Balkusan’da 740. Türk Dil Bayramı Coşkusu

740. Türk Dil Bayramı ve Karamanoğlu Mehmet Bey’i Anma Etkinlikleri kapsamında Ermenek ilçesi Balkusan köyünde program gerçekleştirildi.

Balkusan’da 740. Türk Dil Bayramı Coşkusu

13 Mayıs 2017 Pazar günü Balkusan Köyünde düzenlenen etkinliklere; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan eşi Zeliha Elvan, Vali Süleyman Tapsız eşi Dr. Ayşe Tapsız, Karaman Milletvekilleri Recep Konuk ve Dr. Recep Şeker, eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü, İl Jandarma Komutanı İlhan Şen, Vali Yardımcıları Dr. Sezer Işıktaş ve Mustafa Türkcan, Ermenek Kaymakamı Mesut Tabakcıoğlu, Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, İl Emniyet Müdürü Levent Tutuk, İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer, Kent Konseyi Başkanı Ali Konukseven, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikler, Balkusan Köyü tören alanından başlayarak bayraklar ve flamalar eşliğinde Karamanoğlu Mehmet Bey’in türbesinin ziyaret edilmesi ile başladı. Türbe ziyaretinde, Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından Karaman Bey, Karamanoğlu Mehmet Bey hakkında katılımcılara bilgi sunumu gerçekleştirildi.

Program, Balkusan Köyü tören alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile birlikte başladı. Türkçe kelime kullanılmasının önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Vali Tapsız; “Türk ve dünya tarihinde adına dil bayramı düzenlenen tek kişi Karamanoğlu Mehmet Bey’dir. Tarihte bazı insanlar vardır ki, hem yaşarken hem de bu dünyadan göçtükten sonra unutulmazlar. Karamanoğlu Mehmet Bey de bunlardan birisidir. Karamanoğlu Mehmet Bey’i rahmetle yâd ediyor, ruhu şad, mekânı cennet olsun” dedi.

Vali Tapsız, Toplum olarak Türkçe kelimelerin yerine yabancı kelimelerin kullanılmamasına özen gösterilerek, çocuklara, işyerlerine, sokak, cadde ve park isimlerine Türkçe isimler koyulmasında herkesin daha duyarlı davranması konusunu sözlerine ekledi. 

Bu Coğrafya Türkiye’nin de Türkçenin de teminatıdır

Bugün sadece Ermenek olarak değil, Karaman olarak değil, Türkiye olarak değil,  Türk Dünyası olarak bu bayramı kutluyoruz diyerek konuşmasına başlayan Bakan Elvan; “Karamanoğlu Mehmet Bey ‘Bundan sonra Türkçe konuşulacak’ diyeli 740 oldu. Yunus Emre sekiz Asır önce bu topraklarda yaşamış. Karacaoğlan bu topraklarda yaşamış. Türkiye Türkçe’sinin temelleri bu topraklarda atılmış” dedi.

Türkçe’nin evrensel bir olduğunu ifade eden Bakan Elvan; “Karaman’da sadece Karamanoğlu Mehmet Bey’in torunları Türkçe konuşmaz, sadece Yunus Emre’nin torunları Türkçe konuşmaz, yağmur Türkçe konuşur, güneş Türkçe konuşur, rüzgâr Türkçe eser, çiçekler Türkçe açar, bahar Türkçe gelir. Gökyüzü de, yeryüzü de Türkçe aydınlanır. Ermenek böyle bir yerdir. Karaman böyle bir yerdir. Bu coğrafya Türkiye’nin de Türkçe’nin de teminatıdır. Türkçe’nin nabzı burada atıyor. Türk Dünyasının nabzı burada atıyor. Bu nabızda ritim bozukluğu olmaz. Allah’ın izni ile üstte gök çökmedikçe, altta yer yarılmadıkça kıyamete kadar bu nabız durmaz” dedi.

Kutlamalar, ‘Türkçe Var Olmazsa’ şiirinin okunması, ‘Zeybek Oyunu’ ve ‘Türkçe Sınır Taşımızdır’ şiirinin okunmasının ardından izleyiciler tarafından büyük beğeni toplayan Karamanoğlu Mehmet Bey’in Fermanı’nın temsili sergilenmesi, ata sporumuz olan güreş gösterileri, Türkçe özlü sözlerin yer aldığı pankartlı geçişler ve Türk Cumhuriyetleri’nin bayrak geçişlerinin ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284