Bakanlardan Son Durum Açiklamasi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, 18 isçinin mahsur kaldigi madende 10-12 bin ton su bulundugunu belirterek, suyun tahliyesi ile ilgili, “Elimizdeki pompalarin tamami çalistiriliyor olsa dahi 3 bin ton günlük kapasite bekliyoruz” dedi.

Bakanlardan Son Durum Açiklamasi

Karaman’in Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde maden ocaginda su baskini nedeniyle 18 isçinin mahsur kalmasinin ardindan baslatilan kurtarma çalismalarini takip eden bakanlar, saat 11.00’de açiklama yapti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, zamanin aleyhlerine isledigini belirterek, “Çalisan pompalarin borulari patlattigi ve çamur bagladigi anlar oluyor. Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nden istedigimiz Türkiye’nin en büyük 2 tonluk pompasi var, onun montajina baslandi. Suyu daha hizli desarj edebilmemiz lazim. Her geçen zaman yer altindaki isçilerimiz açisindan olumsuz bir zamandir. Zaman bu manada aleyhimize çalisiyor. Her geçen zaman ve dakika ümitlerimizi daha da aza indirdigi bir andir. Burasi özel sektörün ama kurtarmayla alakali hiçbir ayrim yapmaksizin çalismalar devam ediyor, birçok ekip çalisiyor. Asagiya kadar da indik, bütün bakanlarimizla beraber bir tespit yaptik, mühendis arkadaslarla yol haritasini tazeledik. Insallah ümit ediyoruz ki bir an önce bu suyun bosaltilmasini saglamis oluruz” dedi.
“SUDA 10 METRE DÜSÜS VAR”
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan ise, madendeki suda 10 metrelik düsüsün oldugunu söyledi. Bakan Elvan, yeraltinda çalismanin zorluguna isaret ederek, “Yer altindaki sartlar oldukça zor. Normal bir suyu çekmiyorsunuz. Burada özellikle ‘sinav’ dedigimiz toprakla karisik oldukça agir bir sivi söz konusu. Zaman zaman pompalarda aksakliklar, tikanmalarla karsilasiyoruz. Pompalarin yanmasi söz konusu oluyor, borular patliyor. Bunlarin hepsinin yedekleri var. Bütün pompalar ve jeneratörler temin edildi. Tüm isçi ve mühendisler uyumadan bu saatlere kadar canla basla çalisiyor. Biz de elimizden gelen gayreti sürdürüyoruz. Düne göre suda 10 metre bir düsüs söz konusu. Istanbul’dan gelen büyük pompayi da yerlestirmemiz halinde insallah süreyi hizlandirmis olacagiz. Ama sundan emin olun, bütün kurumlarimiz olanca gücüyle çalisiyor. Yeraltinda çalismak çok kolay degil” diye konustu.
“25 YIL SONRA BENZER MADEN KAZASI”
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, buna benzer bir maden kazasiyla en son 25 yil önce Yozgat’ta karsilasildigini dile getirdi. Bakan Çelik, “25 yil önce Yozgat’ta benzer bir olay olmus ama termal bir sicak su ocagi kaplamis. 25 yil sonra böyle bir olayla karsi karsiyayiz. Daha koordineli bir sekilde çalismalar sürüyor. Insallah suyun tahliyesi en kisa sürede tamamlanir” seklinde konustu.
“SUDA GÖRÜS MESAFESI 1 METRENIN ALTINDA”
Olayla ilgili idari ve adliye sorusturmanin ayri bir süreç olarak isleyecegini, suan bütün odaklandiklari konunun madencilere ulasmak oldugunu vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, kurtarma çalismalarinin da kazasiz bir sekilde yürütülmesi için çalistiklarini kaydetti. Bakan Yildiz, dalgiçlarin görüs mesafesinin düsük olmasi nedeniyle suda arama çalismasi yapamadigini dile getirerek, “Görüs mesafesi 1 metre bile degil suda. Dalgiçlar indiler baktilar ama girmelerinin çok fazla anlam ifade edemeyecegini, orada 3-4 metre bile dalamayacaklarini, kendi can güvenlikleri ile alakali sikintinin dogacagi anlasildi. Biz tabiî ki böyle bir durumda buna ragmen girin talimati veremeyiz. Onlarinda sagligi son derece önemli. Yapilan tetkiklerde hem masa üzerinde hem de bizati suyun yaninda böyle bir sonuca varildi” dedi.
Madende 10-12 bin ton su oldugunu belirten Bakan Yildiz, “Elimizdeki pompalarin tamami çalistiriliyor olsa dahi 3 bin ton günlük kapasite bekliyoruz. Diger pompalarla iki alandan girecegiz. Suanda çalisanda var, su seviyesindeki yükselme tam tersine döndü. Ama bunu bir yandan desarj etmemiz lazim. Suyun ne kadar beslendigini bilmiyoruz. Buraya bir anda su ne kadar geliyor bilmiyoruz, o yüzden zaman veremeyiz ama isimizin kolay olmadigini açiklikla ifade etmeliyiz” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284