Çinliler Ermenek’te

Ermenek’te kurulan ve hala faaliyet gösteren Polat madencilik, Çinli Zhejiang Energy Group ile tarihi bir anlasmaya imza atti.

Çinliler Ermenek’te
Iki grup arasinda varilan anlasmaya göre, Soma ve Kinik'ta kömür ocagi açmak ve termik santral insa etmek için 1 milyar dolarin üzerinde bir yatirim yapilacak. Bu ayni zamanda, Çinli bir sirketin Türkiye'de böyle büyük çapta yaptigi ilk yatirim olacak.
Polat Madencilik Yönetim Kurulu Baskani Muzaffer Polat, hurriyet.com.tr'ye yaptigi açiklamada, 30 yildir kömür ve madencilik alanlarinda faaliyet gösteren bir aile sirketi olduklarini söyledi.
ÜÇ YILDIR ÇALISIYORUZ
Soma'daki Kinik bölgesinde toplam alani 2 bin hektar olan, üç kömür isletme ruhsati sahasina sahip olduklarini belirten Polat, yaklasik üç yildir da bu sahalarda kömür arama ve sondaj çalismalari yaptiklarini kaydetti. Polat, söyle devam etti:
"Simdiye kadar 600 hektarlik bir alani tarayabildik. Yaptigimiz çalismalar sonunda 100 milyon tonluk bir kömür rezervi bulduk. Daha geride taranacak 1400 hektarlik alan var. Toplam rezervin 200 milyon tona ulasacagini tahmin ediyoruz."
EN BÜYÜK ÇIN YATIRIMI
Çinli firma ile 1 yildir görüsme halinde olduklarini vurgulayan Polat, gelinen noktada anlasma sagladiklarini söyledi. Polat, "1 milyar dolarlik çok büyük bir anlasma yaptik. Anlasma dahilinde finansmanin tümünü, teknolojiyi ve teminat yapilandirilmasini onlar yapacak. Önce maden ocagi, arkasindan da temik santral insa edilecek. Toplam 5 sene içerisinde tüm yatirimi bitirmeyi planliyoruz" dedi.
Yaptiklari anlasma ile Çin'den Türkiye'ye yapilmis en büyük dogrudan yatirimi çekmis olacaklarina dikkat çeken Polat, "Bu anlasma Çin'in Türkiye'ye yaptigi en büyük yatirim. Ayni zamanda da enerjide disa bagimliliktan kurtulmak için atilmis çok büyük bir adim. Kömür ocaginin ilk etaptaki yillik kapasitesi 3 milyon ton olacak. Termik santralin güç kapasitesi ise 660 megawatt veya 2X300 megawatt olacak."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284