Bakanlik Açikladi: Hastaneler Özellestirilmeyecek

Saglik Bakanligi, 26 kentte kurulacak sehir hastaneleri ile ilgili süreci hazirladigi raporda anlatti.

Bakanlik Açikladi: Hastaneler Özellestirilmeyecek

Bakanlikça hazirlanan ve sehir hastaneleri ile ilgili tüm ayrintilarin yer aldigi raporda ayrica proje ile ilgili hazirlanan 55 soruluk bir özel bölüm bulunuyor. Raporda projenin bir özellestirme degil finansman modeli oldugu hastanelerin yürürlükteki mevzuata göre yönetilecegi belirtildi.
Saglik Bakanligi ‘Saglikta Kamu Özel Isbirligi (KÖI) Modeli ve Sehir Hastaneleri’ baslikli bir rapor hazirladi. 120 sayfalik rapor Saglik Yatirimlari: Mevcut Durum, Ihtiyaç ve Planlama, Kamu-Özel Isbirligi Modeli, Sehir Hastaneleri, Sehir Hastanelerinin Getirecegi Yenilikler, KÖI ile Klasik Ihale Usulünün Karsilastirilmasi, KÖI ve Sehir Hastaneleri ile Ilgili Sorulan Sorular ve Cevaplari baslikli 6 bölümden olusuyor.
Saglik Yatirimlari: Mevcut durum, ihtiyaç ve planlama bölümünde 10 bin kisiye düsen yatak sayisinin Almanya’da 83, Fransa’da 64, Italya’da 35, Ingiltere’de 30 ve Türkiye’de 26 oldugu kaydedildi. Saglik yatirimlari ile Türkiye’de 10 bin kisiye düsen yatak sayisinin 31’e çikarilmasinin hedeflendigi vurgulanan raporda, “Saglik Bakanligi’na bagli toplam yatak sayisi 122 bin. Halen mevcut 74 bin hasta yataginin yenilenmesi ve nitelikli hale getirilmesi ihtiyaci var. Mevcut bütçe imkanlariyla yatirim ihtiyaçlari ancak 25 yilda tamamlanabilecek. Bu da saglik hizmetlerini olumsuz etkileyecek ve bununda sosyal bedeli agir olacak.” denildi.
ÇALISANLARIN MAASLARI GENEL BÜTÇEDEN, EK ÖDEMELERI DÖNER SERMAYEDEN ÖDENECEK
Kamu-Özel Isbirligi modelinin kamunun özel sektörden finansman temini yoluyla bir yatirim ya da yatirim-hizmet grubunu edinmesi metodu oldugu ifade edilen raporda, “Bu modelle saglik hizmet bölgesi planlamasina göre belirlenen illerde modern sehir hastaneleri kurulacak. Klasik yöntemlerle de KÖI modelinde de sabit yatirim maliyeti aynidir. Klasik yöntemlerde yatirimlarin uzun zamana yayilmasi ve gecikmesi söz konusu. KÖI modeli ile amaçlanan yatirimlarin hizmete daha erken kazandirilmasidir. Bu modelle devlet ihtiyaç duydugu yatirimlari kendi kaynaklariyla 20-25 yilda tamamlamak yerine, özel sektör finansmani kullanarak 3-5 yil da bitirmeyi fakat ödemeyi uzun vadede yapabilmeyi tercih edebilmekte. Sistemde tibbi hizmetlerin sorumlulugu kamuda kalacak. Bakanlik bünyesinde çalisan personelin istihdam rejimi degismeyecek. Çalisanlarin maaslari genel bütçeden ek ödemeleri ise hastane döner sermayesinden ödenmeye devam edilecek.” ifadelerine yer verildi.
Raporun sehir hastaneleri ile ilgili bölümünde ise proje ile birlikte yasanacak gelisme ve faydalar bölümünde su sekilde siralandi; “Tedavi çesitliligini ülke geneline yaymak. Saglik alaninda bölgesel gelisimi tamamlamak. Hizmet kalitesini arttirmak. Maliyet etkin saglik hizmet sunumunu saglamak. Saglik turizmine alt yapi saglamak. Yeterli sayida nitelikli yatak kazanmak. Teshis ve tedavide yeni teknolojileri kullanmak. Teshis ve tedavi hizmetlerinde yeni konseptleri uygulamak. Yatis sürelerini kisaltmak. Ayni kampus içinde entegre bir sekilde ihtiyaç duyulan bütün hizmetleri vermek ve hasta sevk sayilarini düsürmek. Hastaneler arasi hasta naklini azaltmak. Hasta güvenligini arttirmak. Hasta enfeksiyonlarini azaltmak. Hasta memnuniyetini arttirmak. Çalisanlar için saglik yasam merkezleri ve sosyal alanlari, Ergonomik ve konforlu çalisma ortami olusturmak. Çalisan güvenligi, is kolayligi ve memnuniyeti, is gücü ve hizmet kalitesini arttirmak. Saglik hizmet performansini yükseltmek.”
