Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay: `Gazeteler Santaj Haberlerle Ilan Alacaklarini Düsünüyorlarsa Yaniliyorlar`

Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Kocaeli`nde valilik basin halkla iliskiler müdürlerine yönelik olarak düzenlenen seminerde, `Gazeteler santaj haberlerle ilan alacaklarini düsünüyorlarsa yaniliyorlar` dedi.

Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay: `Gazeteler Santaj Haberlerle Ilan Alacaklarini Düsünüyorlarsa Yaniliyorlar`
Basin Ilan Kurumu'nun valilik il basin halkla iliskiler müdürlerine yönelik düzenledigi egitim semineri, Darica Bayramoglu Tatil Köyü'nde basladi. 4 gün sürecek seminerin açilisina; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Baskani Orhan Erinç, Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Zekeriya Özak ile valiliklerin basin halkla iliskiler müdürleri katildi.
Seminerde konusma yapan Genel Müdür Mehmet Atalay, sözlerine Sakarya'da meydana gelen saldiri sonrasi hayatini kaybeden ve yaralanan kurum çalisanlari için çok üzgün olduklarini belirterek basladi. Atalay, "Bu semineri çok üzgün oldugumuz bir dönemde yapiyoruz. Basin Ilan Kurumu tarihinde ilk defa görev basinda sehit verdik. Ilk defa agir yaralimiz var. Sakarya Sube Müdürü Recep Bolat bugün bir kez daha ameliyata aliniyor. Mustafa Söke de en kisa zamanda sagligina kavusacaktir. Menfur bir saldiri. Bir daha olmamasini temenni ediyoruz. Gazetecilik ugruna, meslegi ugruna bugüne kadar canini kaybeden degerlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz" diye konustu.
Konusmasinin devaminda gazetecilerin sikintilari ve Basin Ilan Kurumu'nun çalismalarina deginen Mehmet Atalay, "Namik Kemal inanilmaz bir beyitle tüm çaglara damgasini vurdu. 'Hürriyet ugruna hürriyetin aski ugruna insan esir olabilir ama hürriyete ulasinca da esaretten kurtulur.' Sairlerimiz, gazetecilerimiz yillarca sikinti yasamislardir, mesleklerini icra ederken de zaman zaman hapse, zaman zaman baska türlü yaptirimlara maruz kalmislardir, bazen seslerini çikaramamis, bazen sesini gür bir sekilde çikarmislardir. Biz Basin Ilan Kurumu olarak güçlü bir kurulusuz. Gücümüzü kanunla kurulmus olarak devletten aliyoruz, 36 kisilik genel kurulumuzda birbirinden kiymetli üyelerimizden aliyoruz. Basin Ilan Kurumu gerçekten gazetecilik yapmak isteyen insanlara yardimci olmak için çaba sarf ediyor. Yandas bir medya olsunlar diye degil, yanimizda olsunlar diye degil. Sadece inandiklarini icra edebilsinler diye variz. Gerçekten habercilik yapsinlar, ülkemizde demokrasinin yesermesine katkida bulunsunlar. Bir yanlislik ve eksiklik varsa bunun giderilmesine katkida bulunsunlar. Ürküterek, santaj yaparak sömürülen bir alan degildir Basin Ilan Kurumu. Bizden önce de birbirinden degerli kisiler geldi. 12 ilde subemiz vardi, 30 ile çikardik. Iki il daha ekleniyor. 32 ilde subemiz var. Hala 32 ilin disinda valilik bünyesinde arkadaslarimiz görev yapiyor" ifadelerini kullandi.
"BASIN ILAN KURUMU IÇIN SANTAJ HABERCILIGI BITMISTIR"
Genel Müdür Mehmet Atalay, halkla iliskiler müdürlerine çagrida bulunarak göz göre göre yalan haber yapmamalarini, olaya gazeteci olarak bakmalarini istedi. Basin Ilan Kurumu olarak illerde koordinatör görevi yürüttüklerini anlatan Atalay, "Yük olmaya degil, yük almaya geldik, sloganiyla illere gidiyoruz. Amacimiz o illerde daha iyi gazetecilik yapilsin, gazeteleri son modern matbaalarda çalissin. En iyi yetiskin muhabirlerle daha iyi gazetecilik yapsinlar. Ilde çamuruna, çukuruna kadar ilçe ilçe belde belde haber yapabilsinler. Çok ciddi bir mesafe aldigimizi düsünüyorum. Bir süreç tanidik biz. Yerel basin önemli midir? Önemli. Ulusal basina da büyük gazetelerimize ciddi bir sekilde ilan veriyoruz. Yerel basinimizin gazeteleri ve gazetecilerin daha güçlenmesini istiyoruz. Basin Ilan Kurumu daha iyi imkanlar bulmaya çalisirken, gazetelere gazetecilere daha çok imkan saglamaya çalisirken gazetelerimizin de kendilerini gelistirmesine, Basin Ilan Kurumu'nun disinda reklam için cazip hale gelecek bir düzenlemeye ihtiyaç var. Renklerinin oturmasi lazim, yoksa o firma gazeteye ilan vermez. Reklam verdi, renkler oturdu, karsiligini alamadi, yine reklam vermez. Gazetelerin bayiye, tüketiciye ulasmasi lazim. Gazetecilik yapmazsaniz zaten amacina ulasmaz" dedi.
Basin kuruluslarindaki kadrolasmadan da sikayet eden Mehmet Atalay, buna da bir düzenleme getireceklerini belirterek söyle konustu:
"Biz bir aileden disarida iletisim fakültesi mezunlari bosta gezerken hiçbir özelligi olmayan esini çocugunu asgari kadrodan göstermeyi kabul etmiyoruz. Baba meslegi olabilir belki, bir genç yapabilir ona saygi duyuyoruz. Ama aileden asgari kadroyu göstermemeleri için çalisma yapiyoruz. Aileden gelen gazetecilik yapan oglu muhabir çalisiyor, kizi yazi isleri müdiresi tamam kabul. Bundan önce bu tür çalismalara itiraz yok. Asgari kadroda olduklari halde isinin basinda olmayan gazetelerin ilan hakki düsecek. Santajcilik Basin Ilan Kurumu için bitmistir. Manset haberlerden birilerini korkutarak basin ilan kurumundan ilan alacagini düsünüyorsa aldaniyor. Belediyelere, kurumlara fatura gönderip reklam aliyorsa kusura bakmasinlar biz Basin Ilan Kurumu olarak bunlara kayitsiz kalamayiz. Kontrol kurulu üyelerimiz en ücra yerlere kadar gidecek. Genel müdür olarak riskli denetim olan yerlere ben de katilacagim. Biz her zaman Anadolu'da arkadaslarimizin yaninda olacagiz. Sube olmayan yerlerin de yaninda olacagiz. Mutlaka sikintilari yasayacaksiniz. Sizlerle beraber olacagiz. Basinin özgür olmasi lazim. Basin ilan kurumu ve beraber çalistigi ekibinin hep özgürlüklerden yana olmasi lazim. Adam gibi gazetecilik yapanlarla yapmayanlarin ayirt edilmesi için bire bir çalisiyoruz."
Seminere katilan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Baskani Orhan Erinç de Sakarya'da gerçeklesen saldiriyi kinadiklarini belirterek, "Yaralanan arkadaslarimizin en kisa sürede sagliklarina kavusmalarini diliyorum" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284