Çevre Kurulu Kararlari Açiklandi

Ilimiz Valiligi Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü kis döneminde hava kalitesinin korunmasina yönelik bazi kararlar alarak kamuoyuyla paylasti.

Çevre Kurulu Kararlari Açiklandi

Çevre Kurulu Karari’nda “Son yillarda sanayilesme ve endüstriyel gelismeye paralel olarak kentlerin büyümesi ve nüfusun artmasi sonucu çevre sorunlari önem kazanmaya baslamistir. Hava kirliligi de baslica çevre sorunlarindandir. Hava kirliliginin esas kaynagi yanmadir.
Ilimizde özellikler isinma enerjisi temini için sosyo - ekonomik sartlardan dolayi kati yakitlarin fazla kullanilmasi, motorlu tasit sayisinin hizla artmasi, endüstrinin gelismesi ve zaman zaman olusan kötü meteorolojik sartlarin etkisi ile hava kirliligi konusunda önlem alinmasi gerekir hale gelmistir. 2012-2013 kis döneminde de Il Merkezi I.Grup Kirli Iller/Ilçeler (Sinir degerlerin asildigi), ilçeler ise II. Grup Kirli Iller/Ilçeler (Sinir Degerlerin Asilmadigi) gruplandirilmasinda yer almistir. Bu Nedenle Konutlarin isitilmasindan kaynaklanan hava kirliliginin önlenmesinde asagida belirtilen hususlara riayet edilmelidir.
— Kalorisi yüksek, kükürt içerigi ve nemi düsük kati yakitlar ve kükürt içerigi % 1 olan Fuel-Oil tercih edilmeli.
— Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce ilimizde kati yakit saticisi kayit belgesi düzenlenmis mahrukatçilardan satis izin belgesi düzenlenmis kati yakitlar satin alinmali.
— Isinma amaciyla atik motor yagi, mineral yag, plastik, lastik, boyali odun vb. kati ve sivi maddeler kesinlikle kullanilmamali.
— Soba ve kalorifer kazanlari ile bacalarinin periyodik bakimi ve temizligi yapilmali.
— Kalorifer kazanlari ve sobalar teknigine uygun olarak ve kazanlari yetkili kalorifer atesçisi tarafindan yakilmali.
— Kaloriferlerin ilk yakma saatlerine Sabah: 06.00 – 07.00, Aksam: 18.00 – 19.00 titizlikle riayet edilmeli.
— Daha az yakitla gerekli isinmanin saglanmasi amaciyla yürürlükteki mevzuat dogrultusunda binalarin isi yalitiminin yapilmasi,
— Dogalgaz alt yapisi tamamlanmis mahallelerde dogalgaz ile isinmaya öncelik verilmeli.
Ayrica, motorlu kara tasitlarindan kaynaklanan hava kirliliginin önlenmesinde ise;
— Toplu tasima sistemlerinin kullanimi tercih edilmeli.
— Araçlarda kaliteli akaryakit kullanilmali.
— Piyasada “10 Numara Yag” adi ile satilan madeni yag, amaci disinda akaryakit olarak kullanilmamali.
— Kamu Kurum ve Kuruluslarina ait tüm araçlar dahil, trafikte kullanilan bütün motorlu kara tasitlarinin motor ve egzoz sistemlerinin bakimlari yapilmali, egzoz gazi emisyon ölçümlerinin zamaninda yaptirilmasina dikkat edilmelidir.
Yukarda bahsedilen önlemleri almayan, yasaklara aykiri davranan ya da Mahalli Çevre Kurulu’nca bu konuda alinan kararlara uymayanlarin ihbar edilmesi için telefon numarasi asagida verilmistir.
— Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü Telefonu: 0 338 213 82 57
Yasaklara uymayanlar hakkinda 2872 sayili Çevre Kanunu’nun, 5491 sayili Kanunla Degisik “Idari Nitelikte Cezalar” baslikli 20’inci maddesinin a, c, d, bentlerinde öngörülen cezalar uygulanacaktir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284