Bengi“Artik Haberi Cep Telefonumuzdan Ögreniyoruz”

Ünye’den Dünya’ya & Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açilimi Projeleri Kapsaminda Ünye’de yapilan “Medya’da Yeni Iletisim Teknolojileri” konulu seminere katilan Anadolu Ajansi eski Genel Müdürü Hilmi Bengi, “Insanlarin yaklasik % 75’i cep telefonlarindan medyayi takip ediyor. Artik biz haberi görüntüyü cep telefonumuzdan ögreniyor, izliyoruz. Yarinin ne olacagini, hangi yeni teknolojinin gündeme gelecegini, bizim neleri konusacagimizi ve nelere ayak uyduracagimizi kestirmek çok zor” dedi.

 Bengi“Artik Haberi Cep Telefonumuzdan Ögreniyoruz”

Ünye’den Dünya’ya & Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açilimi Projeleri Kapsaminda Ünye’de “Medya’da Yeni Iletisim Teknolojileri” konulu seminer düzenlendi. Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi Konferans Salonunda gerçeklesen seminere TOBB Ekonomi Üniversitesi Rektör Danismani, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Iletisim Ihtisas Komitesi Baskan Vekili, Anadolu Ajansi Eski Genel Müdürü Hilmi Bengi, Ünye, Ordu ve çevresinden, ayrica Ankara ve Istanbul basta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanindan yüzlerce davetlinin yani sira, 100’ün üzerinde yerel ve bölgesel gazete ve televizyonun genel yayin yönetmeni, muhabir ve kameramanlarindan olusan gazeteciler katildi.

