Camiler Dede ve Torunlar Ile Senlenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, Diyanet Isleri Baskanligi ile birlikte önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Projenin adi ise `Camilerin Sosyallestirilmesi...`

Camiler Dede ve Torunlar Ile Senlenecek

‘Camilerin Sosyallestirilmesi' isimli ortak proje ile camiler dedenin torunu, kizi, ogluyla birlikte olabilecegi sosyal mekanlar haline gelecek. Ilk etapta Ankara'nin merkezinde yapilacak caminin projesi tamamlanma asamasinda.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, kültürel degerlerin tamamina yakininin, bir sosyal cami modeli ile günlük hayata islenebilecegi, her semtte, mahallede, ilçede uygulama alani bulabilecegi düsüncesinden hareketle Diyanet Isleri Baskanligi ile ortaklasa bir çalisma baslatti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, bakanlik olarak uygulamaya baslayacaklari ‘Sosyal Cami Projesi'nin Cihan Haber Ajansi'na anlatti.
Bakanliga bagli Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü'nün ilgi alanlarinda kadinlar, çocuklar, engelliler olmak üzere birçok alani ihtiva ettigini belirten Sahin, "Insan mutluluguna bakiliginda yaratilista maddi ve manevi ihtiyaçlarini gidermek gerekiyor ki toplum huzur ve barisi çok daha iyi güçlensin.Özellikle kadinlarimizin bu ihtiyacinin giderilmesi için camilerimizin o gözle düzenlenmesi planlandi. Kadinlarimizin daha rahat ibadet edecegi, geldigi zaman oranin ilim yuvasina dönüsecegi mimari alt yapinin olusmasi gerekiyor. Engelli kardeslerimiz geldigi zaman o degerler egitiminden istifade etmeli." diye konustu.
Diyanet Isleri Baskanligi ile birlikte görme ve isitme engelliler için kabartmali Kuran-i Kerim Meali ve Peygamber Efendimizin hayatini anlatan kitaplar hazirladiklarini anlatan Bakan Sahin, "Her engel grubunun degerler egitimi alabilecegi sistemi kuruyoruz. Camilerimizi de onlara uygun hale getirecek alt yapi çalismalarini yapiyoruz. Biz bu çalismayi Diyanet Isleri Baskanimiz ile görüstügümüzde çok isabetli olacagini söyledi. Izmir ve Ankara'da bu proje kapsaminda camilerimiz yapiliyor. Biz bu camilerde nasil bir beklentimiz var, gruplarimizin camiye geldigi zaman talepleri nedir bunu yapmak için mimari alt yapiyi nasil yapmak gerekiyor dedik. Bunun üzerine çalistik ve projemizi Diyanet'e götürdük." seklinde konustu.
KADINLARIMIZIN CAMILERDE KÖTÜ SARTLARDA IBADET ETMESINE SON VERILMESI
Merdiven altlarinda kadinlarin kötü sartlarda ibadet etmesine son verilecegini kaydeden Sahin sunlari söyledi: "Kötü sartlara son verip çok daha iyi sartlarda ibadethanelerin, camilerin buna uygun dizayn edilecegi mimari alt yapiyi önemsiyoruz. 14 asir önce Sevgili Peygamberimizin(SAV) hayatina bakildiginda bunlarin yasandigi altyapilarin oldugunu görüyoruz. Simdi onlarin torunlari olarak bizim asirlar önce yapilan basarilan isi bugüne tasimamiz ve oradan aldigimiz gücü bugüne getirmemiz gerekiyor. Bu kadinlarimizin da büyük bir talebi."
Sosyal Cami Projesi yaklasik bir yil önce karsilikli bagli Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü ve Diyanet Isleri Baskanligi'nin imzaladigi protokol kapsaminda basladi. Sosyal cami modeli uygulamasinda, özellikle aile bireylerinin kadinin, annenin, bebegin, çocugun, gencin, babanin, yaslinin ve engellinin rahatça, güven içinde, kendine hitap edebilecek sosyal mekan ve donanimlarla gününü degerlendirebilecegi bir hizmet modeli tasarlandi. Proje ile camilerin ibadetin yani sira külliye tarzi yapilanmasiyla sosyal hizmet uygulamalarini da içermesi planlandi.
Sosyal cami modeli içinde, sohbet odalari, bilgisayar, internet, aktivite odalari, kres, açik alan da dahil oyun alanlari, kadinlar için spor egzersiz salonlari, ebru, hat,tezhip,su ve müzik terapisi gibi her yas grubuna hitap edebilecek geleneksel sanat etkinlikleri için atölyeler, sünnet ve nikah için özel düzenlenmis mekanlar, ramazan ve kurban bayramlari için özel tasarlanmis alanlar, vefat durumlarinda cenaze namazi ve taziye için degerlendirilebilecek özel düzenlemeleri de içeren zengin içerikli bir cami yapilanmasi hedefleniyor.
Sosyal cami yapilanmasi içinde dede torun iliskilerinin gelisebilecegi mekanlar olusturulmus olacak. Yasli ve hareket güçlügü olan kisiler de dahil olmak üzere göremeyen ve isitemeyen herkese uygun erisilebilir bir cami mimarisi saglanacak. Gençlerin kültürel degerlerini koruyabilecegi güvenilir mekanlar olusturulacak. Kadinin, anne olmasinin getirdigi sorumlulugu paylasan ve bu açidan kadina destek olan bir hizmet modeli sunularak anneliginin yani sira kadinin da aktif olabilmesinin önü açilmis olacak. Aktif yaslanmanin önemli bir parçasi tamamlanarak, aile egitimleri ve benzeri aile çalismalariyla aile bütünlügü ve sosyal beraberlik korunacak.
Çalisma için pilot uygulama ilk olarak Ankara'nin merkezinde hayata geçirilecek. Mimari projelendirme çalismalari, her iki kurumun ortaklasa yürüttügü çalismayla tamamlanma asamasina geldi. Sosyal cami modelinin hayata geçirilmesini takiben uygulamalarin dini hizmetler boyutunda Diyanet Isleri Baskanligi, sosyal hizmetler boyutunda ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluslari ve üniversitelerin de katilimiyla yürütülecek.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284