kotlar hangisinden olduguna dair bize bir kanaat verdi. En diptekinden degil, bir önceki bas yukarida bir bosalmanin oldugunu görüyoruz” dedi.
Bakan Taner Yildiz, 12 gündür maden ocagindayken Bakanlikta isler nasil yürüyor seklinde soruya, “Islerimizin aksamasi adina ekipleri buraya çagirdim, burada toplantilar düzenledim. Çalismalara devam ettik. Bakanligimizdaki acil isleri buraya aldik. Toplantilarimizin bir kismini buraya aldik. Ara ara Ankara’ya gidip gelmelerim olacaktir, ara ara arkadaslarimiz buraya gelecektir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284