BAŞKAN MEHMET BAYRAM DAĞ KÖYLERİ İÇİN NE DEDİ? 

“Fiyat İstikrarı Oluşmadığı Sürece Üreticilerimiz Mağdur Olacaktır” Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram dağ köylerinde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayram’ın suma fabrikasının kapanması ile birlikte sıralı olarak gelişen problemler, istihdam sorunları ve çözüm kaynakları için verdiği önemli detaylar haberimizde.

BAŞKAN MEHMET BAYRAM DAĞ KÖYLERİ İÇİN NE DEDİ? 

Ziraat Odası Başkanı Bayram Karaman’da bulunan ova köyleri hakkında verdiği bilgilerde şu ifadelere yer verdi: “Köylerimizde yaşayan üreticilerimize sahip çıkmalı üretime teşvik etmeliyiz. Tarımı terk edemeyiz, tarım ürünlerinin üretiminden vazgeçemeyiz. Tarım ürünleri bizim ekmek kapımız. İlimizde tarımsal üretim deseni olarak ova ve dağ köylerimizden kurulu yapısıyla her türlü ürün deseni yetişmektedir.”

“Her bölgemizde ayrı sorunları bulunmaktadır özellikle sulu tarımın yapıldığı ova bölgemizde özellikle kuraklıktan dolayı kuyularda suların çekilmesi barajların dolmaması büyük bir sorun olarak bölge çiftçilerimizi endişelendirmektedir. Sulu tarım yapan çiftçimizin tek umudu dış havzalardan getirilmesi için başlatılan projelerin tamamlanmasıdır. Bakanlığımızca yıllardır konuşulan havza bazlı destekleme modelinin uygulanmaması su tüketimi açısından büyük önem arz etmektedir.”

“Ürünler Bakımsızlıktan Kurudu”

“Özellikle bu yıl yaşanan girdi maliyetlerindeki aşırı artış ve su sıkıntısı ürün planlaması üreticilerimiz önünü göremediği için büyük sorun oluşturuyor. Ayrıca Karaman merkezde bulunan yaklaşık 45-50 tane dağ köyümüz yıllarca geçim kaynağı olan üzüm bağları suma fabrikasının özelleştirme sonrası kuru ve yaş üzüm alımını bırakması ile ürünler satılamadığı için bakımsızlıktan kurudu.”

“Köylerde yaşayan çiftçilerimiz üzüm üretiminden başka geliri olmayan özellikle genç çiftçilerimiz şehre göç vermeye başladı. Bugün köylerimizde bağcılık yok diyecek kadar azaldı, bağcılık yeniden canlanmalı, teşvik edilmelidir. Çünkü göç veren köylerimizde tarımsal faaliyetler bitme noktasında hayvancılık bitkisel üretim azalıyor. Gençler köyleri zorunlu terk ediyor bunun gerekçesi yeterince gelir olmaması ve evlenmek için köyde yaşadıkları için kız bulamamalarıdır.”

“Fiyat İstikrarı Oluşmadığı İçin Üreticilerimiz Mağdur Olmaktadır”

“Dağ köylerimizde Tekel suma fabrikasına üzüm üretimi yaparken köylerimizin gelir seviyeleri oldukça iyiydi çünkü sattıkları üzüm para ediyordu bölge köylerimizde yaşayan üreticilerimiz ortalama 3-4 ton üzüm satıyordu alım güçleri oldukça iyiydi. Şimdi ise bazı köylerimizde alternatif olarak iklimi durumuna göre kiraz, zeytin, ceviz ve badem üretimleri yapılmaktadır. Bazı köylerimizde ise ekşi kara çerezlik üzüm üretilmekte olup alım garantisi olan bir çeşit olmadığı için fiyat istikrarı oluşmadığı için üreticilerimiz mağdur olmaktadır.”

“Tüm bu köylerimizde oluşan sıkıntılarımızı saha ziyaretlerimizde yakın takip ettiğimiz için Karaman Ziraat Odası olarak üzüm bağlarının gelişmesi ve iklimine göre alternatif ürün desenler oluşması için sürekli üreticilerimizi desteklemek katkı sağlamak için var gücümüzle çalışmaktayız.” Haber: M. Mustafa ÖZÜNAL

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284