HASTA TRANSFERLERI ELEKTIRIKLI ARAÇLARLA SAGLANACAK
Sehir hastanelerinde hasta yatak odalari bir veya iki yatakli olacak. Odalarda lavabo, banyo ve dus bulunacak. Çesitli nedenlerle hastaneye ulasimda zorluk yasayan anne adaylari ile yeni dogan yogun bakim biriminde tedavi gören bebeklerin annelerine hizmet amaciyla sadece annelere hizmet veren ‘anne evleri’ yapilacak. Hasta yakinlari ve uzun dönem tedavi gerektiren hastalar için otel ve konaklama imkani saglanacak. Yogun hasta ve ziyaretçi trafiginin oldugu birimlerde yürüyen bantli koridor ve merdivenler yapilarak hasta içi ulasimda kolaylik saglanacak. Sehir içinden veya disindan acil hasta transferi için helikopter pistleri olusturulacak. Otopark ihtiyacinin tamamina yakini yer alti otoparklarda çözülecek. Bilimsel aktivitelere (kongre, konferans) imkani taniyan çok amaçli salonlarin bulundugu merkezler insa edilecek. Hasta ve yakinlarini karsilama hizmeti verecek valeler görev yapacak.
Çalisanlar, hasta, hasta yakinlari ve ziyaretçilerin sürekli kullanacagi PTT Subesi, banka, ATM, lokanta, kafe, restoran bulunacak. Özellikle bloklar arasinda hasta transferleri elektrikle çalisan araçlarla saglanacak. Çalisanlar için spor merkezleri, kres ve gündüz yasli bakim evleri açilacak. Farkli dinlere ait ibadet alanlari bulundurulacak.
Kamu özel ortakligi modelli sehir hastanelerinde devletin verdigi arsalar üzerinde saglik tesisi yapma hakki taniniyor. Ödemeler tesisler teslim alindiktan sonra baslayacak ve 25 yil süreyle devlet bu hastanelere kira ödeyecek. Sehir hastanelerinin 25 yil süreyle teknoloji yenilemesi dahil bütün bakim onarimini yüklenici sirketler yapacak.
HASTANELER ÖZELLESTIRILMEYECEK
Raporda sehir hastaneleri ile ilgili hazirlanan 55 soruluk bir özel bölüm bulunuyor. Bu bölümde projeye iliskin tüm iddialara cevap verildi. Kamu Özel Ortakligi projesi ile kurulan sehir hastanelerinin özellestirilecegi iddialarina su cevap verildi: “Kamu Özel Orakligi Isbirligi modeli bir finansman modelidir. Özellestirme modeli olmayip, aksine kamunun özel sektör gücünü lehine degerlendirdigi ve tamamlanana kadar tek bir kurus harcamadan modern tesisler edinebildigi çagdas bir finansman tesisi modelidir.”
Bu finansman yöntemi hazirliklarinda yabanci ülke örnekleri incelendi mi?
Avrupa ülkeleri basta olmak üzere dünyada birçok ülkenin modeli yerinde incelendi ve bu ülkelerin tecrübelerinden yararlanildi. Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Isveç, Ingiltere olmak üzere 28 ülkedeki kamu özel isbirligi modelleri incelendi.
Yeni sehir hastaneleri yapilinca, kapatilan hastanelerdeki personel ne olacak?
Yeni sehir hastanelerinin tamamlanmasiyla buralara nakledilecek hastanelerin personeli sehir hastanelerinde hizmete devam edecek.
Sehir hastane alanlari neye göre yapilmaktadir?
Bir saglik yerleskesi seklinde tasarlanan sehir hastanelerinin yer seçiminde, kolay erisilebilirlik, toplu tasima ve ulasim imkani, trafik düzenlemesi, yeterli büyüklük ve nitelikte arazi, su, kanalizasyon, dogalgaz, elektrik gibi altyapi imkanlari, mülkiyet yapisi, kentin gelisme yönü ve büyüklügü, çevresel yatirima ve gelismelerle ilgili hususlara dikkat edilmekte.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284