Bakan Yildiz`dan Son Durum Açiklamasi

Karaman’in ermenek ilçesine bagli güneyyurt beldesindeki madende yasanan su baskininda ocakta mahsur kalan 18 isçiyi arama ve kurtarma çalismalari devam ediyor

Bakan Yildiz`dan Son Durum Açiklamasi

Enerji ve tabii kaynaklar bakani taner yildiz:

"Su ana kadar henüz bir kardesimize ulasabilmis degiliz"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Karaman'in Ermenek ilçesinde madende mahsur kalan 18 isçiyi arama ve kurtarma çalismalarinin devam ettigini belirterek, "Su ana kadar kimseye ulasamadik" dedi.
  Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Güneyyurt beldesindeki madende yasanan su baskininda ocakta mahsur kalan 18 isçiyi arama ve kurtarma çalismalari 7. gününde devam ediyor. Çalismalardaki son durumla ilgili açiklama yapan Bakan Yildiz, "Dünden buyana yapilan çalismalarda mesafe katettigimiz yerler var, mesafe katedemedigimiz yerler var. Biliyorsunuz maden ocagina iki tane giris vardi, desandre ve nefeslik dedigimiz. Her ikisinde de çalismalar devam ediyor. Üçüncü bir yer olusturalim istedik, MTA’nin sondaji ile beraber. Yaklasik 172 metre kodunda deldi ve oraya girdi. Bununla alakali çalismalarini tamamladi. Basinçli hava verdi. Dönüslerini aldi, ancak buradan çok önemli ve istedigimiz bir sonucu su ana kadar alabilmis degiliz. Çünkü her iki taraftan da buranin bir kapali kutu gibi çamurlarla beraber ve kil tabakasi ile beraber kaplandigini anliyor ve görüyoruz. Yani çok ciddi bir basinçla beraber hem tahkimatin bozuldugunu sizlere dün söylemistik, hem de o çamurlu tabakanin her tarafi kapladigini gördük. Dolayisi ile izole bir sistem ile karsi karsiyayiz. Bizim desandredeki çalismalarimiz, hem tahkimat çalismalari, hem de oradaki pasa alma çalismalari devam ediyor. Nefeslikte ise zannediyoruz maden ocaginin kendi içindeki suyla beslenen ama bizim için çok ciddi bir tehdit olusturmayan su miktari var. Bu su tahliye ediliyor. Bununla alakali da bir problem yok. Ama dün sayin bakanlarimizla beraber indigimiz, bugün arkadaslarimizi tekrar gönderdigimiz yapida zaman zaman görüntülerden de bunu izleyeceksiniz, karbondioksit seviyesinin yükseldigini, oksijen seviyesinin düstügünü, bir miktar metan gazi ile ilgili ölçümlerin yapildigi bir noktaya geldik. Daha da dikkatli olmamiz lazim. Ama vagonlarin ters döndügü, yaninda ahsaplari ve tahkimat malzemelerini sürükledigi bir manzara ile karsi karsiya kaldik. Isimizin kolay olmadigini dün söylemistim. Bugün bunun bir kez daha altini çizmek isteriz. Zamana ihtiyacimiz olabilir. Ne kadar zamana ihtiyacimizin oldugunu da her geçen metre ve tablo ile beraber ancak o zaman belirleyebiliriz. Su anki geldigimiz nokta tahmin ettigimizin de daha üzerinde zor bir nokta” dedi.
 
