Başkan Çalışkan: Tarım Alanları İmara Açılamayacak

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, kamu ve belediye yatırımlarının son durumlarını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Başkan Çalışkan: Tarım Alanları İmara Açılamayacak

Toplantıya AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, Belediye Başkan Yardımcıları Osman Ünüvar, Duran Kabaağaç, Belediye Meclis üyesi Beytullah Karakaş ile basın mensupları katıldı.
Başkan Çalışkan, 2009-2011 yıllarında imara açılan sahalar dışında bundan sonra hiçbir tarım alanının yürürlüğe konulan karar gereğince imara açılamayacağını belirtti.
Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan Belediye ile bakanlıklara bağlı kurumlarla yürütülen birçok ortak proje olduğunu belirterek, “Belediyemizin kapasitesiyle yapılacak projelerde belli bir noktaya geldik. Aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarıyla da ortak projeleri gerçekleştiriyoruz. Karaman’ın şehir kimliğini kazanması için mücadele ediyoruz. 2023 yılına konulmuş birçok projeyi 2017-2018 yılları içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Türkiye’de belediyecilik kavramını farklı bir noktaya taşıdık. Biliyorsunuz belediyelerin asli görevi yol, kaldırım yapmak. Ama biz şehrin gelişimindeki önemli lokomotifleri de Karaman Belediyesi üstlendi. Serbest Bölgenin, Teknokent’in, Lojistik Merkezi’nin lokomotifi Belediyemizdir” dedi.
Başkan Çalışkan, Serbest Bölge’nin iki milyon metrekarelik bir alanı kapsayacağını belirterek, “Şirketleşme çalışmaları tamamlandı. Ekonomi Bakanlığı tarafından fizibilite raporları hazırlandı. İmar planları geçti. Mevzi imar planları onaylandı. Bununla birlikte Maliye Bakanlığı noktasından Karaman Belediyesi’ne devri yapılacak. Dünyayla rekabetimiz ortaya çıkmış olacak. Konya 2008’de Serbest bölge çalışmalarına başlamıştı. Daha Bakanlar Kurulu’na getiremedi. Biz yaklaşık 1.5 yıl önce başladık. Bakanlar Kurulu’na getirdik. Ekonomi Bakanımız Denizlilidir. Orada da bir serbest bölge yapma çalışmasına girdi. Lojistik Merkezi çok önemli bir konuydu. Biliyorsunuz bununla ilgili de çalışmalarımızı tamamladık. OSB olarak 524 dönümlük arsayı lojistik merkezinin yapımı için devrini gerçekleştirdik. Bu yatırım programda olmamasına karşın Bakanlarımız Lütfi Elvan ve Ulaştırma Bakanımız Ahmet Aslan’ın gayret ve çabalarıyla programa alındı. Yaklaşık 80 milyon lira maliyetli bu iş Kalkınma Bakanlığı’na geçti. Bakanımız Lütfi beyde geçtiğimiz ayın 25’i itibariyle imzalayarak Karaman’a lojistik merkezinin yapılmasının uygun olduğunu onaylamış oldu. Lojistik bölge bizim için çok önemli. Organize Sanayi Bölgemiz ve Serbest Bölgeyle bağlantısı var. Demiryoluna bağlantısı var. Ana arter yollara bağlantısı var. Karaman’dan Mersin Limanına konteynır 800 dolar, Mersin Limanından Çin’e ise yine 800 dolar maliyeti buluyor. Hızlı Tren ve Lojistik merkeziyle bu miktar 400 dolara düşmüş olacak. Sanayicilerin yüzde yüz taşımacılık maliyeti düşürülmüş olacak. Teknokent Projesinde imzalar atıldı. OSB’de arsası ayrıldı. Yaklaşık 12 milyon liralık ödeneği de ayrılmış durumda. Önümüzdeki günlerde burasının ihalesi de gerçekleşmiş olacak” diye konuştu.
PİRİ REİS VADİSİNDE İLK ETAP EYLÜL’DE TAMAMLANACAK
Pirireis Vadisi’nde ilk etap çalışmalarının Eylül ayı itibariyle tamamlanacağını söyleyen Başkan Çalışkan, “İlk etabı bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz. Buranın ikinci etap çalışmaları da başladı. Önümüzdeki hafta TOKİ ile bir çalışmamız var. Emekli ve işçi konutlarında da son aşamaya gelindi. Teslimat Eylül ayı sonu gibi gözüküyor. Çevre yolundaki Mut yoluna kadar olan kısmı tamamlanmıştı. Ama müteahhit firmadan kaynaklanan sorundan dolayı çevre yolunda bir duraksama meydana geldi. Karayollarına devri gerçekleşti. Geri kalan kısmın ihalesini yapacaklar. Bu yılın sonuna kadar Karaman-Ereğli kısmını trafiğe açmış olacağız. İkinci kısımda kalan Ereğli’den Konya yoluna bağlanan kısımın da ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı. Müteahhit firma çalışmalarına başladı. 2018 yılında bu yolu da açmış olacağız. 25 bin kişilik futbol sahasının arsası Belediyeye aitti. Stadyumun ihalesi 22 Mayıs’ta yapıldı. Bu yıl içinde de temeli atılmış olacak. 3 bin kişilik kapalı spor salonunda inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu yılın sonuna doğru hizmete açmış olacağız” dedi.
HIZLI TRENİN GECİKMESİ KONYA BELEDİYELERİNDEN KAYNAKLANIYOR
Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan Karaman-Konya arasındaki hızlı tren hattının ulaşıma açılamamasının tek sorumlusunun Konya Büyükşehir ve Meram Belediyelerinin verdikleri taahhütleri yerine getirmemelerinden kaynaklandığını belirterek, “İstasyonlardaki hızlı trenlerin durak yerlerinin hazır olmaması nedeniyle gecikme yaşandı. Gar’da da Perşembe gününden itibaren peronların yapımına başlanacak. Üç ay gibi bir sürede tamamlanmış olacak. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu yeri Belediye olarak alıp oraya bir Hızlı Tren istasyonu kazandırmak istiyoruz” dedi.
 

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2017, 17:06
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa
Mustafa - 7 yıl Önce

Geç bile alınmış bir karar. Tarım arazileri imara açılmamalı.

SIRADAKİ HABER

banner284