Bir Parmak Izi 80 Yil Saklanabiliyor

Pasaport, sürücü belgesi, silah ruhsati islemleri ile suça karisma durumlarinda alinan parmak izleri 80 yil saklaniyor.

Bir Parmak Izi 80 Yil Saklanabiliyor

Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Polis Laboratuarlari Dairesi Baskanligi, ilgili kisinin ölmesi durumunda izlerin 10 yil sonra silindigini açikladi.
Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Polis Laboratuarlari Dairesi Baskanligi, vatandaslarin parmak izine yönelik sorularini resmi internet sitesinde cevaplandirdi. Parmak izlerinin ilgili birimler tarafindan dijital ve manüel olarak saklandigini açiklayan Baskanlik, vatandaslarin parmak izlerinin yetkili makamlar haricinde hiçbir kisi ve kurum ile paylasilmadigini bildirdi. Arsivlenen izlerin saklama sürelerinin Polis Vazife Salahiyet Kanununun 5'inci maddesinde düzenlendigine isaret edilen açiklamada, izlerin alindigi tarihten itibaren 80 yil süreyle saklandigi, kisinin ölümü halinde 10 yil bekletildikten sonra imha edildigini kaydedildi.
YENI SISTEMLE TC KIMLIK NUMARASINDAN PARMAK IZINE ULASILACAK
'Pasaport, sürücü belgesi, silah ruhsati gibi idari islemleri için müracaat eden kisilerden tekraren parmak izi alinmasi gerekli midir?' sorusunu cevaplandiran Baskanlik, sahislardan alinan parmak izlerinin dijital olarak arsivlenmesi ve sorgulanmasi amaciyla teknolojisi yüksek bir sistemin kurulma asamasinin sürdügüne dikkat çekti. Açiklamada su ifadelere yer verildi: "Bu sistem kurulana kadar, idari islemler için müracaatta bulunan kisilerin parmak izleri alinarak, parmak izi formunun bir örnegi kirmizi kaseli olarak sahsin kendisine verilmektedir. Ayni sahsin tekrar parmak izi alinmasi gereken bir idari islem için basvurmasi halinde, yaninda getirecegi bu belgeyi ibraz etmesi durumunda tekrar parmak izi alinmayacaktir. Çalisma asamasi devam eden yeni sistem tamamlanmasi durumunda ise parmak izi alinan kisilerin, gerek parmak izi gerekse TC kimlik numarasindan sorgulamasi yapilarak parmak izleri tekrar alinmayacaktir."
Parmak izi arsivinin temel amacinin; kimlik tespiti olduguna isaret edilen açiklamada, kimlik tespitinin; kimliksiz cesetlerin arastirilmasi, felaket kurbanlarinin kimliklendirilmesi, sahte kimlik kullanan sahislarin gerçek kimliklerinin tespiti, suç sorusturmalarinda elde edilen parmak izlerinden kimlik tespiti islemlerini içerdigi hatirlatildi. Parmak izi arsivinin bu amaçlar disinda, sabika kaydi veya güvenlik sorusturmasi gibi amaçlar için kullanilmadiginin alti çizilirken, parmak izi kayitlarinda suç nevinin yazilmadigi kaydedildi.
Vatandaslarin 'Hirsizlik olayinda evde bulunan veya isyerinde çalisanlardan neden parmak izi aliniyor?' sorusunu da cevaplandiran Kriminal Polis Laboratuarlari Dairesi Baskanligi, olay yerinde yapilan çalismalar sonucu birçok yerden parmak izleri tespit edilebildigini vurguladi. Tespit edilen parmak izlerinin öncelikle ev veya is yerini kullanan kisilere ait olup olmadiginin tespitinin yapilmasi gerektigine dikkat çekilen açiklamada, "Bu islemlerden sonra ev veya isyerini kullanan kisilere ait olmayan izler suç sorusturmasinda degerlendirme kapsamina alinir. Ev veya isyerini kullanan kisilerden alinan parmak izleri sadece o olaya ait mukayese amaçli kullanilir ve arsivlenmez." denildi.
Vücut (Parmak) izinin materyaller üzerinde kalma süresiyle ilgili de açiklama yapan Emniyet, her materyalin kendi ortamina, yüzeyin özelligine göre degerlendirilmesi gerektigini ve vücut izinin birakilma süresinin kesin tayin edilemeyecegine vurgu yapti. Parmak izini tespit etmek için kullanilan kimyasal tozlarin nasil temizlenecegini de açiklayan Emniyet, su ifadelere yer verdi: "Olay yeri inceleme çalismalarinda parmak izi tespit yöntemi olarak en çok kullanilan yöntem parmak izi tozlaridir. Özellikle olay yerinde tasinamaz esyalar üzerindeki (kapi, pencere, dolap) çalismalarda yapilan parmak izi incelemelerinde kullanilan tozdan dolayi kirlenme meydana gelmektedir. Öncelikle tozlama yapilmadan önce, görevli personelin yönlendirmesi ile hali kilim vb. unsurlar kaldirilabilir. Parmak izi çalismalari bitiminde etkili bir temizlik için öncelikle zemine dökülmüs olan toz elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir. Yüzeye sürüntü olarak bulasmis tozlar ise hafif nemli deterjanli bez ile silinerek temizlenebilir."
KIMLERIN PARMAK IZI ALINIYOR
Türkiye'de parmak izi alinacak sahislarin durumu ve kimler oldugunun kanunlarla düzenlendigine isaret edilen açiklamada, parmak izi alma hususundaki is ve islemlerin Polis Vazife Selahiyet Kanunu'nun 5'inci maddesinde düzenlendigine dikkat çekildi. Açiklamada kimlerden parmak izi alinacagi söyle izah edildi: "Gönüllülerden, her çesit silah ruhsati, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için basvuruda bulunanlardan, basta polis olmak üzere, genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen kisilerden, Türk vatandasligina basvuruda bulunanlardan, siginma talebinde bulunan veya gerekli görülmesi halinde, ülkeye giris yapan sair yabancilardan parmak izi aliniyor. Gözaltina alinan kisilerin da parmak izi alinmaktadir."
FOTOGRAFLAR DA 80 YIL SAKLANIYOR
Alinan parmak izinin ait oldugu kisinin kimlik bilgileri ile birlikte, ne zaman ve kim tarafindan alindigi belirtilmek suretiyle, bu amaca özgü sisteme kaydedilerek saklandiginin anlatildigi açiklamada, parmak izinin hangi sebeple alindiginin sisteme kaydedilmedigi vurgulandi. Açiklamada su bilgilere yer verildi: "Olay yerinden elde edilen ve kime ait oldugu henüz tespit edilemeyen parmak izleri, kime ait oldugu tespit edilinceye kadar, ilgili sorusturma dosya numarasi ile birlikte sisteme kaydedilir.
Sisteme kayitli olan parmak izi ve fotograflar, kisinin ölümünden itibaren 10 yil ve her halde kayit tarihinden itibaren 80 yil geçtikten sonra sistemden silinir. Parmak izi ile fotograflarin sistemde kaydedilmesi ve saklanmasi ile bu kayitlardan yararlanmaya iliskin diger esas ve usuller, Içisleri Bakanligi tarafindan Adalet Bakanliginin görüsü alinarak çikarilacak yönetmelikle düzenlenir."
Gönüllü vatandaslarin da parmak izinin alindiginin belirtildigi açiklamada, gönüllü olarak verilen parmak izlerinin buna özgü sisteme kayit edildigi ve kimlik tespiti amaciyla yalnizca kanunda belirtilen kisiler tarafindan kullanildigi ifade edildi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284