Bakan, Zayiflama Haplarina Karsi Uyardi

Saglik Bakani Mehmet Müezzinoglu, zayiflama haplari ile bitkisel ilaçlara karsi uyarilarda bulundu.

Bakan, Zayiflama Haplarina Karsi Uyardi

Saglik Bakani Mehmet Müezzinoglu yaptigi açiklamada, bitkisel ürünlerle ilgili duyarliligin en üst noktaya tasindigini, bundan sonraki süreçte de bu mücadeleyi daha dinamik sekilde yapacaklarini belirtti.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin verdigi ruhsatlarin ilaç ruhsati olmadigini, bunlarin kurtarici olarak görülmemesi gerektigini kaydeden Müezzinoglu, bunlarin kamuoyunda zaman zaman ilacin önüne geçtigi algisi olustugunu, yasak olmasina ragmen reklamlarinin da yapildigini ifade etti.
Bu ürünlerin yardimci ve destekleyici olarak ruhsatlandirilmasina ragmen televizyonlarda ''hayat kurtarici, tedavi edici, saglik için büyük öneme sahip'' seklinde yanlis bir algi olusturulmaya çalisildigina dikkati çeken Müezzinoglu, su uyarilari dile getirdi:
''Bunlar ilaç olarak asla algilanmamali, ilaç gibi degerlendirilmemeli ve mümkünse doktor kontrolü olmadan tedavi, rahatsizlik için asla kullanilmamali. Bu ürünlerin tedavi edici özelligi yoktur, ayrica tibbi tedavilerin yaninda destekleyici tedavi olarak bile çok anlamli bulmuyoruz.''
-''Bedeli agir oluyor''-
Bazi televizyon kanallarina bu tür ürün reklamlariyla ilgili cezalar uygulandigini hatirlatan Müezzinoglu, ''Çok agir bedel ödeyen vatandaslarimiz oluyor. Bunlarla mücadelemiz sürecek'' diye konustu.
Saglik sorunlari olanlarin, bu ürünleri kullanmalariyla var olanlarin yaninda yeni sorunlarla karsilasabildigini ifade eden Müezzinoglu, sunlari dile getirdi:
''Bu anlamda toleransli olabilecegimiz tek nokta var, kisi kendi hekiminin bilgisi dahilinde aliyorsa söyleyecek sözümüz yok ama onun disinda asla tedavi edici degildir, mevcut sikintinin çözümü gibi görülebilecek bir ürün degildir. Dolayisiyla her türlü tedbiri RTÜK'ten de talep ederek gerekirse yasal düzenlemeleri yaparak almak zorundayiz. Çünkü bedeli vatandasimiz sagligiyla ödüyor. Vatandasimizin sagligindan sorumlu bir bakanligiz.''
-Zayiflama haplari-
Bakanligin obeziteyle mücadele kampanyasini hatirlatan Müezzinoglu, obeziteyle mücadelenin dinamik bir sekilde devam edecegini bildirdi.
Obeziteyle mücadelede dogru beslenme ve hareketli yasamin büyük önem tasidigini vurgulayan Müezzinoglu, sunlari kaydetti:
''Yasam felsefimizi dogru ve saglikli bir zemine koyamazsak hep böyle birilerinin duygularimizi tahrikine dayali bir yol seçeriz ki bu esasinda çözüm getirmiyor, sorunlarimizi büyütüyor. O nedenle burada istedigimiz, dogru yol haritasini vatandasimiz kendisi koyacak. Bunlardan bir tanesi bogazindan geçen her yudumla ilgili ne kadar saglikli oldugunu, ne kadar yerse faydali oldugunu bilecek. Iki mutlaka hareket ve yedigini yakabilmek. Burada sporu, hareketi mutlaka önemsiyoruz. Hareketli bir yasam, dogru ve saglikli beslenme yoksa problemle ugrasmada birileri bizi yanlis yönlere sevk edebilir. Bu tür reklam veya tanitim kampanyalarindan çok anlamli bir yarar görülmediginin hatta ciddi zararlar görülebileceginin bilinmesi gerekir.''
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284