Çipli Plakalar Özel Hayati Ihlal Etmeyecek

Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan ``Elektronik Araç Kimliklendirme Sistemi`` kapsaminda, araçlara takilmasi planlanan çipli plaka ve cam etiketlerinin uydu baglantisi, konumlama bilgisi gibi takip özelliginin bulunmadigi, bu sistemin sadece trafik denetimlerinde kullanilacagi bildirildi.

Çipli Plakalar Özel Hayati Ihlal Etmeyecek

Emniyet Genel Müdürlügü yetkililerinden alinan bilgiye göre, her yil Türkiye'de ortalama 4 bin kisinin ölümüne, yaklasik 20 milyar liralik maddi kayba neden olan trafik kazalarini sonlandirmaya yönelik teknoloji destekli trafik önlemlerini artirmak için çalisma baslatildi.
Bu kapsamda Elektronik Araç Kimliklendirme Sistemi Projesi hazirlanirken, bu sistemin trafigin etkin sekilde yönetilmesi ve denetlenmesinde kolaylik saglayacagi, trafik ihlallerinin ortadan kaldirilmasinda önemli rol oynayacagi belirtiliyor.
''Elektronik Araç Kimliklendirme Sistemi'', araçlarin çipli plaka ve cam etiketleriyle takip edilecegi ve bu sekilde özel hayatin ihlaline neden olacagi gerekçesiyle elestirilirken, emniyet yetkilileri sistemin uydu baglantili takip özelliginin olmadigini bildirdi.
Hizli Geçis Sistemi'yle (HGS) ayni özelliklere sahip olan bu sistemle, yayin yapmayan çiplerin kullanilmasi planlaniyor.
Kamerali sistemlere göre, daha ekonomik olan sistemde, yasal sürecin tamamlanmasinin ardindan tüm araçlara çipli plaka ve cam etiketleri takilacak. Araçlara takilacak çip ve etiketlerin, uydu baglantisi ve konumlama (GPS) bilgisi gibi takip özelligi olmayacak, bu sistemle sadece plaka bilgisi tespit edilebilecek.
Araçlardaki çip ve etiketi okuma sistemleriyse trafik kazalarinin yogun olarak meydana geldigi ve trafik ihlallerinin en çok yapildigi güzergah ve noktalara kurulacak.
Sadece trafik denetimlerinde kullanilmasi öngörülen bu sistemin, sahte veya çalinti plakali araç kullaniminin engellenerek suç islenmesinde caydirici olmasi, ikiz plaka kullanimiyla edinilen haksiz kazancin önlenmesi basta olmak üzere birçok konuda kamu ve trafik güvenligiyle ekonomiye katki saglanmasi amaçlaniyor.
Hakimiyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284