Başkan Uysal’dan Alınan Kararlarla İlgili Açıklama

Korona virüs ile ilgili alınan ekonomi tedbirleri sonrasında Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bayram Uysal açıklama yaptı.

Başkan Uysal’dan Alınan Kararlarla İlgili Açıklama

Bayram Uysal yaptığı açıklamada, “ÇİN’in wuhan kentinde başlayıp, tüm dünyayı çığ gibi saran ve hızla yayılan Koronavirüs (Covid-19) virüsü nedeniyle tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de tedbirler alınmış Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 18.03.2020 tarihinde toplantı yapılmıştır. Cumhurbaşkanımız toplantı sonrasında uygulanacak ekonomik tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Buna göre esnaf ve sanatkarlarımızı da yakından ilgilendiren açıklamalar şöyledir: Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verdiğimiz bir paketle, KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alınmıştır. Bu çerçevede devreye sokulacak tedbirler şunlardır:

1 - Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenmiştir.
2 -  Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulanmayacak.
3-   Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenmiştir.
4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmiştir.
5-   KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacaktır.
6-  Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarını, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecektir.
7-  Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecektir.
8-  Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecektir.
9-  Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacaktır.
10-  En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecektir.
11-  Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecektir. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284