“Bizde Deprem Yok” Diyen 4 Il Dönüsüme Ilgisiz Kaldi. Bu 4 Ilden Biride Karaman

Marmara Depremi’nin 14. yildönümünde Bursa’da yapilan patlatmali yikim sonrasi kentsel dönüsüm kapsaminda riskli evini yenilemek isteyenlerin Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na basvurulari katlanarak artiyor. Bakanliga Istanbul, Ankara, Balikesir, Eskisehir ve Diyarbakir gibi illerden yogun sekilde kentsel dönüsüm basvurusu gelirken, Bayburt, Karaman ve Yozgat’ta oturanlar “bizde deprem yok” gerekçesiyle dönüsüme ilgisiz kaldi.

“Bizde Deprem Yok” Diyen 4 Il Dönüsüme Ilgisiz Kaldi. Bu 4 Ilden Biride Karaman

Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in Marmara Depremi’nin 14. yilinda baslattigi kentsel dönüsümün 3. Etabinda Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na yogun yikim basvurulari geldi. Vatandaslarin basvurusu üzerine bugüne kadar 33 bin 275 bagimsiz birim, bakanligin lisans verdigi kurum ve kuruluslarin gerçeklestirdigi incelemenin ardindan riskli tespit edildi. Bakanlar Kurulu karariyla riskli alan ilan edilen bölgelerde ise 185 bin 287 konut riskli sayildi. Türkiye genelinde riskli alan ve riskli binalarda bugüne kadar toplam 154 bin 986 bagimsiz birimin yikimi gerçeklesti.
Kentsel dönüsüme en fazla talep 23 bin 269 bagimiz birimle Istanbul’dan gelirken, Istanbul’u bin 203 konutla Ankara, 637 konutla Eskisehir, 497 konutla Izmir, 447 konutla Diyarbakir, 327 konutla Hatay, 209 konutla Balikesir, 179 konutla Antalya ve 165 konutla da Elazig 165’le takip etti.
“BIZDE DEPREM YOK” DEDILER DÖNÜSÜME ILGISIZ KALDILAR
Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüsümü Kanununa 4 il ilgisiz kaldi. Bayburt, Karaman ve Yozgat’ta vatandaslar deprem kusaginda yer almadiklari gerekçesiyle binalarin risk tespitini yaptirmazken, birinci derece deprem bölgesin olan Siirt’ten de dönüsüme hiç basvuru gelmedi.
Kentsel dönüsümü 81 ile yayma konusunda kararli olan Çevre ve Sehircilik Bakanligi söz konusu illere özel çalisma baslatarak “kentsel dönüsümün sadece depremle ilgili bir konu olmadigini, binalarin tasiyicilarinin saglamliginin yani sira, sel, heyelan, kaya düsmesi, çig gibi afetleri de kapsadigini” anlatmaya çalisiyor. Konya, Diyarbakir ve Sanliurfa’da, kendiliginden çöken binalari örnek gösteren Bakanlik yetkilileri, riskli bina tespitleri için 4 ildeki vatandaslardan destek bekliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284