Bizbize Karaman Vakfi Üyeleri’nden Gazetemize Ziyaret

Hollanda’da yasayan Karamanlilar tarafindan kurulan Hollanda Bizbize Karaman Vakfi Baskani Fehmi Uzun, Genel Sekreter Ali Kondu, Nusret Öksüz, Karaman temsilcisi Ahmet Kaya ve Halkla Iliskiler sorumlusu Ali Andal, gazetemizi ziyaret ederek Vakfin yaptigi çalismalar konusunda bilgi verdiler.

Bizbize Karaman Vakfi Üyeleri’nden Gazetemize Ziyaret

Hollanda Bizbize Karaman Vakfi Baskani Fehmi Uzun, vakfin 1 yil önce kuruldugunu belirterek, “Ilk faaliyetimizi 2012 yilinin Ekim ayinda Hollanda’da gerçeklestirdik. Düzenledigimiz kermes ve konser programina 2 bin 500’e yakin hemserimiz katildi. Bu program sadece bir sölen olmasin birde hayir isleyelim dedik ve Engelleri Kaldiralim diye bir kampanya baslattik. Bu kampanya çerçevesinde 70 tane akülü engelli arabasi alarak Karaman’a gönderdik. 5 Aralik 2012 tarihinde de Valimizin de katildigi törenle bu arabalarimizi ihtiyaç sahiplerine teslim ettik. 2013 yilinda bu faaliyetlerimizi devam ettirelim dedik. Nasil yapalim derken bazi prensipler belirledik. Bildiginiz üzerine Hollanda’da 14’e yakin Karamanli köy derneklerimiz, hemseri derneklerimiz var. Biz yapilanmayanlari yapalim dedik ve dört prensip belirledik. Birincisi ayricalikli olmak, ikincisi dikkat çekmek, üçüncüsü sorunlarimizi önce tespit edip dile getirmek, dördüncüsü sosyal ve ekonomik hayatimizdaki sorunlari anketle tespit ederek üzerlerinden geçme noktasinda tespitlerimiz oldu. Bu tespitlerimizi de dört maddeye ayirdik. Bunlardan birincisi engelliler, kimsesizler ve fakirler. Fakir deyince Türkiye akla geliyor ama maalesef Hollanda’da da bir gerçegimiz var. Hollandali Türklerin gerçegi var. Orada yasli bakim evlerimiz, kimsesiz çocuklarimiz var. Kimsesizler derken buradan evlilik yoluyla giden veya çocuklari olmamis insanlar var. Bayramlarda özellikle tek basina kaliyorlar. Biz önümüzdeki Kurban bayraminda bir ilki gerçeklestirecegiz. Diyanet Vakfiyla birlikte ilk kez bayramin birinci günü kimsesizleri tespit edip onlara hem yemek verip, hem de o gün bir tiyatro grubuyla anlasarak onlara hakiki bir bayram günü yasatmayi düsünüyoruz. Yine bayramlarda hapishane ve hastanelerdeki hemserilerimizi veya kimsesi olmayanlari ziyaret edecegiz. Ikinci faaliyetimiz Karaman’in Türk Dilinin baskenti olmasi sebebiyle Türkçeyle ilgili bazi programlar yapmayi düsünüyoruz. Biliyorsunuz bizim yeni neslimiz Hollandalilarin içinde büyüyor. Bizim yabanci, ecnebi diye gördügümüz insanlar onlarin arkadasi. Hollandacayi da günlük hayatlarinda sürekli konustuklari için Türkçeyi unutuyorlar. Söyle bir endisemiz var iki nesil sonra dedeyle torun Türkçe konusamayacak gibi bir endiseye kapiliyoruz. Bununla ilgili olarak çok farkli etkinlikler yapmayi düsünüyoruz. Üçüncü faaliyetimiz bizim birinci neslimiz yani Avrupa’ya ilk gidenlerin biraktigi birçok eser var. Biz onlarin biraktigi eserleri ve hayatlarini anlatan bir belgesel hazirlamayi düsünüyoruz” dedi.
Uzun, Bizbize Karaman Vakfi’nin Hollanda Karamanlilar Vakfi’ndan bagimsiz bir kurulus oldugunu belirterek, “Hepimiz halen HOKAV’in üyesiyiz ve onlarin yaptiklari çalismalari da sonuna kadar destekliyoruz. Ama bizim bir farkliligimiz var. Biz hemseri dernegi degiliz. Karamanliyiz. Karamanlilarla ilgili ciddi sorunlari dile getiriyoruz. Gelecekle ilgili endise ettigimiz gerçekleri gözeterek çözüm arayisina geçtik. Biz sosyal projeleri hayata geçirmek niyetiyle yola çiktik. Biz kendi basimiza Hokav’dan bagimsiz bir vakifiz” diyerek sözlerini noktaladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284