Bankalara Kötü, Vatandasa ise Süper Haber!

Tüketici mahkemelerinde hakkini aramak isteyenlerin önü açiliyor. 400 lirayi bulan dava açma masrafi kaldiriliyor. Bu madde hazirlanan yeni taslaga aliniyor.

Bankalara Kötü, Vatandasa ise Süper Haber!

Tüketici mahkemelerinde ve hakem heyetlerinde dava açma masrafi tamamen ortadan kalkiyor. Yapilacak düzenleme ile 400 liralik dava açma masrafindan kurtulacak olan tüketiciler, bundan sonra zarara ugramalarina neden olan sirketleri daha kolay dava edebilecek.
Milliyet gazetesinin haberine göre Yeni düzenleme en çok, tüketicilerin sikayet nedenlerinin basinda gelen bankalari etkileyecek. Bankalarin aldigi kredi karti ücretlerini 300 bine yakin kez hakem heyetlerine tasiyan tüketiciler, masrafsiz basvuru sayisinda çok daha yüksek sayida sikayette bulunabilecek.
Tüketici sorunlari hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinde gelen ek mesraflar, hakkini yasalarla aramak isteyen tüketicinin yolunu tikiyor. Tüketici mahkemelerinde resim ve harç ödemeyen tüketiciler, 6100 sayili Yasa nedeniyle tebligat, tanik, bilirkisi, kesif gibi kalemlere para ödüyor. Dava açma asamasinda gider avansi olarak pesin alinan bu ücretler, bilirkisi incelemesi de dahil edildiginde 400 lirayi buluyor. Pek çok tüketici, gelen bu külfet nedeniyle yargi yolunu kullanmiyordu. Tüketici hükem heyetlerinde de tüketicilerden dosya masrafi aliniyor.
Bankalara kötü haber
Gümrük ve Ticaret Bakanligi, hazirladigi kanun taslagi ile dava yolunu kolaylastiracak. Hazirlama asamasindaki tüketici yasasina konacak madde ile tüketici sorunlari hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinde gelen ek mesraflar tamamen ortadan kaldirilacak. Dava açip kaybeden davali da masraf ödemeyecek. 400 liralik masraftan kurtulan tüketici, en çok bankalardan hesap soracak.
2102'de, 443 bin tüketici hakem heyetlerine gitmisti. Bunun çogunlugunu bankalara yapilan basvurular olusturdu. Bankalar en çok, kredi karti ücretleri, tüketici kredisi masraflari, faiz disi ücret ve masraflar konusunda sikayet edildi. Yapilacak "sifir masraf" düzenlemesi ile hakem heyetlerine ve mahkemelere yapilan basvurularin katlanmasi bekleniyor. Büyük çogunlukla tüketici lehine sonuçlanan mahkemeler, tüketici lehine içtihat olusabilecek, bankalar da çok elestirilen yan ücretleri yeniden düsünmek zorunda kalacak.
Hak arama çekingenligi son bulacak
Gümrük ve Ticaret Bakani Hayati Yazici, dava açma asamasinda söz konusu masraflarin gider avansi olarak pesin alinmasina iliskin düzenlemeyi kaldirmayi planladiklarini belirterek, "Ülkemizde tüketicilerin hak arama konusundaki çekingenlikleri dikkate alindiginda bu masraflar, tüketicileri, haklarini aramaktan vazgeçirebilir. Bu durum bakanligimizin tüketicilerin, haklari konusunda bilinç düzeylerini artirmaya ve hak arama yollarini daha da gelistirmeye yönelik politikalarini olumsuz etkiliyor" diye konustu.
-2102'de 443 bin tüketici hakem heyetlerine gitti.
-Basvurularin yüzde 86'si tüketici lehine sonuçlandi.
-2012'deki basvurularin yüzde 59'u, yani 263 bini bankalarla ilgili yapildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284