Bodrum Katlara 1.5 Metre Ayari

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, sel ve taskin riski tasiyan riskli alanlarda 1.50 metre asagida kalan bodrum katlarini yasakliyor.

Bodrum Katlara 1.5 Metre Ayari

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Samsun Canik'te meydana gelen sel felakatinden sonra gündeme gelen bodrum katlariyla ilgili hazirladigi düzenlemede sona geldi. Bakanlik, Planli Alanlar Tip Imar Yönetmeligi'nde yaptigi degisiklikle, daha öce yönetmelikte bulunmayan su taskin seviyesine esas, dere kenarlarina insa edilen duvar veya düzenlenis, yükseltilmis zemin anlamina gelen "dere kret kotu" tanimini getirdi.
Buna göre, iskan edilen katin taban kotu ile bina girisi, otopark girisi kotlarinin dere kret kotunun en az 1.50 metre üzerinde olmasi, bu seviye altinda otopark giris çikisina, bina cephesinde tabi zemin veya tesviye edilmis zemin altinda kapi açilmamasi ve pencere bosluklarinin bu seviyeden itibaren en az 90 cm yukarida birakilmasi öngörülüyor.
Yapilacak degisikligin Resmi Gazetede yayimlandiktan sonra yürürlüge girmesiyle Bakanlik, sel ve taskin riski altinda bulunan alanlarda bu ölçülere uymayan yerlere müsaade etmeyecek.
MEVZUATA AYKIRI PROJELER 6303 SAYILI KANUN KAPSAMINDA DEGERLENDIRILEBILECEK
Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar düzenleme ile ilgili olarak; "Çalismalarini sürdürdügümüz düzenleme ile geçmis yillarda mezuata aykiri projelendirilen bodrum katlari tasfiyeye gidebilecek. Mevzuata aykiri projelendirilen, projelerine aykiri olarak mülkiyete konu edilen veya sel ve taskin alanlari içinde kalmasina ragmen idarelerce ruhsatlandirilan yapilari bölge bazinda inceleyecegiz. Yapilan inceleme sonucunda gerekli tedbirler alinarak korunamamasinin tespiti halinde 6306 sayili Kanun kapsaminda, kentsel dönüsüm alani içinde degerlendirerek tasfiyesini gerçeklestirecegiz" seklinde konustu.
KURALINA UYGUN BODRUM KATLARI YASAKLANMAYACAK
Bakanlik , sel ve taskin riski tasimayan yerlerde kuralina uygun iskan edilmis bodrum katlarini yasaklamaya gitmeyecek. Bakanlik, arazinin fiziki yapisi, egimli yörelerde zemin üzerinde kalan sel ve taskin riski tasimayan bodrum katlarini iskan verilecek.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284