Basin Kartlari Yenileniyor

Basbakanlik Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü, basin kartlarinin yenilenecegini ve son basvuru tarihinin 31 Aralik 2015 oldugunu duyurdu.

Basin Kartlari Yenileniyor

Basbakanlik Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü, basin kartlarinin yenilenmesine karar verildigini açikladi. Yapilan açiklamada, “Bilindigi üzere, 25 Agustos 2015 tarihli ve 29456 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Basin Karti Yönetmeligi’nin 36’nci maddesinde? Genel Müdürlük genel kart degisimine karar verebilir. Kart degisikligini düzenleyen genelge, yeni basin karti örnegi ve imza sirküleri ile birlikte Valiliklere, Il Müdürlüklerine, Basin Yayin Meslek Kuruluslarina ve gerekli görülen diger kamu kurum ve kuruluslarina gönderilir. Genel kart degisimi, Genel Müdürlük internet sitesi, Anadolu Ajansi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu araciligiyla duyurulur. Bu duyuru üzerine basin karti sahipleri, Yönetmeligin 16’nci maddesinde belirlenen usul ve belgelerle basvururlar. Kart degisikligini takiben, yeni basin karti alanlarin adi soyadi ve mensubu olduklari basin yayin kurulusunu gösterir listeler, Genel Müdürlük internet sitesinde ilan edilir.” hükümlerine yer verilerek Genel Müdürlügümüze basin kartlarini degistirme yetkisi verilmis ve bu yetkinin nasil kullanilacagina iliskin usul ve esaslar belirlenmistir. Bu itibarla? Genel Müdürlügümüz tarafindan basin kartlarinin tertip, dizgi ve baski bakimindan yenileriyle degistirilmesine karar verilmistir. Bu karar, esas meslegi gazetecilik olan ve geçimini sadece bu yolla temin eden basin mensuplarinin çalismalarini kolaylastirmak, basin kartlarinin sahtelerinin kullanilmasinin önüne geçmek, yeni Yönetmelikte hükme baglanan geçerlilik süresi gibi hükümleri hayata geçirmek ve basin mensuplarindan gelen? “kartta adres bulunmamasi, tüm ibarelerin Ingilizce karsiliklarinin yazilmasi” gibi talepleri karsilamak amaciyla alinmis olup, Genel Müdürlügümüzce uluslararasi standartlarda yeni basin kartlari hazirlanmistir. Yine yatay olarak düzenlenen basin kartlarinda? basin mensubunun dijital ortamda alinan fotografi, kisiye özel seri numarasi, terimlerin Ingilizce karsiliklari ve son kullanma tarihi yer alacak, ikametgâh adresi bölümüne ise yer verilmeyecektir.
Son Basvuru Tarihi 31 Aralik 2015
Genel kart degisimine yönelik olarak? 08 Kasim–31 Aralik 2015 tarihleri arasinda Basin Karti Yönetmeliginin 16’nci maddesi çerçevesinde basin karti yenileme basvurulari alinacak ve basvurulari müteakip yeni kartlar düzenlenmeye baslanacaktir. Mevcut basin kartlari ise 01 Mayis 2016 tarihinden itibaren geçersiz olacaktir. Mevcut basin kartlarinin yenilenebilmesi için, basin karti yenileme basvurularinin, halen basin karti tasimaya devam edenlerden Yönetmelikte belirtilen sartlari haiz olanlar tarafindan 08 Kasim 2015 tarihinden itibaren Genel Müdürlügümüz internet sitesinden (www.byegm.gov.tr) elektronik ortamda yapilmasi gerekmektedir. Basvurunun yapilmasi için nihai tarih 31 Aralik 2015’tir. Halen basin seref karti, sürekli basin karti ve serbest basin karti sahibi olan basin mensuplarinin da basvurularini yukarida belirtilen internet adresinden ayni usulle yapmalari, göreve bagli basin karti tasiyan basin mensuplarindan durumlarinda degisiklik olanlarin kart yenileme basvurusu yerine kart bilgilerinde degisiklik basvurusu yapmak suretiyle kartlarini yenilemeleri gerekmektedir.” denilmektedir.
“Basin Karti Yenileme Basvurusu” için izlenecek yöntem ise söyle;
1. www.byegm.gov.tr internet sitesinden basin karti üst basligi altindaki kart yenileme bölümüne girilir.
2. “Basin Mensubu Giris” butonuna tiklanir.
3. Açilan ekrandan “Kayit Ol” butonuna tiklanir.
4. “Kayit Formu” doldurulur. “Kayit Ol” denildikten sonra girilen eposta adresine kullanici adi ve sifre gönderilir.
5. “Basin Mensubu Giris” ekranina geri dönülür. TC kimlik numarasi ve parola ile sisteme giris yapilir.
6. “Bilgilerim” sekmesinden kisisel bilgiler ile kart bilgileri kontrol edilir.
7. “Basvurularim” sekmesinden “Kart Yenilemeye Basvur” butonuna tiklanarak basvuru ekrani açilir.
8. Sistemde kayitli fotograf degistirilmek istenirse yeni fotograf yüklenir.
9. Agirlikli olarak çalisilan çalisma alani seçilerek çalisma alani bölümü doldurulur. Birden fazla alanda agirlikli ve aktif çalisma yapiliyorsa “Genel” seçilir.
10. “Basvuru Gönder” butonuna tiklanarak basvuru onaylanir.
11. Basvurunun durumu “Basvuru Durumu” sekmesinden her zaman kontrol edilebilir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284