Bakkaldan Artik Yumurta Alamayacagiz!

AB`ye uyum kapsaminda yumurtayi soguk hava depolarinda saklamasi istenen bakkallar `O zaman satmam` demeye basladi.

Bakkaldan Artik Yumurta Alamayacagiz!

Yumurta Üreticileri Merkez Birligi (YUM-BIR) Baskani, Izmir Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, yumurtacilik sektörünün sorunlarini Borsa’nin kurumsal dergisinde degerlendirdi.
Pala, 2012 yilinda bir önceki yila göre üretim ve ihracatini artiran, ancak yem fiyatlarindaki artisla maliyetleri de artan sektörde piyasa ve fiyat istikrarsizliginin ciddi bir sorun olduguna isaret etti.
Su anda en güncel sorunlardan birinin perakende satislardaki sorunlar oldugunu ifade eden Pala, "Pazarlari çok sikistirmaya basladilar. Depolar ve dükkanlarin soguk depoya sahip olmasi isteniyor. Yumurta, pazar satis yerlerinde, dükkanlarda dolaba girecek dediniz mi imkansiz. Bakkallar da ’O zaman satmam, çesit olsun diye koyuyorum’ diyor" bilgilerini verdi.
TÜKETICI DE OLUMSUZ ETKILENECEK
Bu uygulamalarin AB’ye uyum kriterleriyle gelen degisiklikler oldugunu da animsatan Pala, sunlari söyledi:
"Fakat Avrupa’ya baktigimizda degil yumurta, etleri çengele asip satiyorlar. Avrupa’da pazar yapisini ayiriyor. Yumurta pazarda satilmazsa küçük pazarlamacilar ortadan kalkacak. Üreticinin bunu yapmasi mümkün degil. Tüketici de fiyat yükselmesiyle olumsuz etkilenecek. Yumurta Kodeksi aslinda 2008’de çikti. Ama denetimleri simdi sikilastirdilar. Ruhsatlarin yenilenmesi 2011 yilinda çikti, 2012 sonuna kadar süre verildi. Bal bile açikta satiliyor. Oysa yumurtanin ambalaji kendinde. Küçük üretici için kosullar zorlasacak."
Mevzuatin ’pazar, market, bakkal’ diye bir ayrim yapmadigini da kaydeden Pala, "Pazari kesinlikle ayirmasi gerekiyor. Çiftlikten, kapidan satislar diye bir sey konulmus. Oysa Avrupa’da üzerine isletme numarasi vesaire yazmak bile zorunlu degil" dedi.
GÜLER: KRALDAN ÇOK KRALCILIK VAR
ITB Yumurtacilik Meslek Komitesi Üyesi Ferit Güler ise, "Denetimde kirik, kirli yumurta görmeyecegiz’ demisler. Bu mümkün degil. Avrupa Birligi’ne uyum yasasinda kraldan çok kralcilik var. Yunan adalarina yaptigim bir gezide pazarina denk geldim, bizimle ayni. Italya’da, Almanya’da da böyle. En azindan taze yumurta pazarda satilir. Saticilar da 4-5 günlük yumurtayi almazlar" diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284