Bir Milyarlik Üretim Yapan Mahkümlar Ihracata Hazirlaniyor

Cezaevlerinde kurulan isyurtlari, birer fabrika gibi çalisiyor.

Bir Milyarlik Üretim Yapan Mahkümlar Ihracata Hazirlaniyor
Türkiye'deki birçok resmî kurumun ihtiyacini karsilayan isyurtlari, artik yurtdisindan da talep görüyor. Kisa bir süre önce Amerikali bir girisimci, Ayas Cezaevi'nde mahkumlar tarafindan üretilen geleneksel el ürünlerinden siparis verdi. Firmanin önümüzdeki aylarda toplu alim yapacagi belirtildi. Yaklasik 15 bin mahkûmun çalistigi isyurtlarindan elde edilen gelirler ise cezaevlerine yatirim için kullaniliyor.
Adalet Bakanligi Ceza Infaz Kurumlari ile Tutukevleri Isyurtlari Kurumu Ar-Ge Uzmani Rahmi Karaman, Türkiye genelindeki 400 cezaevinden 225'inde isyurtlari bulundugunu, bunlarin yillik cirosunun bir milyar liraya yaklastigini söyledi. Türkiye genelindeki isyurtlarinda yaklasik 15 bin yükümlünün çalistigini kaydeden Karaman, "Açik cezaevleri birer üretim merkezi gibi çalisiyor. Ciromuz her yil artiyor. Elde ettigimiz gelirleri yine cezaevlerine yatirim için kullaniyoruz." dedi.
Cezaevlerinde kalan mahkûmlar, Türk ekonomisine yillik 1 milyar lira civarinda katki sagliyor. Hükümlüyü topluma kazandirmayi ve var olan meslegini gelistirmeyi amaçlayan isyurtlari, birer üretim merkezi gibi çalisiyor. Endüstri, el isleri, hizmet sektörü, uygulamali sosyal tesisler, tarim ve hayvancilik olmak üzere 5 ana iskolunda, yaklasik 100 alt dalda faaliyet gösteren isyurtlari, kaybolmaya yüz tutmus yöresel el sanatlarini da üreterek ekonomiye kazandiriyor. Kahramanmaras'in baston oymaciligi, Bolu'nun sedef el sanatlari, Usak'in dericiligi mahkûmlar sayesinde yok olmaktan kurtuluyor. Adalet Bakanligi Ceza Infaz Kurumlari ile Tutukevleri Isyurtlari Kurumu Ar-Ge Uzmani Karaman'in verdigi bilgilere göre, atölyelerde çalisan yükümlülerin eline aylik 400 lira para geçiyor. Is kazasi sigortalari yapiliyor. Tahliye olduklarinda devlet tahliye bedeli talep etmiyor. Ürettikleri ürünlerden kurum kâr ederse kâr payi da veriliyor. Ayrica açik cezaevinde çalisan yükümlüler yilda iki defa izinli olarak evine gidiyor.
Jandarma, Deniz ve Sahil Güvenlik komutanliklarinin bütün tekstil ürünleri ve ayakkabilari isyurtlarinda üretiliyor. Askeri birliklerin birçogunun yumurta ihtiyaci yine bu yerlerden karsilaniyor. Bunun yaninda cezaevlerinde, her yil infaz koruma memurlarina 70 bin, Dogu ve Güneydogu'daki koruculara da 60 bin çift ayakkabi üretiliyor. Ankara Büyüksehir Belediyesi'nde çalisan memurlarin ayakkabilari da yine isyurtlarinda üretiliyor.
AMERIKALI GIRISIMCI, CEZAEVI ÜRÜNLERINE TALIP
Isyurtlarinin ürünlerine yurtdisindan da talep geliyor. Ayas Cezaevi'nin yurtdisindaki firmalarla baglanti kurdugu bilgisini veren Rahmi Karaman, yaklasik üç ay önce Istanbul'da düzenledikleri bir fuarda, Amerikali bir girisimcinin Ayas Cezaevi'nde üretilen el sanatlarindan siparis verdigini aktardi. Türk ortakli bu sirketin, 7-8 cezaeviyle daha görüstügünü dile getiren Karaman, "Bazi geleneksel ürünlerden 500'er bin adet numune alarak daha sonra büyük miktarlarda siparis vereceklerini söylediler. Üç ay içinde Amerika'ya ihracata baslayabiliriz. Ürünlerimizi yurtdisinda da tanitmak için gelecek sene Italya'da düzenlenecek bir fuara da katilacagiz." diye konustu.
Kaynak: Haberler.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284