ÇED Iptal Kararini Danistay Onayladi

Konya-Karapinar, Karaman Akçasehir-Ayranci Kömür havzasinda yapimi düsünülen toplam 5.250 MW gücündeki 600 MW.lik 9 adet termik santrale Yakit temin edecek IV.Bölgedeki Ege Makine ve Elektrik Üretim Sanayi A.S ye verilen IR 200612418,12406,12398 isletme ruhsatli 5.908.02 hektarlik 3 adet kömür ocagina Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan onaylanan Nihai ÇED raporunun iptali ile ilgili olarak; Sami Tunçer ve 15 arkadasi tarafindan açilan ve Sami Tunçer vekili Karaman Çevre Platformu 4.Dönem Baskani Av.Nesin Kayserilioglu tarafindan yürütülen iptal davasinda, Konya 1.Idare Mahkemesi2014/1290 Esas,;2015/699 Karar 29.05.2015 günlü karari ile ÇED olumlu kararinin, hukuka aykiri olmasi nedeniyle iptaline karar verilmisti.

ÇED Iptal Kararini Danistay Onayladi

Bu karar Davali Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Katilan; Ege Makine ve Elektrik Üretim Sanayi A.S,usul- esastan ve Davaci Sami Tunçer vekili Av. Nesin Kayserilioglu tarafindan gerekçe yönünden temyiz edilmisti.
Temyiz incelemesini yapan Danistay 14.Dairesi, 2015/6309 E.2016/325 Karar 26.01.2016 günlü karari ile; Konya 1.Idare Mahkemesi2014/1290 Esas;2015/699 Karar 29.05.2015 günlü ÇED IPTAL KARARININ, ONANMASINA, karar verdi. IYUK 20/A.md geregince karar kesin olup, karar düzeltme yolu kapalidir.
KARAMAN ÇEVRE PLATFORMU’NUN-/AKÇASEHIR HALKININ HAKLI MÜCADELESINI KANITLAYAN-HUKUKEN DESTEKLEYEN, DANISTAY 14.DAIRESI’nin ONAMA KARARI,,BÜYÜK MEMNUNIYETLE KARSILANMISTIR.
Konay 1.Idare Mahkemesi gerekçeli Iptal karari ve Danistay Onama Kararina; ilgilenenlerin;www.barobirlik.org.tr, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu-Kararlar bölümünden ulasilabilecegi belirtilmistir.
Karaman Çevre Platformu tarafindan yapilan açiklamada, “Iptal kararinin,termik santral ve kömür ocaklari yapimini tamamen engelleyici nitelikte bulunmadigi,süreçteki ÇED isleminin iptali konusunda oldugu, mahkemenin iptal gerekçesinde belirttigi hususlarin giderilerek, yeniden ÇED basvurusu yapilmasinin olanakli bulunmasi karsisinda; havayi, suyu, topragi kirletecek,suyu ve tüm canli yasamini yok edecek olan,bölgenin tüm ekonomik degerleri ve birikimlerini yok edecek-ortadan kaldiracak,tüm tarim faaliyetlerini bitirecek ve sanayi üretimini ortadan kaldiracak olan,bölge insanina yapilacak en büyük kötülük olan, termik santral projesinin iptal edilmesi gerekmektedir. Termik Santral Projesine karsi çikmak,
“halka hizmek hakka hizmet siariyla,” Karaman Halki,Siyasi Partiler,Meslek Kuruluslari,Odalari,Sulama Birlikleri,STK,bu bölgede yasan her ferdin yasamsal,tarihsel insanlik görevidir. Ülkemizde termik santral bulunan; Yatagan,Bartin,Çatalagzi,Elbistan’in yasadigi aci ve olumsuzluklari yasamamak için gün geçirmeden bu hakli mücadeleye,kendini insan olarak niteleyen herkezin katilmasi gerekmektedir. Dünyanin temiz enerjiye yöneldigi, termik santrallerin kapatildigi bir dönemde, yanlis enerji yatirimi olan, ülkenin ve bölge insaninin gelecegini ipotek altina alacak olan bu sömürü projesinden, TERMIK SANTRAL YANLISINDAN GERI DÖNÜLMESI GEREKIR. Havanin; suyun, topragin ve tüm canli yasaminin bize, “Atalarimizin mirasi degil, torunlarimizin emaneti oldugu” bilinciyle, Karaman’in yakalamis oldugu yargi sansini korkulardan ve beklentilerden uzak devam ettirmesi, mesru zeminde hak arama mücadelesine katilmasi gerekmektedir. Tüm sorumluluk -vebal; bu mücadeleye katilmayan ve bu projeyi destekleyenlerindir. Gelismelerle ilgili olarak Karaman Çevre Platformu dönem baskanlari kamu oyunu bilgilendirmeye devam edecektir” dendi.
BASKAN ÇALISKAN: “BU YIL LARENDE, SÜMER, SEYH EDEBALI VE YENISEHIR MAHALLELERININ % 70’INE GAZ VERMEYI HEDEFLIYORUZ”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284