  “SU BASINCI VAGONLARI VE PASALARI SÜRÜKLÜYOR”
  Bakan Yildiz, “En az 5-6 atülük bir basinçla geldigini anliyoruz burada. Vagonlarin görüntüleri size ulastirildi. Bunlari yine kamuoyuyla paylasacaksiniz. Çünkü orada çok siddetli bir basincin oldugunu gördük. Yanindaki tahkimat malzemelerini, ahsaplari sürükledigini ve bize bir bariyer olusturdugunu gördük. Yani biz su anda o bariyerin daha ilerisinde arama kurtarma faaliyetleri ile alakali geçebilmis degiliz. Nefeslikten de ayni sekilde vagonlarin çikisini saglayacak mekanizmayi arkadaslarimiz hazirliyorlar. Hem nefeslikten hem de desandreden bu pasa çikislarini düzenli bir sekilde aktarmamiz gerekiyor. Bir nevi maden ocaginin altindaki bütün yapiyi belki de tek tek elden geçirmemiz gerekiyor. Su anda çalistigimiz tablo bu arkadaslar” diye konustu.
  “O SU ARTIK BESLENMIYOR”
  Maden ocagindaki suyun beslenip beslenmedigi sorulari üzerine Bakan Yildiz, “Hayir arkadaslar, o miktarda devam etmiyor suyun akisi. Biz yalnizca maden ocaginin içindeki kendi suyu besledigini anliyoruz. Çektigimiz miktarlardan onu anliyoruz. Tabii ki bunun için su anda erkenden bir sey söylememiz söz konusu degil. Iki tane ihtimal var. Baraj seviyesinin düsük olmasindan dolayi, bir tanesi eski bir maden ocaginda biriken yagmur ve yüzey sularindan kaynaklanan deponun bir anda bosalmasi, digeri de oradaki bir nehir tipinin veya irmak tipinin veya akarsuyun, su an bununla alakali bulgu elde etmis degiliz, bunlarin oraya akiyor olmasi. Ama su anda beslenmiyor oradaki su” dedi.
  Bakan Yildiz söyle devam etti:
  “Arkadaslar ortada bir kusur var. Bu kusur oradaki eski maden ocagina girmekten kaynaklaniyorsa onu sizlerle paylasacagiz. Ama bunu söylemek için henüz erken. Böyle bir ihtimal yok mu? Böyle bir ihtimal var. O yüzden bunu ancak ocagin içi temizlendikten sonra oradaki toprak nereden yarildi, nereden desarj oldu onu belirledikten sonra yapacagiz. Su ve çamurun toplami 2 bin 500 tonluk bir miktari kapliyor. Dünden bu yana oradaki yeni su miktarina girmis degiliz. O olusan yeni bariyerlerden dolayi."
  "HENÜZ BIR KARDESIMIZE ULASABILMIS DEGILIZ"
  MTA’nin çalismalari hakkinda bilgiler veren Bakan Yildiz, “MTA’nin yaptigi sondajdan ve dibine kadar indigimiz, sonuna kadar geldigimiz noktadan basinçli hava verildi ama istedigimiz miktarda çamur ve su alinamadi. Bunun da sonucu olarak orada bir nevi bir odacigin olustugunu, yani 20-25 metreküp civarinda suyun oradan aktarildigini gördük. Bu da su demektir. Orada neredeyse 2-3-4 metre kodlarinda, boyutlarinda bir kutunun oldugunu düsünün. O kadarlik su alabildik. Disari dogru da hem desandre hem de nefeslik kismina izole bir durumda” seklinde konustu.
  Çalismalarda metan gazi ve karbondioksit gazli bölgelere gelindigini belirten Bakan Yildiz, “Sikintili bölgelere de girildi. Dedigim gibi hem oksijen, hem metan gazi, hem de karbondioksit gazi seviyeleri oldugu için daha çok dikkatli orada çalisilmasi lazim. Dün bir kesif yapildi. Ama henüz bir kardesimize ulasabilmis degiliz” dedi.
 
  "TAVSIYE VE ÖNERILERI OLANLAR GELSIN"
  Bakan Yildiz, çalismalarda tavsiye ve önerileri olanlara kapilarinin açik oldugunu belirterek, “2 bin 500 tonluk hacimdeki su veya çamur çekilemedi, oradan ne kadarini su olarak çekecegimizi bilmedigimiz için biz hem çamur çekmeyle alakali hem de suyun bosaltilmasi ile ilgili bütün ekipmanlarimizi hazir tutuyoruz. Bu konuda zaman zaman söyle bir sey oluyor, tavsiyeleri olanlar, önerileri olanlar olabiliyor. Varsa bize gerçekten bu manada tavsiyede bulunabilecek, bilimsel olarak tavsiyelerde bulunabilecekler varsa yalnizca buradan degil Türkiye’nin her tarafindan bu önerilere açik oldugumuzu belirtmek isteriz. Çalismalarin ne kadar sürecegi konusunda da süre veremeyiz. Çamurlu suyu çeken pompalar orada monte edilmis durumda. Su anda çamurlu su çekiliyor. O nedenle su an yurt disindan getirmemizi gerektirecek herhangi bir tesisat bulunmuyor. Türkiye’de bunlar zaten var” diye konustu.
  “ADLI SORUSTURMA KENDI SEYRINDE SÜRÜYOR”
  Bakan Yildiz, “Sayin bassavcinin yürüttügü adli sorusturma kendi seyrinde onun yönetiminde gidiyor. Bizim bu konuda kendisinin bizden istedigi herhangi bir lojistik durum olursa, mesela ocaga girmek gibi, onlarla alakali yardimci oluyoruz ama bütün yetki ve sevk ile idare sayin bassavcida” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284