Bu Daha Bir Başlangıç

Konya Ovası Projesi tarafından hibelendirilen “KOP ile Elma Sınıflandırma ve Paketleme Tesisi Projesi” lansman toplantısı Karaman Valisi Tuncay Akkoyun başkanlığında yapıldı.

Bu Daha Bir Başlangıç

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu, ilgili kurum müdürleri, birlik ve oda başkanlarının hazır bulunduğu toplantı hakkında bilgiler veren Karaman Valisi Tuncay Akkoyun bu projeyle birlikte önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek iki projeyle Karaman’ın adından çokça söz ettireceğini söyledi.  

“KOP ile Elma Sınıflandırma ve Paketleme Tesisi Projesi” elma üreticilerinin arasındaki güç birliğinin artacağını ve Karaman’da elma piyasasının bütüncül ve istikrarlı bir yapıya kavuşmasının sağlanacağını belirten Vali Akkoyun konuşmasında herkesin huzurunda Karaman’a inanan, güvenen ve kendi projesi gibi davranan KOP Başkan Vekili Karakoyunlu’ya teşekkür etti.

Karaman’ın, iklimiyle ve tarıma elverişli bereketli topraklarıyla bakliyattan meyve çeşitlerine, birçok ürünün kolaylıkla yetiştirilebildiği bir coğrafyada yer almakta olduğunu söyleyen Vali Akkoyun konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İçerisinde yer aldığımız bölgenin ve ilimizin, tarımsal anlamdaki bu avantajlarını modern, yenilikçi ve teknolojiden çokça istifade eden bir tarım stratejisiyle birleştirirsek ilimizin tarımsal kalkınması ve gelişmesi daha da artacaktır. Bugün lansmanını gerçekleştirdiğimiz KOP İdaresi tarafından hibelendirilen Karaman Elma Borsası projemizin de ilimizdeki tarımsal kalkınmaya son derece katkısının olacağına yürekten inanıyoruz. Proje ile ilimizdeki elma üreticilerinin gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamayı, elma üreticilerinin örgütlü yapısını güçlendirmeyi, ilimiz elma pazarlama stratejisini ve piyasasını bütüncül bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyoruz.”

“Kurulan Tesisimizde Sezona Bağlı Olarak Birçok Vatandaşımıza da İstihdam Olanağı Sağlanacaktır”

“Yaklaşık 1300 çiftçimizle Karaman’ımız, ülkemiz elma üretiminde 650 bin tona yakın rekolteye sahiptir.” diyen Vali Akkoyun “Projemiz neticesinde ilimiz elma üretiminde kısa vadede %10’luk orta ve uzun vadede ise %50’lik bir artışın olmasını beklemekteyiz. Yine projemiz ile elma üreticileri örgütlü yapıya dâhil edilecek ve üreticilere eğitim destekleri de sağlanacaktır. Tarlada pestist analizi yapılarak İyi Tarım ve Entegre Tarım Sertifikası alan ürünlerin soğuk hava depolarında ayrı değerlendirilmesi de sağlanacaktır. Projemiz ile 3000 m2 kapalı alana sahip Elma Sınıflandırma, Tasnifleme ve Paketleme Tesisi kurulacak, hasat sonrası toplanan elmalar, soğuk hava depolarına ulaştırılıncaya kadar soğuklama odalarında muhafaza edilecektir. Bu sayede üreticilerimizin gayretle ve alın teri ile ürettiği elmaların değer kaybının büyük ölçüde önüne geçilecek, pazar fiyatlarının da iyileştirilmesi sağlanacaktır.”

Tesisin saatte 7 ton ve günlük 170 tona yakın elmayı sınıflandırma, işleme ve pazara sunma imkânı oluşturulacağını belirten Vali Akkoyun projenin bütçesinin toplamda 25.500.000,00 TL olduğunu söyledi. Bütçenin % 12’lik kısmının 3.000.000,00 TL Elma Üreticileri Birliği ve Karaman İl Özel İdaresi tarafından, 22.500.000,00 TL kısmı ise Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi tarafından karşılanacağını belirten Vali Akkoyun projenin tamamlanma süresinin 3 yıl olduğunu açıkladı.

Vali Akkoyun konuşmasını “Alın teri, gayret ve tevekkülle üreten, ilimizin ve ülkemizin gelişmesi, kalkınması adına özveri ile çalışan her bir çiftçimizin, üreticimizin bugüne kadar hep yanında olduk bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz. Elmaşehri Karaman’ımızda elma üretimine ve pazarlamasına önemli katkılar sağlayacak projemizin ilimiz için hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını en içten dileklerimle temenni ediyorum.” sözleri ile tamamladı.

Proje uygulama bölgesi hakkında ilgili kurum personelince yapılan sunumda “Karaman Merkez Organize Sanayi Bölgesinde inşası devam eden çevre yolu kenarında bulunan, mülkiyeti maliye hazinesine ait yaklaşık 24 bin metrekare tarlanın proje için geçici tahsisi yaptırılmıştır. Proje sözleşmesinin imzalanmasının ardından tahsis süreci tamamlanacaktır.” denildi.

Projenin Bütçesi: 25.500.000.00 TL

Kop İle Elma Sınıflandırma Ve Paketleme Tesisi Projesinin Ana Hedefleri:

3000 m2 kapalı alana sahip elma Sınıflandırma, tasnifleme ve paketleme tesisi kurularak;

*Toplanan elma, bakteri üretmesinin önüne geçmek için soğuk hava depolarına ulaştırılıncaya kadar soğuklama odalarında muhafaza edilecek.

*Saatte 7 ton ve günlük 168 ton elmayı sınıflandırma işleme ve pazara sunma imkanı oluşturulacak.

*Elma Üreticisinin Örgütlü Yapısının Güçlendirilmesi

*Elma üreticileri örgütlü yapıya dâhil edilecek ve üreticilere eğitim destekleri sağlanacak.

*Karaman’da örgütlü bir yapı üzerinde bir strateji oluşturmak amacıyla Karaman elma borsası oluşturulacak.

*Mevcut örgütlü yapının üye sayısı %10 oranında arttırılacak,

*Hasat ve depolama süreçlerinde ürün kayıpları %10 oranında azaltılacaktır.

*İyi Tarım ve Entegre Sertifikalı Ürünlere Değer Kazandırılması

* Tarlada pestist analizi yapılarak İyi Tarım ve Entegre Sertifikası alan ürünlerin soğuk hava depolarında ayrı değerlendirilmesi sağlanacak.

*Pazar fiyatlarının iyileştirilmesi sağlanacak.

* Dijital platformlarda e- Ticaret usulü ile satış sağlanarak üretilen elmanın en az %5 inin bu platformlardan pazarlanması sağlanacak.

*Sezona bağlı olarak kurulan tesiste yıllık 25 kişinin istihdamı sağlanacak. Haber: Senem Yavuzaslan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284