Seminerin Açilis Konusmasini yapan TIMEF Genel Baskani Ve ÜNTV Genel Yayin Yönetmeni Sakir Gürel; “Ünye’de bulusmamizin iki temel nedeni var. Bunlardan birincisi; açilisini gerçeklestirecegimiz “Ünye’den Dünya’yaAB Ile Medya Açilimi” proje merkezinin Ünye olmasi. Ikincisi; “Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açilimi” projesini yürüten tüm Iletisim ve Medya Federasyonu TIMEF’in kurucularindan birinin Ünye’de, Ünye Iletisim Dernegi olmasi. Ünye’de bulusuyor olmamizin en az ilk iki temel nedeni kadar önemli olan diger bir nedeni ise; Ünye Belediyesi basta olmak üzere Ünye Kaymakamligi’nin, özel ve kamu kurumlari ile ilçedeki sivil toplum kuruluslarinin bu organizasyona ve Anadolu Medyasi’na ev sahipligi yapmak istemeleri” dedi.
Seminerin 1.oturumunun moderatörlügünü yapan TOBB Ekonomi Üniversitesi Rektör Danismani, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Iletisim Ihtisas Komitesi Baskan Vekili AA Eski Genel Müdürü Hilmi Bengi; gerçeklesen seminerin bütün dünyada herkesin iletisim imkânlarindan esit bir sekilde yararlanmasini saglamaya dönük bir organizasyonun, genel bir hedefin parçasi oldugunu söyledi.
Radyo Televizyon yasasi’nin ilk çiktiginda hitap ettikleri alana göre ulusal, bölgesel ve yerel olmak üzere üçe ayrildigini ancak günümüzde hepsinin evrensel hale geldigini ve bu ayrimin günümüzde Bir anlaminin kalmadigini ifade eden Bengi; “Ülkemizde bin 300’ü askin yayin kurulusu var. iletilim teknolojilerinin sundugu imkânlarla artik buradan yaptiginiz bir yayin internetin gelismesi ile tüm Dünyaya rahatlikla ulasabiliyor. O bakimdan projeye ismini veren “Ünye’den Dünya’ya”, “Anadolu’dan Avrupa’ya” ismi bu genel yaklasimla örtüsüyor.
Ülkemizde, uydu ve internet imkânlarinin sagladigi yayincilik imkâni ile birlikte bu alanda yayin faaliyeti gösteren radyo televizyon kuruluslarinin sayisi hizla artiyor. Ülkemizde üç kablo platformu, bes uydu platformu var.  314 civarinda radyo ve televizyon uydudan lisansli olarak, 150’yi askini da kabloda yayin yapiyor.  IPTV yayinlarinin abone sayisi da 7 milyona yaklasmis. Yani artik insanimiz kendilerine verilenleri degil, bu yayinlar içerisinde seçici olmayi da önemsemeye basliyor. Türkiye’de insanlarin ortalama üç saatini televizyona ayirdigini göz önünde tuttugumuz zaman bu sektördeki yayin kuruluslarinin sayisinin artmasi ve yayincilik faaliyetlerinin artmasini da dogal olarak kabul etmek gerekiyor. Çünkü ülkemizin % 60’i internet kullaniyor. Ev ve isyeri disinda internet kullananlarinin büyük bölümü cep telefonlari vasitasiyla internetten erisim yapiyor ve bunlarin yaklasik % 75’i cep telefonlarindan medyayi takip ediyor.  Artik biz haberi görüntüyü cep telefonumuzdan ögreniyor, izliyoruz. Dolayisiyla bu alandaki gelismeler sadece bugün itibariyle böyle. Yarinin ne olacagini, hangi yeni teknolojinin gündeme gelecegini, bizim neleri konusacagimizi ve nelere ayak uyduracagimizi kestirmek çok zor” dedi.
Türkiye, Gelecege Dogru Kosuyor
Seminere konusmaci olarak katilan Belçika Awex Ticaret ve Yatirim Danismani Eric Blétard, Belçika/Valonya hakkinda katilimcilara bilgi vererek, Valonya’da yatirim yapmak için sebepleri aktardi; “Türkiye, bir kitadan digerine parlak bir gelecege dogru kosuyor.  Türkiye’nin genisleyen is hacmi gelecekte kaçinilmaz olarak, Avrupa’ya, Avrupa’nin kalbinde yer alan birlesik Avrupa’nin ilk kurucu devletlerinden olan Belçika’ya dogru yönelecektir. Bu çerçevede, Belçika’nin Fransizca konusulan bölgesi Valonya, son derece stratejik bir konuma sahiptir. Hollanda, Almanya, Fransa ve Lüksemburg ile olan sinirlarindan dolayi Avrupa’da gerçek bir kavsak olusturmaktadir. Merkezinizi Avrupa’nin kalbinde kurarak, 500 milyon tüketicisi ile Dünyanin en genis ve en yogun pazarlarindan birine ulasim kolayligini kazanacaksiniz. Avrupa’nin baskenti Brüksel’e yakindir. 500 milyonluk tüketici pazarinin kalbinde, endüstri ve teknoparklarin kullanilabilir toplam alani 2.000 hektardan fazladir. Yabanci yatirimlar için çesitli vergi avantajlari, yabanci yatirimlarin gelismesi için birçok tesvikler, ihracat ve yabanci yatirimlar için uygun bir ortam. Üretken, egitimli, çok dil bilen ve nitelikli bir isgücü, rekabet gücünü arttiran endüstriyel sektörler. Olaganüstü bir yasam kalitesi, yerel iktidarin hizli ve etkin çalismasi” açiklamasini yapti.
“Twist Sirketi Size Yeni Kapilar Açacak”
Belçika TWIST Proje Yöneticisi Héloise Devaux Ise Twist Sirketini tanitarak; “Polonya’da sinema ve dijital medya endüstrisi için is yapan bir sirket. Ayrica Belçika is sektöründe medya teknolojileri ve görsel dijital sektörde aktif rol alan bir sirket. Bizim isimizde üyelerine yardim etmek. Is yaratmak yaptiklari ürünleri ihraç etmek, diger sirketlerle bir araya gelmelerini saglamak. Sirketler için birçok ag organize ediyoruz. Diger müsterilerle iletisime geçmek için bizim agimizi kullaniyor üyelerimiz. Sirketler için arastirma ve gelistirme isleri yapmak için çalisan bir sirketiz. Twist sirketi bir kapi gibi. Görsel alandaki sektörde bize geldiginiz zaman size birçok kapi açabiliriz. Yaklasik 100’den fazla üyemiz var. Bunlar sadece üretici degil ayni zamanda bu alanda yenilikler yaratan sirketler” dedi.
“Medya’da Yeni Iletisim Teknolojileri” konulu seminerin ögleden sonra yapilan 2. Oturumunda moderatörlügü Konya KON TV Genel Yayin Yönetmeni Nurettin Bay yaparken,  Istanbul VIDEODIST Genel Müdürü Ceyhun Karabag, Istanbul MEDIATRIPLE Is Gelistirme ve Satis Müdürü Ilker Kasapoglu, Karaman Iletisim Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Serife Dökme, Karaman Iletisim Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi, Karaman KGRT TV Muhabiri Mustafa Coskun, medya ve iletisimde yeni teknolojiler hakkinda katilimcilara bilgiler aktardilar.
Ünye’ye Hayran Kaldilar
Ünye’den Dünya’ya & Anadolu’dan Avrupa’ya AB ile Medya Açilimi Projelerinin açilis ve egitim seminerlerine katilmak üzere Ünye’ye gelen yerel ve bölgesel gazete ve televizyonun genel yayin yönetmeni, muhabir ve kameramanlarindan olusan gazeteciler, açilis resepsiyonu ve seminerin ardindan Ünye Belediye Baskani Ahmet Çamyar’in Atakale Restaurant’ta verdigi yemege katildilar. Ünye’nin Dünkü Çocuklari’nin da katilarak renk kattigi gecede, Arif Deryal Ünye ve Ordu Türküleri ile davetlilere unutulmaz bir gece yasatti.
Gazeteciler, Cumartesi günü ise düzenlenen geziye katildilar. Ünye’de ilk olarak Müze Evi ziyaret eden gazeteciler, ardindan Seyh Yunus Emre Külliyesi, Ünye Kalesi ve bölgenin geçim kaynagi olan findigin islendigi findik kirma fabrikasi ile entegre tesisini gezdiler. Proje kapsaminda Ünye’ye gelen gazeteci ve televizyoncular, son olarak Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Enver Yilmaz’in Ordu Boztepe’de verdigi yemege katildiktan sonra bölgeden ayrildilar.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284