Başkan Divleli: “Esnaf ve Sanatkarımızın Derdine Çare Bekliyoruz”

Karaman Fırıncılar, Lokantacılar, Pastacılar ve Gıda Maddesi Üreten İşyerleri Esnaf Odası Başkanı Alaaddin Divleli pandemi sürecinde zorluk yaşayan tüm işyerleri için yetkililerden destek beklediklerini açıkladı.

Başkan Divleli: “Esnaf ve Sanatkarımızın Derdine Çare Bekliyoruz”

Başkan Alaaddin Divleli konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Koronavirüs - Covid-19 Pandemi sürecinde, yaklaşık on bir aydır sıkıntıda olan, bir kısmı tamamen kapalı, bir kısmı paket servis veya gel-al şeklinde faaliyet gösteren ve iflasın eşiğine gelen lokantacı, kebapçı, dürümcü, pastane işletmecisi, fastfood ve etliekmek fırını işleten tüm işletmecilerimiz hükümetimizden, yetkililerimizden destek bekliyor. 
Dünyada 2020 yılında ortaya çıkan ve ülkemizi de etkisi altına alan Corona Virüs esnafın belini büktü. Böyle bir salgının olacağını tahmin etmeden yeni açılan işletmeler ise ne hayallerini gerçekleştirebildi ne de işletmesini ayakta tutacak gücü kaldı. Aksine iflasın eşiğine gelen tüm işyerleri artık çaresiz kaldı ve bir çözüm yolu bulunmasını istiyor.  
Ülkemizde halen etkisini sürdürmekte olan salgının önlenmesi için alınan tedbirler elbette ki sağlığımız için gerekli, esnafımız da bunun farkında. Fakat, salgına yakalanmamak için alınan tedbirlerin esnaflarımızı ekonomik olarak çok etkilediği, psikolojik ve ruhen bir çöküntüye uğratması da corona virüs kadar etkili olmuştur.  
Eskiden bu yana Ahilik kültürüyle yetişen, eli bol, gönlü bol, iyi ahlak ve yardımseverlikle işinin ehli olan tüm esnafımızın derdi azımsanmayacak kadar ciddi boyutlara ulaşmış olup beklentilerimizi dile getirmek adına tüm yetkililere sesleniyoruz. 
En azından sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak işletmelerine belirli kapasitede müşteri alabilmeleri konusunda bir çözüm üretilmesini yetkililerimizden acilen bekliyoruz.
 Sadece gel –al ve paket servis ile hiçbir kazanç elde edemedikleri ve Paket servisle devam eden süreçte ne yazık ki istihdam sağladıkları işçilerinin ücretini ödeyemediklleri, kira, ssk, vergi, elektirik, doğalgaz gibi giderlerini karşılayamaz durumda oldukları, bir çıkmaza girdikleri ve artık nefes bile alamadıklarını belirtmek, sesimizin yetkililerimiz tarafından duyulmasını istiyoruz.  
Esnafa sağlanan kredilerden birçok esnafımız faydalanmıştır. Son olarak verilen 500 lira kira yardımı ile aylık 1.000 lira gelir kaybı desteği için hükümetimize teşekkür ederiz. Ancak 3 ay süreyle verilecek olan 4.500 liralık destek zor günler geçirmekte olan yukarıda   belirttiğimiz esnaf ve sanatkarlarımızın dertlerine çare olmayacaktır. 
Esnafımıza verilen kredilerin ödeme tarihi geldiğinde getirilen pandemi kuraları nedeniyle zor günler geçiren esnafın ödeme gücü olmadığından yaşadıkları zorlukta bir borcu kapatmak için başka borçlanmalar arasında gidip gelmektedir.
 Bizim yetkililerden acilen isteğimiz ; daha önce de denendiği ve olumlu sonuçlar veren, Covid-19 pandemi bulaşma seviyesinin azaldığı döneme geri dönülerek işyerlerimizin açılması, masalar arasında önceden olduğu gibi mesafeler konulması, girişlerde HES kodu ve ateş ölçer uygulamalarının devam ederek hijyen, maske ve mesafe kurallarına uyarak, her masada en fazla 2 veya masanın büyüklüğüne ve aynı aileden olma özelliğine göre 4 kişi oturacak şekilde yeni düzenlemeler yapılarak, işyerlerimizde oturarak yemek yemeye müsaade edilmesidir.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284